fbpx
/

Ivona Aleksić, majka tri djevojčice za Kidsinfo: Učim ih da su jedna drugoj najbolji prijatelji

Za Instagram profil Ivone Aleksić se može slobodno reći da je jedan od najsimpatičnijih koje ćete naći na ovoj društvenoj mreži. Naime, upravo ovaj profil svejdoči o, između ostalog, svakodnevici, ljubavi i povremenim, beskrajno simpatičnim, svađama između tri Ivonine kćerke; četiri godine stare Jane, godinu mlađe Ive i Mile koja ima jednu godinu. Kovrdžave, nasmijane i, čini se, uvijek spremne za akciju, ove tri djevojčice su centar svijeta mami Ivoni i tati Milutinu.

Iako trenutno živi u blizini Ciriha, Ivona je porijeklom iz BiH, a za naš portal govori o majčinstvu koje, u njenom slučaju, podrazumijeva brigu o tri generacijski bliske djevojčice.

Kidsinfo: Decembar i januar su obilježeni praznicima. Kako oni izgledaju u Vašem domu?

Ivona: Volim praznike, tačnije obožavam. Prenijela sam to i na djecu, a i sama se osjećam kao dijete za vrijeme praznika. Volim da mi je sve okićeno, sređeno… Ta euforija se ne može baš opisati, ali mi ugrije srce. Mnogo mi je bitno da više vremena provedemo zajedno, da imamo zajedničke aktivnosti i da smo u pokretu i na snijegu.

Najbitnije od svega je donijeti na svijet zdravo dijete. U današnje vrijeme, kada veliki broj žena nema mogućnost da se ostvari kao majka, priča o polu je apsurdna

Kidsinfo: Vaše kćerke su generacijski bliske. Koliko je izazovno odgajati troje djece praktično istog uzrasta?

Ivona: Nije jednostavno, ali bih opet isto sve uradila da mogu ispočetka. Već postaje dosta lakše i ta malena razlika između njih postaje neprimjetna. Lijepo se slažu i imaju ista interesovanja, iako karakterom uopšte ne liče.

Kidsinfo: Kažu da je veza između sestara jedna od najjačih. Čemu kao majka učite kćerke kada je o njihovom odnosu riječ?

Ivona: Nerijetko se desi da Jana zapostavi sestru u društvu zbog drugarica. Naravno, razumijem to. Sestra je tu svaki dan, a drugarice nisu. Učim ih da su jedna drugoj najbolji prijatelji i da svi mogu otići i okrenuti im leđa ponekad, a sestra ostaje tu, zauvijek. Sestra je najbolji prijatelj.

Kidsinfo: Šta je ono najljepše u velikim porodicama?

Ivona: Ja uvijek kažem: „Što me više ruku zagrli, srećnija sam i ispunjenija“.

Kidsinfo: Kakva majka nastojite biti?

Ivona: Želim svojoj djeci biti prijatelj, prije svega, osoba od povjerenja. Neću moći riješiti svaki njihov problem koji će ih kroz život presresti, ali ću se truditi da budem prva osoba s kojom će taj problem podijeliti.

Kidsinfo: Koje su to najljepše, a koje one manje lijepe strane majčinstva?

Ivona: Djeca nas vole bezuslovno. Ta ljubav je neprocjenjiva i ne može se mjeriti ni sa čim. Divan je osjećaj gledati svoju djecu kako rastu u velike ljude znajući da si sam tome doprinio. U mom slučaju manje lijepa strana majčinstva je to što sam se zauvijek pozdravila sa bezbrižnošću. Već s dolaskom prvog djeteta na svijet brige počnu disati za vrat i nikada ne prestaju. Vidim i po svojoj majci koja me i dan danas opomene da obujem čarape i da ne hodam bosa po stanu.

Kidsinfo: U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

Ivona: Otkako sam postala majka, čini mi se da više cijenim svoje roditelje. Postala sam odgovornija i prema sebi, jer ako je meni dobro i djeci je.

Kidsinfo: Uspijevate li uz tri kćerke naći vrijeme samo za sebe i kako ga volite provesti?

Ivona: Uveče uvijek imam vremena za sebe jer mi djeca relativno rano idu spavati. Slobodno vrijeme koristim u zavisnosti od količine umora i od raspoloženja. Ponekad mi je i čišćenje u miru terapija. Najviše volim otići s prijateljicom u kupovinu, na večeru ili jednostavno prošetati. Svoje slobodno vrijeme bih najradije provela s mužem, ali neko uvijek mora čuvati djecu pa se smjenjujemo, a kod kuće uživamo skupa. Svaka žena bi trebala „pobjeći“ na trenutak od svoje svakodnevice i napuniti baterije.

Kidsinfo: Koje su to situacije u kojima Vas djeca izbace iz takta?

Ivona: I to svakako varira od raspoloženja. Nekada me iz takta izbaci i njihova obična svađa ili otimanje oko igračaka, ali generalno ne volim kada me slažu.

Kidsinfo: Na našim prostorima, nažalost, još uvijek možemo čuti roditelje koji to što dobiju kćerku, a ne sina smatraju „neuspjehom“. Šta biste im kao majka tri kćerke u tom kontekstu poručili?

Ivona: Iskreno se nadam da će se takvo mišljenje uskoro iskorijeniti. Imamo nekoliko bliskih osoba u familiji koje bi najbolje mogle odgovoriti na ovo pitanje, pa i moja majka, nažalost. Najbitnije od svega je donijeti na svijet zdravo dijete. U današnje vrijeme, kada veliki broj žena nema mogućnost da se ostvari kao majka, priča o polu je apsurdna.

Kidsinfo: Kako najradije provodite vrijeme kada su svi članovi Vaše porodice na okupu?

Ivona: Ako smo u kući volimo da se igramo, plešemo, pjevamo… Jana uvijek ima neke izmišljene igrice, pa je slijedimo. Ako smo napolju uglavnom vozimo bicikl, idemo u prirodu, na plažu, na sankanje… Sve zavisi od godišnjeg doba.

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, zbog čega ste najviše ponosni?

Ivona: Kada gledam svog muža ponosna sam čak i na sebe jer sam uspjela takvog čovjeka pronaći. Divan čovjek, a prije svega, divan muž i otac. Ponosna sam na svoju djecu jer su pune ljubavi, te zbog toga što imaju srce veće od njih samih.

Želim svojoj djeci biti prijatelj, prije svega, osoba od povjerenja. Neću moći riješiti svaki njihov problem koji će ih kroz život presresti, ali ću se truditi da budem prva osoba s kojom će taj problem podijeliti

Kidsinfo: Vas  na Instagramu prati preko 110 hiljada ljudi, a to svakako znači da Vaše postove čita priličan broj ljudi. Koliko posao blogera sa sobom donosi odgovornosti?

Ivona: Odgovornost je velika. Mene prate i djeca, a i odrasli. Trudim se da sadržaj koji prezentujem prilagodim svakom uzrastu.

Kidsinfo: Koja je to poruka, ako se može govoriti o univerzalnosti, koju nastojite prenijeti kroz svoje postove?

Ivona: Ljubav prema životu je lajt motiv mog profila.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Lana Lekić o procesu usvajanja: Nema potrebe odlagati i čekati

Naredna priča

Lejla Šebić: Emotivna poruka za sinov rođendan

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->