fbpx

Viralni video jedne mame prenosi nam važnu poruku o borbi protiv nasilja

Jedna mama je iskoristila običan papirić kako bi svoju djecu naučila o štetnim i dugoročnim efektima koje pogrdne riječi mogu imati na druge.

Prema istraživanju, oko 20 posto djece doživi jedan oblik nasilja u školi. Ta statistika je neprihvatljiva za jednu mamu koja je koristila TikTok da bi razgovarala sa svojom djecom o nasilju i podstakla druge odrasle da učine isto.

“Ružna si”, rekla je jedna od djevojčica. Mama je na tu tvrdnju zgužvala ugao papira. “Nemaš prijatelja”, rekla je druga djevojčica, a mama to isto uradi u drugom uglu. Djevojčice nastavljaju sa uvredama poput: “Debela si” i “Smrdiš” i mama svaki put malo više zgužva papir dok nije dobila oblik lopte.

Zatim, mama govori djevojčicama da se izvine papiru, uobičajenom obliku rješavanja sukoba za koji stručnjaci kažu da nije nužno učinkovit.

Nakon što se djeca ispričaju, ona rastvori zgužvani upita: “Je li popravljeno?”

Obje djevojčice jednoglasno odgovaraju “ne”.

“Zbog ovoga ne uznemiravamo druge osobe”, rekla je mama. “Razumijete?”

Međutim, postoji još načina kako zaštititi svoje dijete od uznemiravanja (i osigurali da ih ne uznemiravaju), uključujući: 

Priprema 

Roditelji se mogu igrati uloga i pomoći svojoj djeci da smisle načine kako da odgovore na nasilje, poput odstupanja od nasilja ili jednostavnim riječima „to nije bilo lijepo“.

Izgradite samopoštovanje

Neka se vaše dijete uključi u aktivnosti koje voli. Istaknite jedinstvene osobine koje vaše dijete čine posebnim i dajte mu do znanja koliko ga volite.

Ohrabrite dijete da progovori

Pomozite djetetu da otkrije načine prijavljivanja nasilja, ne samo ako to doživi, ​​već i ako vidi da se to događa nekome drugom. Ova akcija može uključivati ​​kazivanje pouzdanom nastavniku ili treneru.

Video pogledajte ovde.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Video: Kako smo skockali dom od šest kvadrata za nas šestoro

Naredna priča

Goca Tržan: Supruga sam otvoreno pitala je li spreman da ostane sa mnom čak i ako ne dobijemo dijete

Najnovije iz VIJESTI

-->