fbpx

Istraživanje: Veliki procenat porodilja i članova njihove porodice dalo novac ili poklon u porodilištu

Udruženje „BABY STEPS“ je u okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“ uradilo istraživanje o postojanju i uzrocima korupcije u porodilištima u BiH. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, a rezultati istraživanja su pokazali da je 50 posto porodilja i članova njihove porodice dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije porođaja.

Kako je saopšteno iz Udruženja, kroz projekt se pokazalo da zdravstveni sistem, te nadležna ministarstva zdravstva, osim što su u velikoj mjeri nezainteresirani za informiranje o ovom pitanju, u većini slučajeva nemaju ni propisane procedure niti oformljena vijeća i komisije, a sudeći prema dobijenim informacijama uopšte ne postoje evidentirane prijave korupcije u porodilištima u zadnjih deset godina.

Sva saznanja iz našeg projekta, uključujući i iskustva porodilja, smo sublimirali u Publikaciju koja ujedno sadrži i preporuke za sistemske promjene upućene upravljačkim strukturama porodilišta ali i nadležnim ministarstvima. Cilj je da preporuke budu uključene u zvaničnu antikorupcijsku strategiju. Konačno, projekt je iznimno važan jer je prvi put istraženo stvarno stanje kroz analizu iskustva porodilja, a ujedno upoređeno stanje u evidencijama zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija. Upravo utvrđena disproporcija ukazuje da je nephodno još mnogo raditi – saopšteno je.

Projekt je sproveden kroz zajednički program malih grantova koji je podržan projektom „Izliječimo zdravstvo“, finansiranim od Evropske unije, te projektom „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od  Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(startbih.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Preporuka građanima koji trebaju samo uslugu testiranja na COVID-19

Naredna priča

Psihoterapeutkinja Ankica Baković: Prepoznajte "ekranizam" kod mališana

Najnovije iz VIJESTI

-->