fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Aktivnosti za razvoj fine motorike kod djeteta

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Za naš magazin piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti, najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj.

U današnjem tekstu Lemana predlaže aktivnosti kojima možete podstaći razvoj fine motorike kod svog djeteta.

Razvoj fine motorike važan je aspekt cjelokupnog razvoja djeteta. Podrazumijeva razvoj preciznog hvata i pokreta prstima, a uz to i koordinaciju pokreta ruka-oko, što je preduslov za pravilno držanje pribora za jelo, a kasnije i olovke prilikom pisanja, crtanja i slično. Razvoj fine motorike se povezuje i s razvojem govora, jer dodirom, hvatom i slično djeca spoznaju različite teksture, oblike i veličine koje prije svega razumiju, a tek onda usvajaju riječ za to.

Igra kao i svakodnevne aktivnosti pružaju pregšrt mogućnosti za razvoj fine motorike. Za mnoge od njih ne trebate specijalizirane igračke ili didaktičke materijale. Nerijetko su vam dovoljni predmeti koje možete pronaći u kući, odnosno stanu. Veoma je važno da ove aktivnosti provodite uz nadzor, budući da se, uglavnom, koriste predmeti manjih dimenzija.

U ovom tekstu donosimo vam tri primjera aktivnosti/igara za razvoj fine motorike koje možete raditi sa svojim djetetom:

1. Nizanje slamčica na drvene štapiće

Slamčice izrežite na sitnije dijelove dužine 2 cm, a drvene štapiće ubodite u komad stiropora. U ovoj aktivnosti dijete treba slamčice stavljati/nizati na štapiće. Ovu aktivnost možete učiniti zahtjevnijom (za djecu stariju od tri godine), tako što ćete štapiće obojiti, pa da dijete niže slamčice na osnovu boje.

2. Umetanje štapića za uši u kartonski valjak

Na valjku makazama izbušiti rupe i u njih umetnuti štapiće. S djetetom prvo vaditi štapiće iz valjka, a zatim ih umetati. Aktivnost možete učiniti zahtjevnijom (za djecu stariju od tri godine), tako što ćete koristiti boje ili neke oblike, na osnovu kojih dijete treba umetnuti štapiće.

3. Nizanje sitnijih predmeta po iscrtanim linijama, putanjama, shemama i slično

Na listu papira iscrtati različite putanje (pravolinijske, cik-cak, zakrivljene…). Zadatak je da dijete po iscrtanim putanjama niže sitne predmete. Mi smo koristili grah, tjesteninu i izrezanu slamku. Vi možete koristiti i dugmiće, kamenčiće, čepove, kockice… Za stariju djecu možete postaviti dodatni zahtjev, nizati predmete na osnovu boje, ili sve predmete staviti u jednu posudu, pa da dijete izdvaja pojedinačne i niže na osnovu vrste (vrši klasifikaciju).

Sve ove aktivnosti razvijaju i niz drugih sposobnosti i vještina. Nijednu aktivnost ne treba posmatrati u svjetlu razvoja izdvojene aktivnosti. Uvijek je to povezan i međusobno uvjetovan proces višestrukog razvoja.

Za više aktivnosti zapratite naš profil @sretnoodrastanje na Instagramu!

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Stručnjakinja za roditeljstvo i rani razvoj: Kako pomoći djetetu koje je nesigurno u sebe

Naredna priča

Luka Šulić: Uskoro proširenje porodice

Najnovije iz VIJESTI

-->