fbpx

Evo kako razlikovati gripu, prehladu, alergiju i astmu od COVID-19

Obična prehlada, gripa i COVID -19 su virusne bolesti koje se prenose kapljičnim putem i rukama, a s obzirom na spektar različitih simptoma i kliničkih manifestacija do kojih mogu dovesti, ključ pravodobnog pristupa pacijentu je adekvatno razlikovanje ova tri klinička entiteta.

O čemu je riječ i kako prepoznati simptome i razlike među ovim bolestima, kao i razlike između njih i astme i alergije  detaljno je objasnio prof. dr Mirko Stanetić.

Razlikovati ove bolesti je jako teško, navodi Stanetić, jer se mnogi simptomi preklapaju: “Ne donosite zaključke ako imate simptome. Naučite obilježja uobičajenih bolesti i kako se one razlikuju od COVID-19, tako da možete poduzeti odgovarajuće mjere”.

COVID 19

Za  COVID-19, nadalje navodi, da je izuzetno zarazna respiratorna bolest koju uzrokuje vrsta virusa (koronavirus) nazvana SARS-CoV-2. Sličan je prehladi, ali njegove potencijalne posljedice mogu biti daleko ozbiljnije: hospitalizacija, trajne komplikacije i smrt.

Obilježja: Gubitak okusa i mirisa (u odsustvu začepljenja nosa), temperatura, kašalj, otežano disanje i bolovi u mišićima.

Ostali potencijalni simptomi: upaljeno grlo, proljev, zagušenja, curenje iz nosa, hladnoća, drhtavica, glavobolja, umor i gubitak apetita.

Napominje i da neki zaraženi ljudi nemaju simptome COVID-19, ali su i dalje zaražni.

GRIPA

Gripa je vrlo zarazna respiratorna infekcija koju uzrokuje virus gripe A, B ili C. Sezona gripe obično traje od oktobra do marta, ali grip je prisutan tokom cijele godine.

Obilježja: temperatura, bolovi u mišićima i kašalj.

Ostali potencijalni simptomi: upaljeno grlo, proljev, zagušenja, curenje iz nosa, hladnoća, drhtavica, glavobolja, umor, gubitak apetita.

Za razliku od COVID-19, navodi Stanetić, gripa obično ne uzrokuje otežano disanje.

PREHLADA

Prehlada (virusni rinitis) je infekcija gornjih disajnih puteva koju može izazvati bilo koji od stotina različitih virusa (uključujući koronaviruse ili rinoviruse). Obično je blaga i prođe u roku od sedam dana.

Obilježja: začepljenost, curenje nosa, kašalj i upaljeno grlo.

Ostali potencijalni simptomi: temperatura, bolovi u mišićima i umor.

Za razliku od COVID-19, navodi doktor, prehlada ne uzrokuje otežano disanje, bolove u tijelu, jezu ili gubitak apetita i obično ne izaziva temperaturu.

SEZONSKE ALERGIJE

Sezonska alergija nije virus. Ona nastaje kada imunološki sistem reaguje na bezopasnu neljudsku tvar, poput peluda drveća, kao da je opasna prijetnja. Alergije su obično sezonske, traju sedmicama ili mjesecima, zavisno o alergenu u vazduhu ili sredini u kojoj se boravi.

Obilježja: curenje iz nosa, svrbež u očima, kihanje, zagušenja.

Ostali potencijalni simptomi: Gubitak mirisa zbog zagušenja.

Za razliku od COVID-19, alergije ne uzrokuju temperaturu, kašalj, otežano disanje, bolove u mišićima, grlobolju, proljev, mrzlicu, glavobolju, umor ili gubitak apetita.

ASTMA

Astma je hronično plućno stanje uzrokovano upalom u disajnim putevima. Disajni putevi se sužavaju i otežavaju disanje, što može izazvati zabrinutost da je možda COVID-19. Astmu može isprovocirati prehlada ili gripa, ali to je posebno oboljenje.

Obilježja: Zviždanje (zvižduk pri prisilnom izbacivanju zraka), otežano disanje, stezanje u prsima i uporan kašalj.

Ostali potencijalni simptomi: Ozbiljni napad astme može izazvati iznenadno, ekstremno otežano disanje; stezanje u prsima; ubrzani puls; znojenje i plavkasto obojenje usana i noktiju.

Za razliku od COVID-19: Astma ne uzrokuje temperaturu, bolove u mišićima, grlobolju, proljev, zagušenja, gubitak okusa ili mirisa, curenje iz nosa, jezu, drhtavicu, glavobolju, umor ili gubitak apetita.

ŠTA BISTE TREBALI UČINITI?

Ono što je na kraju najvažnije, bez obzira na simptome koje imate, navodi Stanetić na kraju, jeste da nikako ne pokušavajte sebe sami liječiti. Potrebno je pozvati ili posjetiti svog ljekara, a on će znati šta poduzeti dalje.

(BUKA.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Još jedna beba u porodici britanske vojvotkinje

Naredna priča

Bojana Šarović za Kidsinfo: Moja dijabetička trudnoća

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->