fbpx
/

Naida Kundurović Zečević: Za sve mame koje su umorne i same

Poznata voditeljica Naida Kundurović Zečević na svom je Instagram profilu objavila emotivnu poruku upućenu svim mamama, te ukazala na različite pristupe kada je riječ o odgoju djece.

Za sve mame koje su umorne i same, za sve mame koje razmišljaju da odustanu i da ne mogu dalje. Za sve mame koje nagovaraju da prekinu dojiti. Za sve mame koje su iscrpile svoje psiho-fizičke resurse. Za sve mame koje ohrabruju da beba sama vrišti cijelu noć u drugoj sobi, dok im srce puca u sto komada. Za sve mame koje su hrabre lavice. Draga mama, jučer sam čula kako ti je teta rekla da me ne smiješ noću više dojiti; načula sam i da je plač dobar za razvijanje pluća i da moja mala rođakinja od tri mjeseca prespava cijelu noć sama u svojoj sobi. Ali mama, ja nisam “ona”, ja sam tvoja beba. Znam da su i tebe ove riječi uznemirile i da si večeras razmišljala i pomislila da možda ipak negdje griješiš. Znam da si često umorna, zar ne? Vidim da ponekad dok me dojiš plačeš… i žao mi je mama. Mama, ne probudim se jer sam razmažena ili zato što te želim rasplakati. Budim se jer se osjećam nesigurno, bojim se, nedostaješ mi, upiškila sam se ili ponekad zato što sam gladna. Nemaš pojma kako se osjećam kada sam uz tebe, to je kao da ti balončići ljubavi eksplodiraju u ustima. Nastavljam učiti svakim danom, ponekad spavam cijelu noć, drugi put se želim igrati jer sam se već odmorila i naspavala, razvijam se svojim prirodnim tokom. Imaj strpljenja sa mnom, molim te…
Upozori sve koji ti daju savjete da je svaka porodica jedinstvena i da smo ti i ja odabrali ovakvu povezanost. Drži me, budi blizu mene. Niko ništa ne nauči ako je sam i u strahu, osim što se nauči na usamljenosti. Volim te i divim ti se. Jednog dana voljet ću svoju djecu s istom ovom predanošću koju sam osjetila od strane tebe. Divno je biti voljen i mažen.. koliko sam samo sretna što sam baš tvoja beba, hvala ti. Volim te
– napisala je ona.

Podsjećamo, Naida ima kćerku Aju, a na društvenim mrežama često govori o ulozi majke. U jednom od postova je pisala o dojenju.

– Zar nije fascinantno šta je ženino tijelo u stanju da uradi? Osim što donese na svijet ovako jedno savršeno biće, onda ga i nastavimo othranjivati i držati u životu svojim tijelom. Znate moj stav o dojenju, već sam pisala o tome. Prolistajte moj feed koga zanima koliko sam fan tog čina, ali evo sada, nakon 8 mjeseci neprestanog dojenja Aje, reći ću da je dojenje za mene nešto najljepše što sam doživjela u majčinstvu, ali i životu generalno. Naporno itekako jeste, za izluditi nekada, itekako. Mali priljepak je stalno uz mene, a dojka bi se trebala klonirati definitivno, ako ne regenerisati. Ali ne bih se ovog osjećaja nikada odrekla! Na ovim slikama #sunčevadjevojčica ima svega 3 mjeseca i način na koji me gleda i taj stepen bliskosti i intime koji je Tata sjajno zabilježio rijetko da se može porediti sa bilo čime. Drago mi je što se ne ustručavam dojiti Aju bilo gdje i bilo kada. Što je najljepše od svega, primjetim mnogo mama koje to isto rade… pogledom punim topline se obuhvatimo. Ja nisam dojena beba, jer moja Crvena nije imala mlijeka, ali ne smatram da sam zbog toga “ispala slabija” u odnosu na “dojene” iz moje generacije, ali sam bila obasipana ljubavlju, što i jeste najvažnije! Stoga, apsolutna podrška za sve majke koje nisu mogle dojiti iz raznih razloga svoje bebe. Dajte im ljubavi pregršt i to je svemir – napisala je ona tada.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Angelina Jolie: Nisam tradicionalna majka

Naredna priča

Poznata dizajnerica o vantjelesnoj oplodnji: Želim blizance

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->