fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY roditeljskog savjetnika: Poremećaji autističnog spektra

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o poremećajima autističnog spektra.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforme Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Poremećaji iz autističnog spektra (pervazivni poremećaji) su skupina nekoliko različitih poremećaja rane dječje dobi koji su uzrokovani razni imunološkim, genetskim, socijalnim, organskim i traumatološkim faktorima. To su najčešći razvojni poremećaji koji se javljaju se u prvim godinama života, a traju cijeli život.

U poremećaje autističnog spektra spadaju: Rettov sindrom, Aspergerov sindrom, dezintegrativni poremećaj i atipični autizam.

Autizam je najčešći poremećaj autističnog spektra. Tri su glavna simptoma, te autizam uključuje probleme društvene interakcije, ponavljanje riječi ili akcija i poteškoće s komunikacijom. Iako mogu pokazivati nedostatak interesa, djeca sa autizmom se mogu opsesivno vezati za neke predmete (određena igračka naprimjer).

Aspergerov sindrom se smatra najmanje teškim poremećajima autističnog spektra. Djeca sa  Aspergerovim sindromom imaju razvijene verbalne komunikacijske vještine, opsežniji rječnik i koriste odgovarajuću gramatiku. Ipak u neverbalnoj komunikaciji pokazuju poteškoće (govor tijela naprimjer). Djeca s Aspergerovim sindromom su vrlo  osjetljiva na prekomjernu stimulaciju čula; jako svjetlo, intenzivni zvukovi… Također, karakteristična je opsjednutost nekom određenom stvari ili osobom bez  interesa za bilo što drugo.

Atipični autizam podrazumijeva djecu koja pokazuju samo neke od simptoma autizma; poteškoće u izražavanju emocija i interakciji s drugim ljudima.

Rettov sindrom. Djeca s ovim poremećajem u početku pokazuju simptome slične autizmu ali često nakon perioda normalnog rasta i razvoja.

Dezintegrativni poremećaj djetinjstva. Djeca sa ovim poremećajem imaju zdrav razvoj sve do druge godine, a u 3. i 4. godini počinju se javljati simptomi: loše društvene vještine i pogoršanje motoričkih sposobnosti.

Poremećaji iz spektra autizma su vrlo složeni neurorazvojni poremećaji, a zahvataju sve aspekte dječje ličnosti; komunikaciju, motoriku,  učenje i ponašanje.  Djeci sa ovim poremećajima zajedničko je da zbog određenih unutrašnjih otpora teško uspostavljaju socijalne interakcije (nezainteresovanost za igru, druženje), imaju teškoće sa uspostavljanjem verbalne i neverbalne komunikacije zbog doslovnog shvatanja ili drugačijeg razumijevanja, a tu je i izostanak ili zaostajanje u govoru. Javljaju se stereotipne ponavljajuće radnje, a interesi su suženi uz prisustvo neobičnih aktivnosti i ponašanja.

Djeca sa ovim poremećajima vide, čuju i osjećaju, ali podražaje teško sklapaju u smislenu cjelinu. Zbog toga se povlače u  vlastiti svijet gdje se osjećaju sigurno. Teško izražavaju osjećaje, želje, potrebe, sposobnosti i probleme, a to se nadalje odražava na njihovo ponašanje.

Prvi rani znak poremećaja autističnog spektra, koji se može uočiti već kod beba starosti 4-5 mjeseci, je neuspostavljanje kontakta očima. Kasnije se javlja nezainteresovanost za igru, odsustvo razvoja govora, odsustvo interakcije sa roditeljima i neodazivanje na poziv. Neki od znakova su:  nemirne nesanice s autoagresivnim pokretima ili mirne nesanice bez plača i uz otvorene oči, postojanje ranih i jakih anksioznosti, emocionalna hladnoća i odbijanje tjelesnog kontakta, smanjen interes za igračke, a naglašen interes za igre ruku pred očima koje mogu trajati satima.

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.

(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Kidsinfo - Sofija
Prethodna priča

Pet mjeseci nako porođaja: Poznata manekenka pokazala sina

Naredna priča

Berguzar Korel: Nikada viđene privatne fotografije i emotivna čestitka za sinov rođendan

Najnovije iz VIJESTI

-->