fbpx

Primjeri iz Tuzle, Brčkog i Banjaluke: Korona virus ne štedi ni djecu

Da korona virus ne štedi ni djecu, pokazuju primjeri iz Tuzle, Brčkog i Banje Luke, gdje su najmlađi već bili na bolničkom liječenju i to sa različitim kliničkim slikama.

Ljekari upozoravaju na usložnjavanje simptomatologije, pozivajući na oprez. Infekcija korona virusom sa sobom je u početku uglavnom donosila forme oboljenja kod osoba srednje i starije životne dobi, a kako vrijeme odmiče dobna granica se spušta, te su simptomi sve izraženiji i kod djece.

Zdravstveni radnici i članovi kriznih štabova nove sojeve virusa, koji su prisutni u Bosni i Hercegovini, smatraju ozbiljnom prijetnjom po mlade, ali i djecu, zbog čega pozivaju na pojačan oprez. Srednje teške kliničke slike kod djece od početka pandemije Klinika za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske zabilježila je hospitalizacije mališana koji su bili pozitivni na korona virus, a kako je potvrđeno iz ove zdravstvene ustanove, riječ je o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom, čije zdravstveno stanje nije zahtijevalo potporu respiratora.

– Pojedini od njih su zahtijevali samo kiseoničku potporu. Imali smo nekoliko pacijenata sa dijagnozom multisistemskog produženog febrilnog stanja koji su pozitivno odgovorili na primjenjene terapijske mjere. Liječenje djece s obzirom na njihovu kliničku sliku prema našim iskustvima nije komplikovanije od liječenja odraslih pacijenata, zato što oni imaju teške kliničke slike – kazao je za Klix.ba načelnik Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske dr. Vladimir Mirošljević.

Sa šarolikom simptomatologijom kod pedijatrijske populacije susreli su se i ljekari u Brčkom, a iz tamošnjeg Zdravstvenog centra saznajemo da su za razliku od Banje Luke imali pacijente sa blažom kliničkom slikom. Liječili su i simptomatskom i antibiotskom terapijom koja je pokazala dobre rezultate.

– Imali smo hospitalizirane pacijente koji su nam se javili pod kliničkom slikom upale grla, ali se nakon testiranja ispostavilo da su pozitivni na koronavirus. Također, imali smo i djecu s minornom kliničkom slikom koju je pratila povišena temperatura uz pozitivan test, ali je bilo i slučajeva pneumonije, odnosno upale pluća – rekao je Samir Mujkić, šef Odjeljenja za pedijatriju u Zdravstvenom centru u Brčkom.

Utjecaj korona virusa na ljudski organizam od dojenačke dobi do 15 godina života kontinuirano prate i pedijatri u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, koji su utvrdili da se kliničke slike usložnjavaju.

– U samom početku se mislilo da djeca ne oboljevaju, već da su samo vektori u prenošenju infekcije, ali virus i njegova zaraznost se mijenjaju te smo svjedoci da se u posljednjih nekoliko mjeseci bilježe kompleksnije kliničke slike i kod mlađeg uzrasta. Djeca su nam najčešće dolazila sa respiratornom i gastrointestinalnom simptomatologijom, ali i neurološkim poremećajima poput febrilnih konvulzija i epileptičkih napada – priča dr. Amela Pašić, pedijatar-pulmolog u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Navodi da mališani zaraženi korona virusom uglavnom dolaze iz porodičnih klastera, naglasivši da je kod COVID oboljenja specifično da dojenačka populacija do tri mjeseca starosti nešto duže ostaje pozitivna na PCR testiranju u odnosu na odrasle. Zbog povećanja broja djece koja usljed infekcije razvijaju kliničku sliku koja zahtijeva hospitalizaciju, Klinika za dječije bolesti u Tuzli obustavila je svoj proces adaptacije prostorija, bazirajući se na formiranje COVID odjeljenja koje raspolaže sa 16 malih i deset velikih kreveta, zatim centralnim kisikom i respiratorima.

(Tekst preuzet s Klix.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Širi se krug podrške za Fond »Zajedno smo sigurne«

Naredna priča

Proljetni šoping u Importanne centru

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->