fbpx

Pedijatrica Amra Junuzović Kaljić o zaštiti djece od virusa: Raznovrsna ishrana, fizička aktivnost i boravak na svježem zraku su ključni

Pedijatrica dr. Amra Junuzović Kaljić kazala je za N1 kako je u ovom valu pandemije nešto malo povećan broj oboljele djece u odnosu na ranije. Istakla je kako djeca u najvećem broju imaju lakše kliničke slike koje podliježu terapiji.

Djeca mogu biti asimptomatska, ali ne treba ih zanemariti. Transfer između djece jeste mali, ali treba voditi računa o pojavi simptoma i shvatiti ozbiljno. Mnogo je pomoglo prebacivanje škola na online sistem čime se smanjuje broj kontakata i zaražavanje. Kada je riječ o preškolskoj djeci, ona najčešće zarazu dobijaju od svojih roditelja – kazala je dr. Junuzović Kaljić u Novom danu.

Simptomi su respiratorni – kašalj, zapušen nos, lošije opće stanje, probavni problemi poput proljeva i povraćanje.

Ohrabrujuće da djeca u mnogo manjem broju razvijaju teške kliničke slike u odnosu na odrasle – kazala je.

Naglasila je kako je transmisija britanskog soja brža te da ima i rijetkih slučajeva razvoja upale pluća kod djece. Ta djeca se hospitalno liječe.

Hospitalizuju se i djeca koja imaju probavne simptome radi dehidracije – dodala je.

Ovisno od virulencije virusa, koncetracije virusa i domaćina virusa ovise i simptomi te su oni indiviudalni.

U susretu između uzročnika i individualnih imunoloških snaga, kod djece uhranjenosti, socijalno stanje u kojem se nalazi, njega, u tom susretu puno zavisi kako će se klinička slika razviti. U ovoj situaciji gdje imamo horizonatlnu transmisiju, svaka respiratorna bolest se smatra Covidom pa se onda dokazuje da li je ili ne. Naši roditelji su na oprezu, znaju upotrijebiti sredstva protiv temperature, povećavaju unos tečnosti daju bolju ishranu itd. Kada nas kontaktiraju onda dogovaramo koje mjere poduzeti, kakvu terapiju koristiti i šta dalje –  kazala je dr. Junuzović Kaljić.

U zimskim uvjetima ljekari savjetuje da se koriste sumplementi pogotovo u ovoj situaciji, a posebno za djecu koja kreću u vrtić.

Bitna je raznoivrsna ishrana, fizička aktivnost, boravak na svježem zraku kad god postoji prilika jer je najmanja mogućnost za zarazu u vanjskim uvjetima. Tokom trčanja protok zraka kroz disajne puteve se ubrzava i na taj način se čiste disajni putevi –  preporučila je dr. Junuzović Kaljić.

Navodi kako je unos D vitamina ekstremno važan kod djece kao i konzumacija voća sa C vitaminom i po potrebi suplementacija.

Naglasila je kako se sa djevom treba razgovarati, pa i s najmanjim, pogotovo u ovim uvjetima kada idu u online školu.

Bitno je održati pozitivan stav. Ostati otvoren, ne zatvarati se, ohrabrivati dijete uvijek. To su ekstremno važne stvari –zaključila je dr. Junuzović Kaljić.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Slavlje u domu Ane Ivanović: Posebne torte za specijalne prilike

Naredna priča

„Mali slon“ personalizirane knjige: Najljepši poklon koji djetetu možete darovati

Najnovije iz VIJESTI

-->