fbpx

Istraživanje: Žene koje kasnije postanu majke bolje odgajaju djecu

Istina je da za većinu žena trudnoća s godinama postaje sve teža. Između ostalog, žene se rađaju s određenim brojem jajnih ćelija, a taj se broj  se s godinama smanjuje.

Osim toga, trudnoća nakon 35. godine dolazi sa nekim dodatnim rizicima od komplikacija poput većeg rizika od hipertenzije, dijabetesa ili hromosomskih abnormalnosti kod novorođenčadi.

Iz istih razloga ženama se često savjetuje da zatrudne u ranijim godinama života. Ali studije ukazuju na to da kasnija trudnoća ima i brojne prednosti, a čini se da je jedna od njih i ta da žene koje rode u kasnijim godinama bolje odgajaju svoju djecu.

U posljednjih 20 godina smanjio se broj žena koje su postale majke u dvadesetim. Sve više i više žena odlučuje da ima djecu kasnije u životu, a najčešći razlozi su karijera i kasnije stupanje u brak.

U studiji sprovedenoj u „School of Business and Social Sciences“ na danskom univerzitetu  otkriveno je da djeca žena koje su rodile nakon 35. godine imaju neke dodatne pogodnosti.

Studija ukazuje na to da starije majke nisu toliko stroge u smislu nametanja tjelesne i verbalne discipline svojoj djeci uzrasta od 7 do 11 godina. Kao rezultat toga, djeca koja pripadaju ovoj starosnoj grupi pokazala su manje poteškoća u ponašanju i manje društvenih i emocionalnih poteškoća, prenosi Times of India.

Ista studija je pokazala i da starije majke imaju bolji i stabilniji odnos sa svojom djecom. Osim toga, nivo  zrelosti tih žena olakšava im da pobijede stres tokom trudnoće i zadrže pozitivan stav dok odgajaju djecu.

S godinama ljudi postaju sve bolji u rješavanju emocionalnih i mentalnih izazova, pa se tako bolje nose sa bilo kojom situacijom i usmjeravaju svoju djecu na bolji način. Svojim mališanima pružaju pozitivno psihosocijalno okruženje koje im pomaže da budu optimistični u životu.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

U vrtićima širom BiH upisano manje djece u odnosu na prethodnu godinu

Naredna priča

Danas je Svjetski dan autizma: Pročitajte iskustvo mame autističnog dječaka

Najnovije iz VIJESTI

-->