fbpx

Besplatna ARTsee aplikacija za djecu s razvojnim teškoćama dostupna na Google Play Store

Izrađena u martu 2019. godine, aplikacija ARTsee, omogućila je djeci s razvojnim teškoćama da putem animacije, zvuka i kognitivno prilagođenog teksta pristupe vrijednim muzejskim eksponatima, te o njima uče, ali isključivo u muzeju Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (UGBiH). S obzirom na činjenicu da je pandemija Korona virusa spriječila okupljanja, te brigu o djeci koja pripadaju izuzetno osjetljivoj kategoriji stanovništva, aplikacija je prilagođena kućnoj varijanti i može se skinuti besplatno putem Google Play Store pod nazviom „ARTsee UGBIH“.

Uz podršku granta Goethe Instituta i Transfera za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH razvili smo kućnu verziju koja ovoj senzibilnoj grupi treba pružiti online obrazovne sadržaje. Roditelj/staratelj korisnika aplikacije uz postavljanje pitanja o sadržajima, povezivanjem zvuka i animacije i zajedničkog čitanja teksta, može raditi na razvoju kognitivnih i komunikacijskih vještina kod djeteta – ističe Aida Šarac, idejna kratorka aplikacije, te muzejska edukatorica UGBiH.

Kao što je poznato od ranije, Aplikacija je nastala kao rezultat suradnje regionalnog Goethe Instituta i Akademije za menadžent u kulturi 2019. godine. Osim što se koristi u BiH, koristi se i u Gradskoj galeriji Korinthos u Grčkoj.

ARTsee aplikacija iz kolekcije UGBIH nudi djela Safeta Zeca, Bekira Misirlića, Atanasija Popovića, Salima Obralića, Karla Afana de Rivere, Gabrijela Jurkića i Maria Mikulića putem kojih se korisniku žele približiti pojmovi i koncepti: otvoreno-zatvoreno, više-manje, smjena godišnjih doba, likovni materijali i kišni gradski dan. Iz kolekcije Gradske galerije Korinthos predstavljena su djela Oikonomidou Florentia, Tsiouris Giorgos, Antonopoulou Pagona, Markellos Teodoros i Samios Pavlos.

Aplikacija nudi mogućnost pridruživanja i drugih muzejskih kolekcija online ARTsee zajednici. Zainteresirani muzej treba angažovati stručni UGBIH tim koji se sastoji od muzejskog stručnjaka, eksperta specijalne pedagogije i dizajnera koji bi izvršili selekciju i prilagodbu eksponata te ih ponudili na online platformi ARTsee aplikacije. Na ovaj način Umjetnička galerija BiH bi ostvarila dodatna finansijska sredstva u teškoj ekonomskoj situaciji, a koja je uzrokovana pandemijom. Krajnji korisnici aplikacije, a to su djeca sa različitim razvojnim teškoćama (spektar autizma, Downow sindrom i umanjene intelektualne sposobnosti) zajedno sa roditeljima/starateljima, mnoga udruženja, NVO i specijalne škole imali bi potpuno besplatan digitalni didaktički alat za rad sa djecom – kaže Šarac.

Povodom nove stalne postavke koju priprema UGBiH, stručni tim će odabrati i prilagoditi još sedam umjetničkih djela iz ove kolekcije koja će biti dostupna u kućnom ali i u muzejskom okruženju kada završi pandemija.

Pogledajte video i saznajte nešto više o aplikaciji.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Stručnjaci otkrili kako pandemija utiče na razvoj djece do tri godine

Naredna priča

Predstava "Dječak koji je sanjao more" u petak pred mostarskom publikom

Najnovije iz VIJESTI

-->