fbpx
/

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Lista aktivnosti koja će vam pomoći da ne zaglavite u „bebećem svijetu“

Samra Kulenović je mama dvojice sinova. Ona za naš portal piše o roditeljstvu, a današnji tekst posvetila je temi za koju se slobodno može reći da je uvijek aktuelna. Naime, Samra je pisala o vremenu koje svaka majka treba izdvojiti samo za sebe.

Pročitajte njen tekst.

Kada dobiješ dijete povučeš se u svoj neki svijet gdje se sve vrti samo oko bebe. Ne ideš na posao, nemaš drugih tema i imaš osjećaj kao da nema ništa osim toga u tvom životu, te da samo znaš o bebećim temama pričati. Naravno, nije nikome zanimljivo stalno slušati o tome, a i tebi nekada bude previše i potrebna ti je, s vremena na vrijeme, neka promjena.

Sve mi se trudimo da budemo super majke svojoj djeci. Nekad zaboravimo da nismo samo majke i da smo prije nego što smo dobile bebu bile žene koje su radile i druge stvari i čak imale hobi. Dok se okreneš već si stalno u tom bebećem svijetu gdje imaš osjećaj da samo dojiš, presvlačiš pelene, te cijeli dan samo pričaš sa bebom, a i kada bude prilike da progovoriš sa odraslom osobom teme su jedino bebeće. Zaboravimo skroz kako se ponašati u odraslom svijetu. Da se ne bi zaglavila u tom bebećem svijetu, dijelim svoje savjete, tačnije  – do to listu za preživljavanje.

Dobra si majka i radiš nevjerovatan posao 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici. Daješ sebe i sve od sebe stalno i maksimalno. Naravno da ti je potrebno malo odmora, oslobađanje, opuštanje i promjene.

Zato obavezno planiraj, barem jednom sedmično, vrijeme za sebe. Otiđi na piće sa drugaricama (može to biti preko dana). Prošetaj nekad, pa možeš i sama. Popij kafu sama sa sobom u kafiću ili bašti. Provozaj se biciklom. Zakaži manikir, feniranje ili masažu. Ili sve troje. Provedi jedno jutro u wellness i spa centru. Idi u kupovinu ili samo u razgledanje po prodavnicama. Pročitaj knjigu u miru. Uradi nešto što voliš, u čemu uživaš i i šta te odmara. Ali obavezno usvoji naviku da to uradiš svake sedmice jednom.

Nekad ti neće biti do toga, ali upiši sebi u kalendar kao obavezu i jednostavno to uradi. Biće ti kasnije drago. Na početku će ti biti neobično bez bebe (ili djece), ali naviknut ćeš se i obećavam ti da će ti dobro doći.

Sa druge strane tvoj dragi (ili mama, sestra, svekrva ili prijateljica) će rado ostati sa bebom, provoditi više vremena sa njom, bolje će se upoznati i zbližiti.

Nekada ima i dana kada nemamo taj luksuz zvani vrijeme, pa se ne stignemo sebi posvetiti. Tada imamo opciju da pozovemo prijateljicu kod sebe kući, skuhamo kafu i popričamo o našim temama. To je prava terapija. Prijateljica će sigurno ostati s bebom, kako bi se mama mogla u miru istuširati ili oprati kosu. Svaka novopečena mama zna da to nekad više vrijedi od bilo čega drugog.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Gordana i Nikolina, majke dječaka s Down sindromom: Vodimo li normalan život?

Naredna priča

Video: Vježbe koje bi roditelji trebali raditi sa svojom djecom

Najnovije iz RODITELJI

-->