fbpx

Recepti: Započnite dan ukusnim doručkom

Food bloger Hajrudin Šišić, na Instagramu poznat kao Harry Cooper, za Kidsinfo predlaže recepte za ukusan doručak koji se jednostavno spremaju.

FOCACCIA SA MASLINAMA I RUZMARINOM

SASTOJCI

– 360 g pšeničnog brašna

– 200 ml vode

– 5 g kvasca

– 50 ml maslinovog ulja

– začini i povrće po želji

PRIPREMA

U hladnoj ili mlakoj vodi rastvoriti kvasac i ostaviti 5 do 10 minuta. U dubokoj posudi pomiješati brašno i vodu, dodati maslinovo ulje i mijesiti od pet do sedam minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Nakon toga pokrijte tijesto i ostavite da miruje 1h, te ga izvadite na pleh i oblikujte po želji (idealna debljina tijesta je oko 3 cm). Dekorišite tijesto začinima i ostavite da miruje 20 minuta, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

GRANOLA S ORAŠASTIM PLODOVIMA

SASTOJCI

– 200 g zobenih pahuljica

– 100 g suhog voća (marelica ili brusnica)

– 100 g orašastih plodova (bademi i lješnici)

– 80 ml  javorovog sirupa ili meda

– 100 ml kokosovog ulja ili klasičnog putera

– mala kašika cimeta

PRIPREMA

Sve suhe sastojke izsmješajte u dubokoj posudi, a zatim dodajte tečne sastojke. Smjesu ravnomjerno rasporedite na papirom obložen pleh za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stepeni (nakon deset minuta promiješajte). Servirajte uz grčki jogurt.

BRZE SLANE KIFLICE

SASTOJCI

– 500 g brašna

– 200 ml mlijeka

– 9 g kvasca

– 100 ml ulja

– prstohvat soli

– 9 g praška za pecivo

– 1 jaje za premazivanje

PRIPREMA

U mlako mlijeko dodati kvasac i promiješati. Dok čekate da se kvasac aktivira u dubokoj posudi izmješajte sve suve sastojke. Dodati mlijeko i ulje i umijesite glatko tijesto, te prekrijte folijom i ostavite na toplom 45 minuta. nakon mirovanja tijesto izvadite iz posude na radnu površinu po kojoj ste posuli malo brašna. Izvaljati tijesto na okrugli oblik na, otprilike, 1 cm debljine. Tijesto prerežite nožem po sredini, te svaku polovinu isto tako (tako da dobijete 4 jednaka dijela). Svaku četvrtinu prerežite po sredine, te ponovite postupak sve dok ne dobijete 16 jednakih trouglastih dijelova tijesta. Širi dio trugla malo razvucite i motajte prema užem dijelu dok ne dobijete oblik kroasana. Nakon što ste svaku kiflicu smotali premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom. Zagrijte rernu na 180 stepeni i stavite kiflice da se peku od 25 do 30 minuta.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Supruga Borisa Novkovića otkrila ime novog člana porodice

Naredna priča

Jasna Bajraktarević, psihoterapeut: Veliki broj suicidalne djece su pandemija u rangu korone

Najnovije iz Recepti za sve

-->