fbpx

Devet načina kako da djecu podstaknete na učenje

Stručnjasti ističu da su djeca u dobi od tri, odnosno četiri godine prave male „spužve“, tačnije uvijek su željna novih znanja i iskustava. No, s prolaskom godina intezitet interesovanja za sticanje novih saznanja polako opada, ali to svakako ne znači da roditelji ne mogu podstaći dječju želju za učenjem.

U nastavku pročitajte devet načina kako da to postignete.

1. Razvijte atmosferu čitanja

Pomozite djetetu da razvije vještine čitanja i ljubav prema čitanju ispunjavajući njegov svijet čitanjem. Stvorite porodično vrijeme čitanja gdje će se svi usredotočiti na čitanje 20 minuta dnevno. Kroz vlastiti primjer čitanja stvorićete atmosferu čitanja koja će vašem djetetu (ili učenicima) pokazati važnost čitanja.

Ključ za razvoj je učiniti čitanje zabavnim – a ne frustrirajućim. Ako dijete odluči da je čitanje dosadno ili frustrirajuće, neće htjeti čitati i njegova sposobnost učenja će biti umanjena. Dopustite djeci da sami biraju svoje knjige za čitanje, pomozite im čitati i stvorite im aktivnosti koje čitanje čine zabavnim.

2. Potaknite otvorenu i iskrenu komunikaciju
Ohrabrite svoje dijete ili učenika da izraze svoje mišljenje o tome što se događa s njegovim obrazovanjem. Stvorite atmosferu u kojoj se osjeća ugodno izražavajući svoje mišljenje, nesviđanja ili zabrinutosti. Kada podijeli svoje mišljenje, pobrinite se da potvrdite njegova osjećanja - čak i ako se ne slažete. Kada djeca smatraju da njihovo mišljenje nije važno, vjerojatno će se isključiti iz procesa učenja. Dobri učenici znaju da su njihova mišljenja važna i osjećaju sigurnost te mogu biti otvoreni prema svom obrazovnom iskustvu bez da im se sudi, spušta, obeshrabruje ili da ih se ignorira.
3. Usredotočite se na interese vašeg djeteta
Kada učenje uključuje područja i predmete od interesa, učenje postaje zabavno i djeca se uključuju u učenje. Ako stvarno želite pomoći djetetu da postane dobar učenik, potaknite ga da istražuje teme i predmete koji ga fasciniraju. Ako voli dinosaure, pomozite mu da pronađe zanimljive knjige i priče o dinosaurusima. Zatim ga izazovite da prepozna svojih pet omiljenih dinosaura i objasnite zašto je izabrao baš svakog.
4. Uvesti i ohrabriti različite vrste stilova učenja
Svako dijete ima preferencije i stilove učenja koji najbolje odgovaraju njegovom načinu učenja. Ne postoji nužno jedan ispravan ili pogrešan stil učenja ili kombinacija stilova učenja. Međutim, pomažući djetetu da otkrije željene stilove učenja, možete koristiti tehnike koje će poboljšati njegovu stopu i kvalitetno učenje.
Postoji sedam osnovnih stilova učenja: vizuelni, auditivni, verbalni, fizički, logički (matematički), socijalni i samotni. Za malu djecu korisno je istraživati ​​i koristiti različite vrste stilova učenja.
5. Podijelite svoj entuzijazam za učenje
Entuzijazam se ruši, posebno kada je riječ o učenju novih stvari. Ako vaše dijete ili učenik vidi da ste iskreno oduševljeni učenjem, vjerojatno će postati entuzijastičniji oko učenja. Bilo da se radi o historiji, nauci, čitanju, pisanju ili čak o matematici, pomozite mu da shvati da je učenje putovanje uzbudljivih novih otkrića. Iskoristite svaku priliku - bez da budete napadni – za dijeljenje informacija. Kako vaše dijete vidi radost i uzbuđenje koje učenje donosi u vaš život, počet će dijeliti i vaš entuzijazam za učenje novih stvari.
6. Učinite učenje zabavnim kroz igru
Učenje temeljeno na igrama nije novi koncept. Postoji već dugo. Korištenje igara kao obrazovnog alata ne samo da pruža mogućnosti za dublje učenje i razvoj nekognitivnih vještina, već budi želju za učenjem. Učenje zasnovano na igrama takođe je efikasna motivacija za timsko učenje - što može biti posebno korisno za djecu u učionici. Studenti se obično više trude u igrama. Tu je i takmičarski aspekt igara. Djeca se pokušavaju takmičiti ili pobijediti u ime sebe ili svog tima. Možda će težiti da nastupe na višem nivou u nastojanju da zarade više bodova za svoj tim ili zato što žele priliku da igraju.
7. Fokusirajte se na ono što uči, a ne na njegov performans
Umjesto da pitate svoje dijete kako je prošao test iz matematike čim se vrati kući iz škole, neka vas poduči onome što je danas naučilo iz matematike. Usredotočite se na ono što vaše dijete uči. Iako je uspjeh važan, fokusiranje na njegovo iskustvo učenja (1) priopćit će djetetu da je stvarno učenje važnije od ocjena, (2) da rezultati nisu najvažnija stvar, (3) da vam je više stalo do njega nego do njegovih performansi i (4) usredotočujući se na njegovo iskustvo učenja tog dana pružit ćete mu priliku da svojim riječima ponovi lekciju i učvrsti naučeno.

8. Pomozite svom djetetu da postane organizirano

Pomaganje djetetu u organizaciji pribora, knjiga i zadataka uveliko će mu pomoći da se osjeća motivirano za učenje. Neorganiziranost je tipična među djecom mlađeg školskog uzrasta, ali također može dovesti do osjećaja zatrpanosti. Takva djeca troše više vremena na zabrinutost i frustriranost u vezi učenja nego na samo učenje. Budite strpljivi, ali dosljedni u pomaganju djetetu u organizaciji školskog pribora i zadataka. To će mu pomoći da se osjeća pod kontrolom, manje opterećeno i više motivirano za učenje.

9. Prepoznajte i proslavite dostignuća
Bez obzira koliko mali bili, važno je prepoznati i proslaviti dostignuća vašeg djeteta. Ovo je posebno važno za djecu osnovnoškolskog uzrasta kojima je potrebna podrška kako bi ih motivirali za učenje. Završetak teškog projekta zaslužuje posebnu poslasticu; Nagradite svoje dijete.

(Kidsinfo.ba) 
 
Prethodna priča

Savršena poslastica: Recept Ane Ivanović od samo tri sastojka

Naredna priča

Psihologinja Kolenović-Đapo o online nastavi: Učenici su razvili nevjerovatne strategije kako da prevare profesore

Najnovije iz Uncategorized

-->