fbpx

Arhitektica Belinda Pušić za Kidsinfo: Kako urediti sobu za djevojčicu i dječaka

Uređenje dječije sobe često je prilično izazovan zadatak s obzirom na činjenicu da je riječ o prostoriji u kojoj mališani provode najviše vremena. Posebno je izazovno ukoliko ste od onih roditelja koji žele samostalno da urede sobu koju će zajedno koristiti djevojčica i dječak.

Arhitektica Belinda Pušić, vlasnica arhitektonskog studija Belinda design, za Kidsinfo daje savjete koji vam mogu pomoći ukoliko opremate sobu za blizance predškolskog uzrasta, tačnije za djevojčicu i dječaka. Na početku razgovora nam otkriva da je izbor odgovarajućeg kreveta jedan od najvažnijih koraka u ovom procesu.

Svaka dječija soba treba imati udoban krevet koji je prilagođen uzrastu. Ukoliko je dijete mlađe, okvir kreveta, većinom, ima ogradicu za zaštitu, a kako dijete raste tako se i ogradica smanjuje. Također su praktični i kreveti koji imaju mogućnost povećanja dužine, a poželjne su i ladice ispod kreveta za odlaganje posteljine, odjeće, ruksaka ili kasnije knjiga za školu. Ladice pružaju i osjećaj sigurnosti mlađoj djeci koja se često boje šta se nalazi ispod kreveta, što je posebno važno u periodu tokom kojeg se djeca oslobađaju straha od toga da sama spavaju u prostoriji. Madrac je najbitniji za dijete, a okvir kreveta se, također,  prilagođava uzrastu. Naime, kako smo spomenuli ogradicu koja je bitna u ranijoj dobi, tako je poslije bitan naslon kreveta s obzirom na to da djeca često sjede na krevetu i čitaju ili odmaraju tokom dana – objašnjava ona.

PASTELNE BOJE

Otkriva nam kako izabrati krevet na sprat ukoliko to nameće veličina sobe.

Krevet na sprat treba biti čvrst sa sigurnosnom ogradicom i ljestvama. Paziti na visinu prostorije kako bi dijete koje je na spratu moglo sjesti na krevet. Sve ostalo je stvar izbora i želje – kaže Belinda i dodaje da je pri izboru namještaja za dječiju sobu jako bitno da to budu funkcionalni komadi. 

No, krevet svakako nije jedino što svaka dječija soba treba da ima.

Tu je i radni kutak i prostor za igru čija veličina zavisi od veličine sobe, a kada je riječ o veličini ormara, nije potrebno pretjerivati s obzirom da se dječija garderoba često mijenja. Sve to  pod pretpostavkom da je odjeću koju dijete preraste moguće držati na drugom mjestu – kaže Belinda.

Ističe da je osvjetljenje sobe jako bitno.

Poželjno je da, ako je moguće, soba tokom dana ima dovoljno prirodne svjetlosti i da je okrenuta prema jugu. Rasvjeta može da bude od ambijentalne do radne jer postoji mogućnost prilagodbe. Bitno je da radni kutak ima svoju lampu, a ostatak je slobodan za „igranje“ sa svjetlošću prema željama. Zanimljive su  lampe u obliku figurica koje stoje pored kreveta, a koje pružaju ambijentalnu rasvjetu i mogu ostati upaljene tokom noći – objašnjava.

Prostor ispred prozora trebao bi biti slobodan.

Poželjno je osloboditi prostor ispred prozora kako bi prirodna svjetlost neometano ispunjavala sobu, a blizu njega treba postaviti radni sto koji bi na taj način preko dana imao prirodno osvjetljenje. Ormare treba pomjeriti što dalje od vanjskih zidova radi ventilacije, a najbolje ih je staviti blizu ulaza u sobu prema unutrašnjim zidovima – kaže.

 Kada je riječ o izboru boja, naša sagovornica ističe da u sobama koje se opremaju za djevojčicu i dječaka fokus treba biti na pastelnim bojama u svima nijansama.

FUNKCIONALAN NAMJEŠTAJ

Tapete su odličan izbor za dekor dijela sobe, te jastuci u oblicima životinja. Uz to, danas postoji i toliko lijepih igračaka koje su same od sebe dekoracija. Kada je riječ o dizajnu namještaja, najbolje je izabrati u istim elementima, odnosno volumenima. Naprimjer, dva ista krevetića koja možemo dekorirati različitim posteljima, te prostor oko njih ukrašavati željenim materijalima – dodaje.

Na kraju razgovora nam otkriva koje su to najčešće greške koje roditelji prave prilikom uređenja sobe za djecu.

– To zavisi od toga koliko često se renovira dječija soba. Naprimjer, ako roditelji izaberu pločasti namještaj, poput ormara i stola u šarenim bojama i s određenim ukrasima za djecu, nakon određenog vremena dolazi do zasićenja. Naime, djeca kroz proces odrastanja prolaze kroz različite faze i naravno da ne žele „dječiji“ ormar u 14. godini. Najbolje je koristiti detalje poput jastuka, posteljine i zidova koji se mogu lako promijeniti, te ponuditi djetetu željenu dekoraciju o određenoj dobi – zaključuje.

Pogledajte sobu koju je Belinda uredila.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Goca Tržan ne krije emocije povodom kćerkinog rođendana: Boli to što sam ti sve manje potrebna

Naredna priča

Dalija Hasanbegović Konaković o odgoju kćerke: Mama je ponekad babaroga

Najnovije iz Ostalo

-->