fbpx
/

Polaznici Brainobrain akademije iz BiH učestvovali na najvećem svjetskom takmičenju za djecu

Polaznici Brainobrain akademije iz Bosne i Hercegovine bili su učesnici najvećeg svjetskog takmičenja za djecu. Pored mališana iz BiH na takmičenju su učestvovali dječaci i djevojčice, uzrasta od 4 do 14 godina, iz još 41 zemlje. Nekoliko hiljada mališana iz cijelog svijeta pokazali su zavidno znanje iz oblasti mentalne aritketike, ali i vrlo visok stepen koncentracije.

Ovo je šesto po redu Brainobrain svjetsko takmičenje, a zbog okolnosti izvazvane pandemijom COVID-19, prvo koje se održalo online. Iz Bosne i Hercegovine ukupno su učestvovala 33 dječaka i djevojčica, a 18 ih je uspješno položilo zahtjevne zadatke. Šampionka u BiH je sedmogodišnja Lejla Omerović, a pored nje dva učesnika su osvojila zlatnu medalju, 13 srebrenu i dvoje je zaslužilo certifikat.

Lejlin otac kaže da su se bez dvojbe odlučili prijaviti Lejlu za svjetsko takmičenje jer je već odranije imala iskustva u lokalnim Brainobrain takmičenjima, a kako bi ohrabrili mlađu kćerku i nju su prijavili za ovo takmičenje, koja je osvojila zlatnu medalju.

Vjerovali smo da će Lejla postići dobar rezultat, jer je zaista napredno i vrijedno dijete, po karakteru takva da želi biti najbolja u onom što radi, a to se pokazalo i ovaj put. Međutim, da budemo iskreni, ovakav njen rezultat je bio malo iznenađenje i za nas, nije mala stvar biti među najboljim takmičarima iz cijelog svijeta. Naravno da smo ponosni, presretni, na Lejlin uspjeh, ali i uspjeh njene mlađe sestre, koja je osvojila zlatnu medalju u svojoj kategoriji. O njihovoj sreći ne moramo ni pričati – izjavio je Sanjin Omerović, otac bh. šampionke u Braionobrainu.

Sanjin je dodao da je Lejla počela pohađati Brainobrain akademiju kada je imala svega 4 godine i da su se tada dvoumili da li je upisati, a danas kaže da je to bila ispravna odluka.

Nije ovdje riječ samo o aktivnostima u okviru Brainobrain-a, razvoja na polju matematike, već i o cjelokupnom napretku djeteta, njihovom razmišljanju i razvoju samopouzdanja, a sve zahvaljujući akademiji – dodaje Sanjin.

Brainobrain akademija je edukativni program, koji je u isto vrijeme i zabavnog karaktera prilagođen djeci uzrasta od 4 do 14 godina. Program se sastoji od 10 do 12 nivoa, ovisno o dobi djeteta i svaki nivo traje od 3 do 4 mjeseca. Nastava se održava u grupama do 15 djece jednom sedmičnu u sesijama od po 120 minuta. Djeca imaju svakodnevne vježbe za razvoj mentalne aritmetike i NLP-a kod kuće u trajanju od 15 minuta, a cjelokupan program doprinosi razvoju različitih vještina kod djece. Više o akademiji dostupno je na web stranicama www.brainobrain.ba i www.djeca.eu.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Andrea Tomašević Kolenda predlaže za Kidsinfo: Sadržaji, izleti i aktivnosti namijenjeni porodicama s malom djecom

Naredna priča

Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić ne kriju emocije: Deveti rođendan kćerke Nine

Najnovije iz Ostalo

-->