fbpx

Doktori upozoravaju da djeca teže podnose vrućinu

Meteorolozi kažu da je današnji dan najtopliji u ovoj sedmici. Vrućina ne prija ni mladima ni starima. Pedijatri poručuju da su djeca osjetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrijavanju. Preporučuju nošenje zaštite na glavi, ali i česta hlađenja kupanjem i tuširanjem.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis rekao je za RTS da su djeca osetljivija na visoke temperature i da lakše podliježu negativnim efektima toplote sunca, te da su skloniji sunčanici i pregrijavanju.

Sasvim sigurno da je potrebna zaštita, prije svega glave s nekim kačketom. Izbjegavati neko vrijeme od 12 do 17 sati za boravak vani. Ukoliko se pojavi povišena tjelesna temperatura, treba pomisliti kad su ovakvi dani da je to posljedica povišene temperature napolju. Možda će jedna doza brufena ili tuširanje mlakom ili hladnom vodom riješiti situaciju – rekao je Konstantinidis.

Ipak, napomenuo je, ne treba isključiti mogućnost infekcije i u tom slučaju bi se trebalo obratiti pedijatru.

Govoreći o boravku djece i mladih u klimatizovanom prostorijama, Konstantinidis je rekao da razlika u temperaturi ne bi trebalo da bude veća od pet do deset stepeni, ali i da je ponekad nemoguće napraviti idealnu razliku u temperaturi.

Naša djeca su, kao i mi, pravljena za našu planetu. Ne bih tu bio previše paranoidan, ali svakako treba izbjegavati ekstreme i ne ići sa 45 na 25 stepeni, jer je to svakako rizik da se neka bolest razvije u takvim slučajevima – istakao je Georgios Konstantinidis.

Naglasio je da su djeca osjetljivija nego odrasli i da to treba uvijek imati na pameti.

Koliko god da su na neke stvari, kao što je recimo korona, oni otporniji, u načelu, na sve bolesti i patološka stanja, ona su osjetljivija – kazao je Konstantinidis.

Kada je reč o putovanjima, predsjednik Udruženja pedijatara Srbije je rekao da bi, kao i kod odraslih, trebalo izbjeći putničku dijareju i da se savremena medicina sve više bazira na prevenciji i dobrom odabiru probiotika.

Prije putovanja treba uzeti odgovarajući probiotski preparat, imajući u vidu činjenicu da su sve veće relevantne studije pokazale da ukoliko uzmemo dobro odabrani preparat prije puta možemo spriječiti dijareju koja se nerijetko, odnosno vrlo često, javlja, a kod djece se u nekim situacijama javlja češće nego kod odraslih – istakao je Konstantinidis.

(nezavisne.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Moda za mame: Maja Čengić Miralem kao inspiracija

Naredna priča

Hvala što si me nagovorio: Ovako Severina provodi vrijeme sa sinom

Najnovije iz VIJESTI

-->