fbpx

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Velike greške koje roditelji prave u komunikaciji sa djecom

Aida Čorbo je magistrica pedagogije, ali i majka troje mališana; djevojčice od pet godina i dječaka od tri i po, odnosno jednu i po godinu. Uz svoj redovni posao, Aida je posvećena i hobiju, tačnije YouTube kanalu koji je pokrenula usljed želje da roditeljima pomogne da, kako ističe, roditeljstvo shvate kao ogroman blagoslov, te da im pokaže kako uz jednostavne savjete mogu uspostaviti veoma lijepu vezu sa svojom djecom. Uz to, Aida ima i Facebook stranicu na kojoj piše o osjećanjima i odgoju.

Ona za sebe kaže da je veoma ispunjena majka u svakom smislu, a za Kidsinfo portal ovaj put piše o greškama koje roditelji prave u komunikaciji sa djecom.

1. Lažete dijete plašeći ga

Vaše dijete pravi problem jer ne želi ići u vrtić, a vi mu, da biste ga natjerali da sjedne u auto, pokažete obližnju kuću i kažete mu da tu stanuje babaroga koja će ga odvesti ukoliko ne uđe u auto. Nakon nekoliko dana odgajateljica iz vrtića kaže da joj dijete uporno govori o nekoj kući u kojoj stanuje babaroga. Vi ste učinili ogromnu grešku… prvo jer se koristite lažima, a drugo jer ste dijete dodatno uplašili i stvorili mu tjeskobu.

Kako treba da postupite?

U laži su kratke noge i ovo nije način da podstaknete dijete da ide u vrtić. Objasnite mu lijepo i iskreno da vi morate na posao i da bi voljeli da ga povedete sa sobom, ali ne možete i zbog toga ono treba ići u vrtić. Moja djevojčica je smatrala da je njen vrtić posao i uvijek bi pitala: “Kada ja idem na posao?” jer tada nije znala dane u sedmici. Dakle pronađite neku lijepu metodu, a iskrenost je uvijek najbolji izbor.

2. Ucjenjivanje djece

Vrlo često se roditelji koriste ovom pogrešnom metodom, tačnije uslovljavaju dijete da nešto uradi, a ako dijete to ne želi oni mu zaprijete da ga neće odvesti u park ili da mu neće kupiti sladoled. Ova metoda neće imati efekta, nego ćete postići kontraefekat, tačnije naučit ćete dijete da se inati. Umjesto da plašite dijete i ucjenjujete ga, obavijestite ga da će njegovo neprimjereno ponašanje imati posljedice tako da će morati par dana sačekati zbog neprimjerenog ponašanja, pa tek onda će ići u park kada se popravi. Odgodite odlazak u park, umjesto da ga zabranite. Čekanje djeci teško pada, tako da ova metoda može pomoći da oni prihvate svoju grešku, jer djeca ne vole čekati.

3. Roditelji budite usaglašeni

Majka nekada želi da kazni dijete ili napravi dogovor s njim, ali otac se ne slaže i kaže: “Pusti ga on je samo dijete”. Dijete će biti zbunjeno i postaje neposlušno na majčine riječi jer ima podršku oca i tako majka gubi svoj autoritet kod djeteta ili obrnuto.

 Kako se ponašati?

 Iako otac ne želi umanjiti i neutralizovati ulogu majke, on to na ovaj način radi. Prema riječima stručnjaka, pokazivanje jedinstva i konsenzusa roditelja ne dovodi samo do ispravljanja dječijih pogrešaka u ponašanju, nego čuva njihov autoritet kod djeteta i spriječava jednog od roditelja da se osjeća loše. U redu je da roditelji razmatraju različite metode i načine odgoja sve dok su usaglašeni. Trebaju djeci ponuditi nekoliko rješenja koja će im pomoći da nešto urade ili ne urade, a pravo na izbor dodatno će motivisati dijete na primjereno ponašanje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Trudnički stomak kao potvrda: Poznata glumica očekuje četvrto dijete

Naredna priča

Čaj za savršenu liniju: Otkrivena tajna dobrog izgleda Fahriye Evcen

Najnovije iz VIJESTI

-->