fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Kada je pravo vrijeme za čitanje djeci i sa djecom?

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Za naš magazin piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti, najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj.

U današnjem tekstu Lemana govori o značaju čitanja.

Stručnjaci upozoravaju na sve učestaliju pojavu teškoća u govoru i pisanju djece mlađeg školskog uzrasta. Termin kod logopeda je izuzetno teško dobiti. Mnogi roditelji suočavaju se s problemima, koji im se prvobitno nisu činili zastrašujućim.

Gdje griješimo?

U vrijeme sveopće digitalizacije, djeca su izložena brzim, dinamičnim sadržajima, koji dijete pretvaraju u pasivnog posmatrača, izazivaju ushićenje i zadovoljstvo, ali ne pokreću na akciju, ne potiču govor i razgovor. Dakle, komunikacija je jednosmjerna.

Osim komunikacije, i fizička aktivnost je svedena na minimum. Dijete kao hipnotisano gleda u ekran i ne miče. A kada nema fizičke aktivnosti, dr. Rajović kaže da se ne razvijaju i ne stvaraju sinapse u kori velikog mozga, koje su veoma važne za razvoj inteligencije.

Šta je rješenje?

Rješenje su brojne fizičke, kreativne, mentalne i druge aktivnosti koje možete pratiti na našem Instagram profilu, ali i čitanje.

Čitanje je jedna od najvažnijih aktivnosti, neki bi rekli još od trudnoće. Neke studije su potvrdile pozitivan učinak upravo prenatalnog čitanja, na razvoj djeteta.

No, čitanje kao svjesnu aktivnost možete početi odmah po rođenju. Na taj način dijete se navikava na vaš glas, stiče jednu veoma lijepu naviku (ukoliko to radite učestalo), a vremenom usvaja i pasivni rječnik. Prvih mjeseci možete naglas čitati literaturu koju inače vi čitate. Dijete svakako ne razumije. Nakon nekoliko mjeseci uvodite slikovnice, pokazujte likove, pričajte priču. Pitajte dijete šta se dešava, šta je neko rekao… Odgovarajte umjesto njega. Njegovo gugutanje potvrdite kao odgovor na vaše pitanje: „Da, tako je. Ptica je odletjela“.  

Odredite koje vrijeme vam je najpogodnije za to (nekima je to vrijeme prije spavanja). Pronađite ugodno mjesto i za sebe, i za bebu. Mobitel ostavite sa strane. I neka to bude samo vaše vrijeme.

Kroz čitanje, djeca putuju svijetom mašte, šire svoje vidike, a prije svega razvijaju govor, što je veoma bitan preduvjet za razvijanje vještine pisanja.

Veoma važno je, da se i vi okružite knjigama, da vam budu dobar i vjeran drug, jer samo pozitivnim primjerom možemo djelovati za dobro svoje djece.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sve je spremno za kćerku: Sabrina Tubić pokazala kako je izgledao popularni "baby shower"

Naredna priča

Video: Posjetite neko od pet najmisterioznijih mjesta u BiH

Najnovije iz VIJESTI

-->