fbpx
/

Upotreba društvenih mreža: Opasni tinejdžerski trendovi za koje roditelji trebaju znati

Svaka generacija tinejdžera osmisli nešto novo kako bi pokazali koliko su cool. U posljednje vrijeme to podrazumijeva različite izazove koji se mogu definisati kao opasni, a koji se šire zahvaljujući društvenim mrežama.

Iako se većina roditelja nada kako baš njihov tinejdžer nikada ne bi bio toliko naivan i neinformisan da isprobava takve “izazove”, ipak bi trebali razgovarati sa svojim tinejdžerima. Naime, dr Nina S. Mounts ističe da je teško spriječiti tinejdžere da se bave opasnim aktivnostima.

Uprkos naporima da tinejdžerima pružimo informacije o rizičnom ponašanju, mnogi se adolescenti nastavljaju rizično ponašati – napisala je dr. Mounts u časopisu Psychology Today.

Također, sve to društveni mediji čine gorim nego ikad prije. Mnogi tinejdžeri vjeruju da su to bezopasni trendovi bez značajnih posljedica. No, obavezno pratite mrežne aktivnosti svojih tinejdžera i upoznajte njihove prijatelje kako biste spriječili potencijalnu opasnost.

U nastavku pogledajte koji su to trenutno najpopularniji teen trendovi na društvenim mrežama.

Punjač i kovanica

U ovom izazovu tinejdžeri uzimaju telefonski punjač i priključuju ga u zid, ali ne do kraja. Zatim ubacuju kovanicu u prostor između zida i punjača, uzrokujući kratki spoj s iskrama. Postoje dva problema; mogu umrijeti od strujnog udara i mogu izazvati požar.

Izazov soli i leda

Tinejdžeri odrađuju i ovaj izazov koji često dovodi do trajnog oštećenja kože. Izazivaju jedni druge da pritisnu mješavinu soli i leda na svoju kožu, a zatim mjere vrijeme kako bi provjerili koliko dugo mogu izdržati peckanje. Problem je u tome što ovaj izazov može izazvati stanja koja trebaju pomoć doktora.

Izazov ljute papričice

Tinejdžeri testiraju svoja ograničenja pomoću konzumiranja najljuće paprike koju mogu pronaći. Od takvih paprika moguće je razviti čireve i rupe u probavnom traktu.

Cimet izazov

Gutanje kašike cimeta se može činiti bezazleno. Međutim, ovaj izazov povezan je s ozbiljnim rizicima. Budući da cimet suši i oblaže usta i grlo, osoba može početi kašljati, pa čak i povraćati. Fini cimet u prahu također može aspirirati, povećavajući mogućnost infekcije ili upale pluća.

Ušmrkavanje kondoma

Ovo je jednostavno odvratan trend koji je, nažalost, popularan među mladima. Zadatak je uzeti kondom i ušmrkati ga kroz nosnicu te potom izvući kroz usta. Rizici? Možete dobiti infekciju sinusa ili oštetiti sinusna tkiva. U najgorem slučaju, možete se ugušiti zaglavljenim kondomom.

(Index.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Takos korpice po receptu Džejle Ramović

Naredna priča

Moda za mame: Amra Ibrahimović kao inspiracija

Najnovije iz Društvene mreže

-->