fbpx

No.si.dojenje: Odjeća za lakše dojenje bilo gdje i bilo kada

Kada sam počela dojiti, nisam ni slutila da će mi odabir garderobe predstavljati izazov. Sada, nakon godinu dana prakse, kada izlazim vani, dobro znam šta treba obući. Haljine su mi ljeti nekako najdraža opcija, a sada ih konačno mogu nositi bez frke hoće li Aja okrenuti sve naglavačke. No.si.dojenje je sjajni bh. brend nastao kao podrška majkama dojiljama i u jednom praktičnom i pametnom potezu riješio je sve naše probleme. Volim što me Univerzum stalno povezuje sa sjajnim ljudima koji vrijedno rade na pronalasku solucije za bolje za sve nas – riječi su kojima je poznata TV voditeljica Naida Kundurović opisala proizvod koji u svojoj ponudi ima brend no.si.dojenje.

Naime, riječ je o bh. brendu iza kojeg se nalazi arhitektica Alma Džanko iz Sarajeva. On na početku razgovora za naš portal otkriva šta ju je motivisalo da počne izrađivati odjeću za dojilje i trudnice.

Alma: Oduvijek sam sebi šila i krojila stvari  samo mi to,  zbog drugih interesovanja u životu, nikad nije bilo veliki prioritet. No, kada sam se porodila i počela dojiti, tada su krenule i slatke muke. Od početka sam odlučila da ću biti majka koja doji u javnosti i da mi ništa neće biti problem. Međutim, nedostatak odjeće za dojilje natjerao me je da na početku razvučem sve svoje majice i da odstranim ili poklonim većinu odjeće koja nije imala pristup dojkama. Rjeđe sam izlazila jer mi se nije dalo razmišljati šta ću obući i kako ću bebama izvaditi dojku kada počnu plakati. Vidjela sam majke u okruženju koje su imale isti problem, pričala sam s njima i podijelile smo iskustva. Problem je bio pojačan činjenicom da na našem tržištu nisam mogla da pronađem ništa adekvatno, a zbog situacije sa kovidom bilo je nemoguće naručiti. To mi je bio znak da jednostavno trebamo pokrenuti promjenu u zajednici i pronaći rješenje za sigurno dojenje. Probala sam dojiti sa šalom preko bebine glave. Nije išlo, jer obje su bile  previše radoznale da bi šal ostajao na mjestu, a onda sam pokušala da režem stare majice ili oblačim jednu preko druge. To mi je dosta olakšalo život u javnosti, ali definitivno je mnogo lakše kada imaš gotov proizvod. Odlučila sam da ću napraviti proizvod za dojenje, duks koji mogu nositi gdje god krenem. Sve su to mali okidači koji su me motivisali da se pokrenem i promijenim situaciju u svojoj sredini.

Kidsinfo: Kada biste proizvode koje imate u svojoj ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?

Alma: Najkraće što bih mogla reći o no.si proizvodima za dojenje je da su praktični, sigurni, udobni i adekvatni za dojenje. Tačnije, no.si proizvodi su:

1. Efikasni jer te oslobađaju razmišljanja šta obući da možeš izvaditi hranu kad god beba zatraži;
2. Praktični jer ne razmišljaš koliko ti se tijela vidi prilikom dojenja u javnosti;
3. Udobni za majku i dijete. Pamuk koji pruža osjećaj udobnosti pa poželiš ostati cijeli dan u odjeći za dojenje. Šta te spriječava?
4. Topli jer pokrivaju sve dijelove tijela koji su dosad bili izloženi prilikom dojenja. Nema više golih bubrega i golog dekoltea:
5. Lako se održavaju:
6. Jedinstveni jer imaju rajsferšlus koji ponosno “kaže” kako si majka koja dojiš;
7. Domaći proizvod.

Kidsinfo: Šta mislite da ih je izdvojilo na tržištu, a u odnosu na eventualno slične proizvode koji postoje?

Alma: Jedinstvenost, kvalitet i jednostavni dizajn

Kidsinfo: U kojem pravcu biste voljeli da se Vaš biznis razvija?

Alma: Prije svega voljela bih osnažiti majke i potaknuti ih da što više doje, gdje god to i kad god to beba zatraži. Svoj biznis sigurno vidim u tom pravcu; pomoć i osnaživanje majki da doje što bi značilo i pravac da nijedna majka ne bude bez no.si.duksa/haljine u svom ormaru.

Kidsinfo: Koje to sve proizvode imate u svojoj ponudi?

Alma: U ponudi imam standardno uvijek duks/haljinu za dojenje dugih i kratkih rukava sa rajsferšlusom ili na preklop, a trenutno i dva modela ljetne bluze (sa i bez rukava).

Kidsinfo: Planirate li u nekoj skorijoj budućnosti dodatno proširiti svoju ponudu?

Alma: U planu je proširenje ponude. Osluškujem vjerno svoju  zajednicu žena koja mi govori šta im je potrebno.

Dojenje u javnosti je kao i svako drugo dojenje. Dojenje je potreba bebe za hranom i sigurnošću koju dobija od majke i njene blizine. Kada počnemo dojenje posmatrati iz tog ugla (potrebe djeteta) onda će biti i više majki koje doje u javnosti

Kidsinfo: Napišite nam nešto više o materijalima koje koristite za proizvode koje izrađujete?

Alma: No.si proizvodi su napravljeni od pamuka. Ljetni komadi su također od pamuka i viskoze.

Kidsinfo: Kako svi zainteresovani kupci mogu kupiti neki od proizvoda iz Vaše ponude?

Alma: Na Instagram profilu no.si.dojenje mogu da mi se jave direktno porukom.

Kidsinfo: Koliko, a na osnovu Vašeg iskustva, odjeća koju izrađujete olakšava dojenje i na koji način?

Alma: Mnogo olakšava, posebno kod dojenja u javnosti, gdje ne morate razmišljati kako i gdje treba da se skinem ili sakrijem da bih dojila. Jednostavno samo otvorite dio gdje su dojke, sa jedne i druge strane i ponudite djetetu. Jednostavno, bez neugodnosti, bilo gdje i bilo kada. Mislim da no.si odjeća olakšava postojanje majke jer majke se susreću sa mnogo neugodnih emocija nakon porođaja, tokom uspostavljanja dojenja, prihvatanja svoje nove uloge u životu, a minimalno što možemo uraditi da bi olakšali nove uloge u životu je obezbijediti sigurnu, udobnu i adekvatnu odjeću za dojenje. Ne kažem da će majke uspjeti u dojenju ako budu nosile no.si, ali sigurno je da će im mnogo olakšati sami proces dojenja.

Kidsinfo Šta biste poručili mladim mamama koje, iz ovog ili onog razloga, izbjegavaju dojenje u javnosti?

Alma: Za početak je potrebno da vidimo zbog čega majke izbjegavaju dojenje u javnosti, pa onda treba raditi na otklanjanju tog problema. Dojenje u javnosti je kao i svako drugo dojenje. Dojenje je potreba bebe za hranom i sigurnošću koju dobija od majke i njene blizine. Kada počnemo dojenje posmatrati iz tog ugla (potrebe djeteta) onda će biti i više majki koje doje u javnosti. Jednostavno, unaprijed se spremiš i obučeš adekvatno, beba zaplače, ti joj ponudiš dojku.  Naišla sam na majke koje se zgražavaju na dojenje u javnosti i kada ih pitam kako izgleda ta slika koju vide u svojoj glavi, većinom su to odgovori da su majke gole i doje svoju djecu. Dojenje u javnosti je dojenje pokriveno odjećom, samo beba ima pristup dojkama. Mnogo je sličnih predrasuda o dojenju u javnosti, a jedini način da se to promijeni je da ljudi što češće viđaju kako majke doje svoje bebe.

Kidsinfo: Šta je, iz Vašeg iskustva, najljepša strana dojenja?

Alma: Mnogo je benefita dojenja za majku i bebu, a najljepše što dobijamo od svih tih benefita je bliskost koja se formira prilikom dojenja. Najljepša strana dojenja je ljubav i povezanost kroz dodir. Mnogo relaksacije uz bebu za majke koje su pod stresom, jer ih dojenje umiri i opusti, jer ih beba “zarobi” u svoj mali svijet.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sabrina Tubić: Moje tijelo nakon porođaja

Naredna priča

Jelena Lubura, direktorica vrtića „Mašin svijet“: Kada je pravo vrijeme za školu plivanja i koji su njeni benefiti

Najnovije iz Dojenje

-->