fbpx
/

Oftalmologinja Alajbegović–Halimić za Kidsinfo: Kako upala zglobova može djelovati na vid

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović-Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba piše o juvenilnom arthritisu kod djece i njegovoj povezanosti s očima.

Juvenilni reumatoidni (idiopatski) artritis je neinfektivna upala zglobova kod djece mlađe od 16 godina. Uzrok bolesti je većinom nepoznat, ali nasljedni faktor može povećati rizik od nastanka bolesti. Upalom mogu biti zahvaćeni jedan ili više zglobova, najčešće su u pitanju koljeno, lakat ili skočni zglob, ali isto tako upala može uticati na druge organe, prvenstveno oči, tako da djeca sa artritisom mogu imati problema i sa vidom.  

Najozbiljniji problem je upala srednje očne ovojnice ili uveitis, koja, na žalost, u većini slučajeva može početi podmuklo, bez vidljivih vanjskih znakova. Uveitis može početi čak prije nego se uspostavi dijagnoza artritisa. Upala oka obično nije bolna i oči obično nisu crvene, u rijetkim slučajevima, dijete se može žaliti na zamagljen vid ili preosjetljivost na svjetlo, mada manja djeca čak ne mogu niti prepoznati znakove zamagljenog vida. Često roditelji primjete užu ili nepravilno kružnu zjenicu na jednom ili oba oka, što je već znak poodmakle faze upale očiju.

Neliječeni i ozbiljan uveitis može itekao oštetiti vid. Problemi sa vidom kod uveitisa mogu nastati vezano za osnovno stanje ili kao komplikacija lijekova koji ih liječe, u prvom redu kortikosteroda. Najozbiljnije komplikacije su u smislu povišenog očnog pritiska ili glaukoma, te zamućenje očnog sočiva ili katarakte.

Liječenje atritisa kod djece podrazumijeva upotrebu grupe lijekova koji smiruju upalu i bol u zglobovima, u prvom redu: acetilalicilna kiselina (aspirin), nesteroidni protupalni lijekovi (Brufen, naproksen), kortikosteroidni lijekovi (lokalno ili sistemski), antimetabolički lijekovi (methotrexat), te biološka terapija (Humira). Lokalna terapija smislu liječenja uveitisa također podrazumijeva lokalnu primjenu kortikosteroidnih kapi, masti i injekcija u oko, kao i kapi za  proširenje zjenica. Liječenje je uglavnom dugotrajno, sa čestim posjetama pedijatru-reumatologu i dječjem oftalmologu. Najčešće su potrebni kontrolni pregledi svaka 3-4 mjeseca radi redovnog praćenja stanja na očima u smislu navedenih komplikacija, a u nekim slučajevima i češće.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Božana Savić za Kidsinfo: To što Anđelijin tata i ja nismo zajedno ne znači da sam dozvolila da zaboravi da je otac

Naredna priča

Upoznajte Male ambasadore!

Najnovije iz Zdravlje

-->