fbpx

Samo za mame: Šta briga o sebi ili self-care zapravo znači?

Kao majka, kako biste definirali self-care, odnosno brigu o sebi? Da li je to omiljena čokolada kako biste se oslobodili stresa? Relaksirajuća kupka? Noćni izlazak s prijateljicama?

Otkrit ćemo vam šta self-care zapravo znači.

Kada čujemo riječi self-care, obično nam naumpadnu kratkotrajni užici. To može biti čaša vina, dostava hrane ili kutija sladoleda. Naravno, te stvari mogu učiniti da se bolje osjećamo nakratko. Da, sigurno je divan osjećaj prepustiti se kremastom ukusu sladoleda.

Ali da li je to stvarno briga o sebi?

REAKTIVNA BRIGA O SEBI NASPRAM PROAKTIVNE

Ono za što smo vjerovali da je briga o sebi samo je reakcija na nešto negativno, do koje dolazi zbog nastojanja da se osjećamo bolje. Bilo da se radi o stresu, razočaranju, iscrpljenosti ili osjećaju neuspjeha, možda ćete poželjeti pojesti onu teglicu Nutelle da sve bude bolje.

Možda ste imali više posla oko djece nego inače i zaslužujete nešto ugodno kao nagradu za svoj naporan rad. Možda se osjećate tužno jer vam je vaše dijete upravo reklo da više voli tatu. Ili se možda osjećate izgubljeno i ako ne pojedete nešto slatko, eksplodirat ćete. No, trebate znati da je to reaktivna briga o sebi, odnosno briga o sebi koja ima kontra-dejstvo.

Šta tačno nije u redu sa njom?

Ništa, dok se ne pretvori u nešto drugo. U redu je počastiti sebe s vremena na vrijeme. Nevolja nastaje kada se self-care pretvori u nezdravu naviku. Kada uhvatite sebe da sve češće posežete za nečim nezdravim, možete se naći u opasnoj zoni.

Ali nisu u pitanju samo slatkiši. To može biti Neflix. Ili vino. Pa čak i kafa. Prevelika količina dobrih stvari može postati loša stvar.

Kada primijetite da se navika počinje formirati, zapitajte se sljedeće:

Kako ću se osjećati ako ovo budem radila svaki dan naredne godine?

Kako ću izgledati ako ovo budem radila svaki dan naredne godine?

Nekada se briga o sebi pretvori u samoozlijeđivanje. Ako radite nešto što čini da se dobro osjećate u momentu, ali vas može povrijediti na duge staze, vrijeme je da preispitate i promijenite vaše navike i rutine.

Pa šta je to onda self-care ili briga o sebi? Istina je da nekada briga o sebi nije najbolji osjećaj. To je formiranje navika koje će vam pomoći da se brinete o sebi na duže staze.

PROAKTIVNA BRIGA O SEBI:

Šetnja, vježbanje, čaša vode čim ustanete, to je jedna voćka u danu, skidanje šminke prije spavanja i nanošenje noćne kreme, redovni pregledi kod doktora, redovno čitanje… To je i prihvatanje činjenice da možda trebate razgovarati sa terapeutom i zakazivanje termina kod istog. To je sve ovo i mnogo više.

Nemaš vremena za sve ovo?

Shvatamo. Uloga majke često podrazumijeva to da vas vuku na više strana. Ali morate shvatiti da briga o vlastitoj dobrobiti čini energičnu, ispunjenu mamu koja se osjeća manje umorno, manje frustrirano, zadovoljnije i sposobnija je učiniti više za sebe i druge.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Napravite hljeb od malina, banana i čokolade

Naredna priča

Sabrina Tubić: Moje tijelo nakon porođaja

Najnovije iz Samo za Mamu

-->