fbpx

Jelena Jakšić, majka četvero mališana za Kidsinfo: Dosljednost u roditeljstvu je disciplina teške kategorije

Oni koji je prate na Instagramu Jelenu Jakšić znaju po profilu @jelajabuka koji, između ostalog, svjedoči o uzbudljivoj svakodnevici šestočlane porodice. Naime, Jelena sa suprugom Igorom ima četvero mališana; 4-godišnju Aniku, 2-godišnjeg Sergeja i tri meseca stare Juga i Jakova. Članovi ove srećne porodice žive u Zemunu, a mama Jelena za naš portal govori o majčinstvu.

Na početku razgovora nam otkriva koliko je izazovno odgajati djecu koja su generacijski bliska.  

Jelena: Trenutno mi je najveći izazov naći vremena za starijeg sina i kćerku. Obaveze oko blizanaca su ogromne, a što su stariji oni postaju zahtjevniji. S druge strane, tu su 4-godišnja kćerka i 2-godišnji sin koji imaju svoje želje i potrebe. Lagala bih kada bih rekla da nije teško, jer to su ipak djeca koja i dalje imaju veliku potrebu za mamom i tatom. Njih je četvoro, a nas dvoje. S druge strane, gledati ih kako praktično zajedno odrastaju, kako su zapravo „generacija“ i drugari gotovo od prvih godina svojih života je neprocjenljivo i vrijedno „muke“ na početku. Moja bliska prijateljica je jednom rekla: „Realno, prve dvije godine ćete crći (misleći na nas roditelje), a poslije, poslije ćemo vam svi zavidjeti“. Ja istinski vjerujem da su pred nama sve lakši, bezbrižniji i srećniji dani.  

Kidsinfo: Koliko Vas je dolazak svakog novog djeteta mijenjao? U čemu Vas je majčinstvo generalno promijenilo?  

Jelena: Svakako je dolazak Anike, mog prvog djeteta, donio najdrastičniju promjenu u mom životu jer, prosto, s njom je sve bilo novo, sve je bilo prvi put i s njom sam upoznala sebe u ulozi majke. Već sa Sergejom stvari su bile mnogo lakše u smislu da ste već neko ko ima iskustva i preležao je „prve bolesti roditeljstva“, prebrinuo neke brige i sad već pliva u nekoj mirnoj i poznatoj luci. Dolazak blizanaca je bio izazov za mene. Mislim da su mi oni otkrili koliko, zapravo, strpljenja imam (smijeh). Ne osjećam da me majčinstvo promijenilo. Mislim da je poput kakvog reflektora prosto osvijetlilo nove kutke mene kao osobe. I dalje sam ona stara ja, samo je fokus mog života promijenjen.

Kidsinfo: Kako ste prije djece zamišljali da će majčinstvo izgledati, tačnije šta su Vam bile najveće „zablude“ o ovoj životnoj ulozi?

Jelena: Imam cijeli tekst od osam hiljada karaktera u kojem sam pisala o svakom svom „Nikad“ koje sam rekla, pa kao mama porekla. Možda i najveća zabluda u kojoj sam živjela jeste da ću apsolutno i neprikosnoveno u svakoj situaciji ostati dosljedna. Djecu vam život daruje da vas demantuje i poruči da je dosljednost u roditeljstvu disciplina teške kategorije. Šalu na stranu, prije nego što postanete roditelji, imate neku uopštenu predstavu o roditeljstvu izgrađenu na osnovu slika koje nam plasiraju holivudski filmovi i serije. Realno je daleko od toga, svaka je porodica dragulj sam po sebi poseban, drugačiji i neponovljiv.  

Kidsinfo: Ne postoji starije dijete koje ne pokazuje barem tračak ljubomore prema mlađima. Imate li neku simpatičnu anegdotu kada je o ljubomori među Vašom djecom riječ?

Jelena: Anika mi je uvijek preslatka kada, nakon što tepam recimo bebama, dođe i kaže: „A zašto meni nikada ne kažeš ‘ljubav’, a zašto mene ne maziš“ i tome slično, a tipa pet minuta prije toga sam je i mazila i tepala joj i ljubila je. Postoji ta mala amnezija u njoj. I da ne pominjem da svaku noć nekako završim sa dvije bebe pored sebe u krevetu i Anikom koja mi spava na nogama. Sergej još uvijek nije ispoljio ozbiljnije znake ljubomore, sem što, kada hoće da se igra s tatom koji u tom trenutku nosi jednu bebu, zna da kaže: „Pusti TO“.

Trudim se da budem fleksibilna kada su pravila u pitanju jer ne želim vojnički režim u svom domu. Želim da nam bude zabavno, da se niko ne osjeti kao da se guši u pravilima niti da ima teret očekivanja koji ne može da podnese

Kidsinfo: Tokom prošle godine ste dobili blizance. Obzirom na to da ste u tom momentu već imali dvoje starije djece, po čemu je briga o blizancima, u najvećoj mjeri, izazovnija u odnosu na brigu o samo jednoj bebi?

Jelena: Prosto sve radite duplo; presvlačenje, dojenje, kupanje, noćno buđenje… Mada mi taj dio priče zaista nije težak. Sem noćnog buđenja, to je posebna kategorija. Zna da se desi, kada ostanem sama s njima, da obojica plaču i žele da ih uzmem. Uspijem nekako da ih podignem i smjestim na grudi, ali prosto moje ruke nisu dovoljno duge da im pruže zagrljaj kakav im treba. Tad mi bude baš teško.

Kidsinfo: Možete li se prisjetiti kako ste se osjećali u momentu kada ste saznali da ćete dobiti blizance?

Jelena: Na svom Instagram profilu imam video gdje sam pričala o svim emocijama koje su me snašle tada. Ljudi mi često pišu: „Hvala na iskrenosti“, ali ja mislim da su moja osjećanja za tu specifičnu situaciju u kojoj već imate dvoje djece i apsolutno ne očekujete da ćete u trećoj trudnoći dobiti blizance, i više nego normalna i očekivana. Za razliku od prva dva puta kada sam osjećala čistu sreću, treći put je to bio pravi rolerkoster osjećanja. I sreća, i strah, i panika, i nestrpljenje, i uzbuđenje…

Kidsinfo: Kojim aktivnostima volite da ispunite vrijeme kada su svi članovi Vaše porodice na okupu?

Jelena: Najviše volim da pustimo muziku i đuskamo. To mi je nekako univerzalna zabava koja može da nas uključi u sve. Bebe u naručje, starija djeca pored nas i dobra energija je zagarantovana. Čekamo lijepo vrijeme, pa da krenemo u akcije po prirodi i šetalištima Beograda. Radujem im se jako.

Kidsinfo: Šta je ono najljepše u velikim porodicama?

Jelena: Najljepše je što nikada nije dosadno. Što uvijek imate društvo, uvijek podršku i uvijek nekoga svog da bude tu.

Kidsinfo: Šta je ono što je u svemu tome teško?

Jelena: Rijetko kad imate mir i jako je teško naći vrijeme za sebe i vrijeme za partnera, ali opet mislim da je to samo trenutno stanje jer su djeca mala i da će s godinama, što se toga tiče, biti sve lakše. Teško je, kao roditelju, naći vrijeme da budeš tu za svakog do njih onoliko koliko bi želio. Vjerujem da je, kao djetetu, teško prihvatiti da više nemaš mamu i tatu samo za sebe.

Kidsinfo: Koliko, uz četvero mališana, uspijevate naći vrijeme samo za sebe i kako ga volite provesti?

Jelena: Vrijeme za sebe uspijevam naći svaki dan, ali moram naglasiti da ja imam baš puno pomoći. Stariji klinci idu u vrtić, a meni svakodnevno dolazi jedna djevojka da pomaže s bebama dok suprug radi. U tim nekim popodnevnim časovima uspijem, dok su bebe u šetnji, da odvojim vrijeme za ono što me ispunjava, a to su obično edukacije iz onoga čime se bavim, čitanje, kafa u miru, neka serija na televiziji… Volim i sama otići u šetnju sa bebama negdje pored rijeke ili u neki park. Takođe, uveče kada uspavamo djecu, tih nekih sat-dva vremena su ispunjeni trenucima koje suprug i ja odvajamo jedno za drugo. Nekome je ono što ja doživljavam „vremenom za sebe“ možda ništa, možda je malo, možda joj je potrebno mnogo više, ali ja sam trenutno i više nego zadovoljna svojim.

Najviše volim da pustimo muziku i đuskamo. To mi je nekako univerzalna zabava koja može da nas uključi u sve. Bebe u naručje, starija djeca pored nas i dobra energija je zagarantovana

Kidsinfo: Jeste li stroga majka?

Jelena: Ne bih rekla. Trudim se da budem fleksibilna kada su pravila u pitanju jer ne želim vojnički režim u svom domu. Želim da nam bude zabavno, da se niko ne osjeti kao da se guši u pravilima niti da ima teret očekivanja koji ne može da podnese. Jedva čekam da moja djeca donesu konačni sud o tome da li sam (bila) stroga ili ne tokom njihovog odrastanja.

Kidsinfo: Kada je riječ o djetinjstvu, odrasli se sjećaju fragmenata. Po čemu biste voljeli da Vaši mališani pamte ovaj životni period?

Jelena: Voljela bih da pamte da smo se dosta smijali, da smo dosta đuskali, da smo dosta putovali i da smo u tome uživali. Da su imali slobodu da budu ono što jesu.

Kidsinfo: Korona virus i četvero mališana…. Koji su to najveći izazovi s kojima ste se suočili u prethodnom peridu?

Jelena: Period korona virusa u našoj porodici je ubjedljivo bio najizazovniji, psihički, fizički i emotivno. Biti roditelj četvoro male djece, od kojih dvije dvomjesečne bebe, je samo po sebi već izazovno. Zamislite sad na sve to dvije sedmice kućne izolacije u kojoj djeca ne mogu da izađu napolje da se istrče i nemaju gdje da potroše energiju. Dodajte na to mamu koju pet dana lomi temperatura, malaksalost i bol u mišićima. Djeca jednostavno nemaju svijest o tome šta znači biti bolestan i traže tvoje prisustvo kao i u normalnim okolnostima. S druge strane, bilo je neizvodljivo i nerealno za očekivati da suprug preuzme potpunu brigu o četvoro djece, tako da sam morala da učestvujem u svakodnevnom životu porodice kao da virusa nema. Moj suprug je, srećom, imao simptome samo dva dana. Ipak, mislim da će djeci taj period ostati kao jedna super uspomena, jer dvije sedmice su baš mnogo gledali crtiće i jeli slatkiše. Mene su spasile kurirske službe i dostava hrane.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Savršena figura u šestoj deceniji: Jednostavna i efikasna dijeta Nicole Kidman

Naredna priča

Samo za mame: Jordanska kraljica Rania kao modna inspiracija

Najnovije iz RODITELJI

-->