fbpx

Lana Lekić za Kidsinfo: Djeca nas svaki dan uče činjenici da je dan propao ako se niste nasmijali

Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka i sertificirana trenerica za masažu beba i djece, majka je jedne kćerke i dva sina. Za naš magazin je govorila o majčinstvu, s posebnim aspektom na izazove koje su pred nju stavile tinedjžerske godine sinova.

Lana: U obitelji dolazi do velike promjene kada djeca uđu u teen godine. Bitno je osluškivati njihove potrebe, pružiti im podršku na putu odrastanja, te svakako prevenirati potencijalne teže probleme s kojima se mladi u ovo savremeno i nimalo jednostavno doba mogu susresti. Smatram da je u svemu biti i ostati roditelj najvažnija uloga. Nemojte sebe osuđivati zbog pogrešaka koje pravite, ali kada ih primjetite nemojte ih izbjegavati. Suočite se s njima i preuzmite odgovornost. Velika odgovornost je vaša, ali budete slobodni podijeliti je i sa svojim djetetom. Pokažite mu poštovanje i povjerenje. Stvorite sretnu, samostalnu i samosvjesnu osobu koja je spremna i sama preuzeti odgovornost i u potpunosti iskoristiti svoje potencijale, sigurna u „korijenje i krila“ koje ste joj dali.

Kidsinfo: Koje su to promjene koje su teen godine sa sobom donijele u živote Vaših sinova?

Lana: Ono što vidimo svakodnevno je da djeca, osjećajući potrebu za individualnošću i iskorakom iz potpuno zaštićenog i kontroliranog perioda djetinjstva, naglo mijenjaju stvari, gotovo preko noći. Jednostavno su njih dvojica odlučili da promijene stil odijevanja, način izražavanja, slobodnu aktivnost, muziku koju slušaju i frizuru, te su obojica pustili kosu. Glasno izražavaju svoje loše raspoloženje ili neslaganje, ispituju granice dozvoljenog ponašanja, ali sve je to dio normalnog razdoblja adolescencije.

Kidsinfo: Psiholozi su tokom lockdowna i izolacije zbog korona virusa upozoravali da su upravo tinejdžeri jedna od „najugroženijih“ skupina. Kako je izolacija djelovala na Vašu djecu i kojim aktivnostima ste nastojali ispuniti vrijeme?

Lana: Mi smo se u izolaciji proveli kao nikada do tada. Radili smo zabavne stvari skupa. Naučila sam ih da pripremaju neka osnovna jela. Jeste da je bilo jaja i palačinaka svugdje po kući, ali na kraju su sposobni sebi pripremiti doručak bez većih problema. Otkrili smo i kulinarske vještine mlađeg sina, pa sada on jako često bude u kuhinji sa mnom. Taj period je meni ostao u sjećanju po mnogobrojnim besplatnim kursevima koji su se tada organizirali pa smo učili plesati hip-hop, saditi čuvarkuću, praviti čokoladni sufle, raditi u raznim kompjuterskim programima, šminkati se, relaksirati uz jogu i meditaciju… Odredili smo da svako, u skladu sa svojim interesovanjima, sluša neke od mnogobrojnih besplatnih kurseva, te da jedni druge informišemo o svemu.

Kidsinfo: Kako ste se suočili s  izazovima online nastave?

Lana: Na početku smo i djeca i mi bili potpuno frustrurani, te nervozni po cijele dane i do kasno u noć. Zaspali bismo u suzama i raspravi zašto nemamo jači internet, kako on šteka kada se svi pokačimo, te čije je važnije da se završi prvo i slično. Strašno, noćna mora. Prvi vikend smo svi dobili anskiozne napade, panično se derali na računare i internet konekciju, na koronu, na online školu… jednostavno nismo znali šta bi radili. Ja sam zvala druge roditelje, žalila se na količinu informacija, fajlova i dokumenata. Danima smo preskakali muzičko ili likovno jer te fajlove jednostavno nismo vidjeli. Onda su počeli zvoniti telefoni, zvale su učiteljice i smirivale nas govoreći  da se i one polako uhodavaju, da nema veze ako se štogod i preskoči, nadoknadit ćemo. Hvala im. Uzeli smo u obzir realne okolnosti, da se nalazimo usred globalne zdravstvene panike, da je situacija u kojoj nikada nismo bili, da smo i mi i djeca psihički i emotivno ranjivi i da moramo posložiti stvari i prilagoditi se novonastaloj situaciji. Shvatila sam da je jako važno kako se mi odrasli nosimo s tim, jer djeca osluškuju i gledaju naše reakcije i u skladu s tim se i oni ponašaju. Kao prvo, smanjili smo očekivanja, a time umanjili i svoju i njihovu frustraciju. Naučili smo djecu kako da, nakon završenih zadataka, uslikaju sve i postave na platformu. Naučili smo ih kako je iznimno važno da budu samostalni i dali vremenski rok do kojeg sve mora biti završeno jer se zadaća radila doslovno cijeli dan. Naučili smo ih da je važno da se svako jutro pozdrave s učiteljicom i da održavaju kontakt s drugarima putem raznih platformi. Tako se i naša porodica, koja zaista nije bila pretjerano informatički spremna, koliko-toliko prilagodila na nove uslove. U narednom periodu fokusirali smo se na osamostaljivanje djece. To će biti naš najvažniji zadatak.

Djeca najviše uče gledajući i promatrajući šta odrasli rade. Više vjeruju onome kako se ponašamo, nego onome šta govorimo. Važno je da vrijednosti koje zagovaramo i kojima želimo naučiti djecu i sami živimo i prakticiramo u svakodnevnom životu

Kidsinfo: Telefoni i društvene mreže su jedan od glavnih vidova zabave pripadnika svih generacija, a posebno tinejdžera. No, nije tajna da društvene mreže sa sobom donose i brojne opasnosti. Na koji način kontrolišete, tačnije savjetujete djecu kada je upotreba pametnih uređaja i društvenih mreža u pitanju?

Lana: U odgajanju djece tehnologija nam, ni kriva ni dužna, zadaje najviše glavobolje. Kroz stranicu koju sam pokrenula, upoznajem sve više roditelja koji su oduševljeni kako njihova dijete zna koristiti telefon ili tablet, ali u isto vrijeme su zabrinuti jer je dijete nesamostalno, burno reagira kada mu nešto nije po volji i nema razvijenu komunikaciju. Opet dolazimo do roditelja kao uzora i roditelja kao odgovorne odrasle osobe. Biti roditelj je posao od 24 sata. Podrazumijeva da ponekad radite stvari koje vam nisu lagane ili vam u tom trenutku nisu drage, ali vi ste uzor vašem djetetu i vaša odgovornost je da ga naučite da bude odgovorno i sretno, da usvoji važnost pravilne prehrane i nauči kako umiriti sebe, a ne da odustaje u potrazi za jačom stimulacijom. Kako ovo utječe na vas? Vaše dijete će vam se obratiti za pomoć, utjehu i savjet i neće vas doživljavati kao pružatelja usluge već kao osobu spremnu da se uhvati u koštac sa svim preprekama. Naučit ćete dijete da upoznaje svijet oko sebe istražujući ga, a ne gledajući kako ga drugi istražuju. Vaše dijete će lakše prihvaćati izazove i premostiti prepreke jer ste vi uzor koji ga tome svakodnevno uči.

Kidsinfo: Šta je ono čemu djeca svakodnevno uče Vas i supruga?  

Lana: Naša djeca nas svaki dan uče jednostavnosti i činjenici da je dan propao ako se niste nasmijali. Zato svaki dan imamo barem dva puta, ujutru i naveče, sesije smijeha i grljenja.

Kidsinfo: Kakav ste odnos uvijek nastojali graditi sa djecom? Koliko ste im, kako često možemo čuti, drugarica i gdje postavljate granicu između „drugarstva“ i autoriteta?

Lana: Djeca najviše uče gledajući i promatrajući šta odrasli rade. Više vjeruju onome kako se ponašamo, nego onome šta govorimo. Važno je da vrijednosti koje zagovaramo i kojima želimo naučiti djecu i sami živimo i prakticiramo u svakodnevnom životu. Na taj način smo djeci vidljivi, autentični i jasni, a iskustvo da zastupamo sebe i djelujemo u skladu sa sobom nama daje osjećaj samopouzdanja i kompetentnosti, što postaje posebno važno kada se nađemo u konfliktnim situacijama,  rastrzani između različitih potreba ili između potreba i želja koje su dio svakodnevnog obiteljskog života. Kada izostane vodstvo odraslih, djeca mogu razviti različita zahtjevna ponašanja, poput agresivnosti i nametljivosti, te nastoje dominirati i nametati svoja očekivanja i želje. Iza takvih reakcija djece se vrlo često krije potpuna nesigurnost, zbunjenost i usamljenost. Djeca koja nemaju iskustvo jasnog vođenja u svojim obiteljima mogu pokazivati veće teškoće u rješavanju konflikta s drugima, teže podnose frustracije i sami teže nauče razlikovati potrebe od želja. Usmjereni su na svoje želje i pokazuju manje razumijevanja za tuđe osjećaje i potrebe.  

Kidsinfo: Čime Vas sinovi i kćerka u svom odrastanju svakodnevno oduševljavaju?

Lana: Ovo bih kratko odgovorila: ljubavlju i zajedništvom. Tome ih učim i to im ostaje iza nas.

Kidsinfo: Vi ste jedno dijete rodili, a drugo dvoje usvojili. Zbog čega biste drugima preporučili usvajanje?

Lana: Postoji nešto što zaista nisam u stanju riječima opisati, a to je kako se osjećate kada postanete majka putem usvajanja. To razumiju mame koje su se našle u istoj situaciji i koje mi svakodnevno pišu i šalju poruke svojih malih anđela. Spasite jedno dijete, spasili ste cijeli svijet.

Kidsinfo: Kako nastojite provesti zajedničko, porodično vrijeme kada ste svi na okupu?

Lana: Naše zajedničko vrijeme podređeno je obimnim razgovorima.

Kidsinfo: Kakvi su vam porodični planovi za zimu kada je riječ o putovanjima?

Lana: Svake godine smo barem dvije sedmice na zimovanju gdje praktikujemo sve zimske sportove. Djeca skijaju po danu, a imamo sankaška takmičenja po noći. Vidjet ćemo kakva će epidemiološka situacija biti ove godine, pa ćemo odlučiti. U svakom slučaju, sigurno će biti puno smijeha, ljubavi i zabave.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sara Džodžo Stevović: Kako vaspitavam svog trogodišnjaka

Naredna priča

Slavlje u domu Jennifer Lopez: Moje bebe su danas tinejdžeri

Najnovije iz RODITELJI

-->