fbpx

COVID-19: Vakcine za djecu bi trebale biti dostupne početkom naredne godine

Vakcine protiv Covida-19 već su standardna pojava širom svijeta, međutim, još nisu odobrene za djecu mlađu od 16 godina. Magazin Parents na osnovu razgovora sa stručnjacima ističe da bi vakcine za djecu predškolskog uzrasta, pa čak i ispod 2 godine, trebale biti dostupne početkom 2022. godine.

Pfizerova vakcina trenutno je odobrena za one starije od 16 godina, a Moderna i Johnson & Johnson mogu se davati osobama starijim od 18 godina. No, proizvođači su napokon počeli uključivati djecu u klinička ispitivanja, a rezultati zasad izgledaju obećavajuće.

Zapravo, Pfizer je zatražio odobrenje za hitnu upotrebu vakcina za djecu od 12 do 15 godina u Americi, budući da su klinička ispitivanja u ovoj dobnoj grupi pokazala stopostotnu učinkovitost. Zdravstveni stručnjaci očekuju ovo odobrenje u narednim sedmicama.

U međuvremenu Pfizer provodi i pedijatrijska ispitivanja za djecu uzrasta od 6 mjeseci do 12 godina. Prema The New York Timesu, nadaju se da će ovog septembra podnijeti zahtjev za odobrenje za hitnu upotrebu kod djece između 2 i 11 godina.

Moderna i Johnson & Johnson ne zaostaju mnogo, a trenutno se vrše testiranja vakcine koja bi trebala biti prihvatljiva za različite uzraste – od novorođenčadi do adolescenata.

Ova vijest u skladu je s izjavama dr. Anthonya Faucija, direktora američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je već u januaru predvidio je da bi vakcina mogla biti dostupna djeci osnovnih škola krajem 2021. ili početkom 2022, a vakcina za mlađu djecu – predškolskog uzrasta i beba – vjerojatno će dobiti zeleno svjetlo ubrzo nakon toga.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Lejla, Amra, Amel i Muhamed su nam otkrili šta za njih predstavlja porodica

Naredna priča

Ana Ivanović o majčinstvu: Djeca su uvijek na prvom mjestu

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->