fbpx

Plodni dani: Kako ih pravilno računati ako planirate trudnoću

Računanje plodnih dana ženama može pomoći u nekoliko slučajeva. Ako planirate i želite trudnoću važno je znati koji su vam plodni dani kako biste u tim danima imali spolne odnose. No, s druge strane, preporučuje se da pratite plodne dane i u situacijama kada ne želite trudnoću jer ćete tako znati kada možete imati spolne odnose bez opasnosti od trudnoće.

Računanje plodnih dana može se provoditi kalendarski, mjerenjem temperature ili Billingsonovom metodom.

Kalendarska metoda računanja plodnih dana

Ovom metodom se plodni dani računaju tako da se pretpostavlja da je period od ovulacije do menstruacije 15 dana, a prvi dio ciklusa može biti od 7 do 21 dana. Ako se odlučite na kalendarsku metodu računanja plodnih dana, trebali bi bilježiti trajanje ciklusa barem pola godine kako biste stekli obrazac. Tada se računa da je prvi plodni dan najkraći menstrualni ciklus minus tri dana, a zadnji plodni dan najduži menstrualni ciklus plus tri dana. Naprimjer, ako je ciklus u trajanju 28 dana, ovulacija nastupa 14. dan ciklusa, a plodni dani su po tome od 11. do 17. dana. Uzmite u obzir da spermatozoidi žive oko dva dana pa tako spolni odnos tri dana prije početka plodnih dana može izazvati trudnoću. Ova metoda računanja plodnih dana potpuno je nepouzdana ako žena nema pravilne cikluse. Ukoliko ne želite brojati ručno, na internetu postoje brojne aplikacije za mjerenje plodnih dana.

Računanje plodnih dana uz pomoć bazalne temperature

Uz kalendarsku metodu računanja plodnih dana postoji i temperaturna koja počiva na činjenici da progesteron uzrokuje povišenje bazalne temperature. Bazalna temperatura kod žena je izmjerena vrijednost temperature nakon barem šest sati spavanja. Mjerenjem temperature svakog jutra mogu se uočiti razlike i provjeriti plodni dani. Povišena bazalna temperatura mogla bi doseći do 37,2°C. Porast temperature za vrijeme menstrualnog ciklusa događa se u drugoj fazi. Za vrijeme i nakon ovulacije je bazalna temperatura povišena. Žena bi se u slučaju da ne želi začeti trebala štititi za to vrijeme i još dva dana, a nakon toga je sigurno u neplodnim danima.

Billingsova ovulacijska metoda računanja plodnih dana

Billingsova metoda često se koristi u računanju plodnih dana, a koristi informaciju o cervikalnoj sluzi koju bi žena trebala pregledavati svako jutro. Naime, luteinizirajući hormon potiče pojačano lučenje sluzi koja postaje rastezljiva, prozirna i obilna. Ovakva je oko dva dana prije ovulacije i tri dana nakon ovulacije. Provjera sluzi bi se trebala raditi svakog jutra i vrlo jasno bi se trebale moći raspoznati razlike između plodnih i neplodnih dana. Kada je sluz mutna i oskudna, a ne može se rastegnuti, čest je i osjećaj pojačane vlažnosti rodnice i stidnice. Ova metoda je uspješna ako je žena zdrava, nema infekcije ili inače pojačanu sekreciju.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Nikolina Pišek: Kontrola je majka svih postupaka naspram djece na internetu

Naredna priča

Henrietta H. Fore, izvršna direktorica UNICEF-a poslala snažnu poruku vlastima širom svijeta: COVID-19 je utjecao na gotovo svaki aspekt dječjeg života

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->