fbpx

Epidemiologinja, pedijatrica i predsjednica Vijeća roditelja KS: Da li je trebalo vratiti djecu u škole u toku trećeg vala pandemije

Gošće Novog dana na N1 televiziji bile su epidemiologinja ZZJZKS Emina Kurtagić-Pepić, pedijatrica Amra Junuzović Kaljić i predsjednica UO Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Merima Bećirević koje su govorile o povratku djece u škole u toku pandemije korona virusa.

Doktorica Kurtagić-Pepić je rekla kako su trenutno zadovoljavajući parametri, kada je u pitanju broj zaraženih korona virusom, da je generalno incidenca manja, i da broj zaraženih pada konstantno. Kazala je i da trenutne epidemiološke mjere donose rezultate.

Dr. Junuzović Kaljić je rekla kako je od polovine februara bio povećan broj novozaraženih, do čega je doveo novi talas pandemije.

Imali smo veliki broj oboljelih i zbog velikog broja zaraženih imali smo i veći broj oboljele djece. Djeca nisu centar epidemije na način kako su to odrasli, koji su skloniji i razvijanju težih kliničkih slika. Kroz prethodni period je bio dominantan britanski soj koronavirusa, koji je inače pokazao karakteristike veće invazivnosti, širio se brže i zapažamo da je bilo kod odraslih puno težih kliničkih slika koje zahtijevaju hospitalizaciju. Imali smo i nešto veći broj zaražene djece. Djeca doista, u ovom slučaju sreća u nesreći, su ipak osobe koje obolijevaju sa blažim kliničkim simptomima, umjerenim kliničkim slikama ili infekata koji se održavaju sa crijevnim simptomima, ali naravno da se razvijaju i teže kliničke slike i kod djece – sa respiratornim distresom i to su djeca koja zahtijevaju i hospitalno liječenje. Ne smijemo zanemariti da su djeca vulnerabilna populacija, posebno dojenčad – djeca ispod godinu dana. Na sreću nismo imali najtežih ishoda sa djecom – istakla je.

Predstavnica Vijeća roditelja je kazala kako su novom odlukom Vlade KS o povratku djece u škole roditelji jako zabrinuti.

Roditelji su u petak kad je donesena odluka reagovali burno zbog zabrinutosti za djecu. Vijeće roditelja poštuje stav i odluke struke, smatramo da su škole najbolji ambijent da bi djeca učila, ali zaista smatramo i tražimo podatke o tome da li je ova odluka opravdana. Nakon burne reakcije roditelja formirali smo saopštenje. Tražili smo od ministarstva da obrazloži ovu odluku, ali smo ukazali i na učenike srednjih škola koji do škole promijene dva, tri različita gradska prevoza. Škole jesu siguran ambijent, ali sam dolazak do škole i sve što se desi na putu do škole je pitanje ko je odgovaran za taj dio. Jeste nam cilj povratak u škole, ali kada i pod kojim uvjetima. Zašto smo u periodu kad smo imali manji broj zaraženih bili online? Nikada nismo niti ćemo pozivati roditelje na bojkot, ali tražimo odgovore i jednake uvjete za svoju djecu i siguran prevoz – istakla je Bećirević.

Dr. Kurtagić-Pepić se složila sa Bećirević te navela kako smatra da je odluka preuranjena.

Ovo je odluka vlade. Nismo imali zasjedanje i ovo je bilo preuranjeno. Epidemiolozi daju preporuke, odnosno naša uloga je savjetodavna, i sve ono što je bilo vezano za obrazovanje, mi smo pripremili sve preporuke, uputstva, obišli osnovne škole, vrtiće, srednje. Bili smo na dispoziciji kad je krenula nastava i svaki pojedinačni slučaj se rješavao ponaosob. I ja sam majka dva tinejdžera i privatno ne podržavam odluku kad je u pitanju nastava srednjih škola; generalno mislim da je bila preuranjena odluka. Broj novozaraženih posljednja tri dana je značajno manji, ali se možda i moglo sačekati još malo da izađemo iz tog trećeg vala, da vidimo je li to to zaista. Ohrabruje činjenica da po broju testiranih, svaki osmi ili deveti je pozitivan, što je dobra stvar. Ranije smo imali da je svaki treći pozitivan. Prateći sve skupa nazire se da idemo prema izlasku, ali se trebalo sačekati da se vidi gdje smo. Nakon vakcinacije možemo govoriti o nekom svjetlu na kraju tunela. Za sve epidemiološke mjere treba vremena. Britanski soj ipak pokazuje veću stopu transmisije i djeca su neko ko lako može donijeti u kuću virus – kazala je epidemiologinja.Pedijatrica Junuzović Kaljić je rekla kako je zdravlje djece prioritet.

Činjenica je da svi želimo našoj djeci najbolje – prije svega mislim na dobro zdravlje. Treba uzeti u obzir i sve karakteristike o kojima je govorila dr. Kurtagić-Pepić i činjenicu koliko je u ovom momentu zaraženih. Takođe smo svjedoci da u posljednjih godinu i nešto učimo o virusu, njegovom ponašanju i da su razmjene informacija na terenu ulazne informacije sa kojima treba operirati i donositi odluke. Dječije zdravlje je primarno u tome. Iako najmanje obolijevaju djeca, ali su sposobni za prenos virusa. Kroz dosadašnja saznanja pokazalo se da je najmanja transmisija između same djece, i u tom kontekstu škole ili vrtići predstavljaju manju opasnost. Svjedočili smo da je kroz vrijeme pandemije najveći broj zaražene djece bio od zaraženih roditelja, tako da je od presudne važnosti za donošenje odluka informacija sa terena – komentarisala je pedijatrica gostujući na N1.

Kazala je i da podržava sve ono što sa najvećom mogućom sigrunošću ide u pravcu i zdravstvene zaštite i svih drugih aktivnosti. Navela je i da zdravlje pored fizičkog treba biti i dobro mentalno i da je školovanje presudno te da utiče na njihov rast i razvoj.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Bearents, domaći brend ručno izrađenih igračaka: Pokloni koji će se čuvati i voljeti zauvijek

Naredna priča

Prva fotografija iz porodilišta: Poznata blogerica rodila sina

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->