fbpx
/

Banka humanog mlijeka: Lijek koji može spasiti život

Mnogobrojne medicinke studije pokazale su da prehrana mlijekom iz Banke humanog mlijeka utiče na smanjenje i težinu komplikacija kod prijevremeno rođene djece i novorođenčadi.

Jelena Glišić iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“ za portal Buka govori o kampanji koju provodi ovo udruženje sa ciljem otvaranja banke humanog mlijeka, važnosti ove banke i kome je sve namijenjena. Intervju prenosimo u cjelosti.

Jelena, možete li nam reći nešto više o banci humanog mlijeka čije pokretanje ste pokrenuli?

Banka mlijeka je veoma velik i bitan iskorak u brizi za svu našu prijevremeno rođenu djecu. Humano mlijeko za njih je hrana, međutim i lijek, koji u mnogim životnim situacijama naših Mrvica, može spasiti život. Mnogobrojne medicinke studije, pokaze su da prehrana mlijekom iz Banke humanog mlijeka utiče na smanjenje i težinu komplikacija kod prijevremeno rođene djece i novorođenčadi, koja iz medicinskih ili drugih razloga nisu imala mogućnost biti hranjena majčinim mlijekom. Naš cilj je da osiguramo mogućnost koja će obezbijediti dovoljne količine sigurnog i kvalitetnog humanog mlijeka, prvenstveno za prijevremeno rođenu djecu, ali i za svu ostalu djecu kojoj nije dostupno majčino mlijeko.

Zašto je važno da jedna ovakva banka postoji kod nas?

Veliki broj ljudi uopšte ne zna koliko se djece rađa prijevremeno, da njihov tek započeti život nije moguć bez inkubatora, bez ljekara, bez medicinskog osoblja. Upravo dok ja ovo govorim, možda nam na svijet dolazi jedan jedan mali život, čija borba tek počinje. A upravo njemu je potrebna hrana koja mu znači život. Nažalost, kod nas je najčešće primjenjivana zamjena za majčino mlijeko industrijski proizvedena dječja hrana. Obzirom da danas ima sve više naučnih dokaza koji daju prednost prehrani humanim mlijekom, ako nije dostupno majčino, posebno kod najugroženije novorođenčadi,  ne moramo ni objašnjavati značaj postojanja ovakve jednog moćnog sistema.

Kome je ova banka namijenjena i na koji način se mlijeko u nju donira?

Vizija Banke humanog mlijeka je djelovanje na više sfera, što zahtjeva značajan angažman, kako oko infrastrukture, financijske podrške, zakonskih okvira, ali i ljudskih resursa. Ono što posebno želimo da naglasimo, ako mislimo uvijek imati dovoljno mlijeka, posebno je važno izgraditi trajan i održiv sistem informisanja žena o važnosti darovanja humanog mlijeka. Prema navedenom, svaku kap i količinu mlijeka treba shvatiti kao učešće u pobjedi, jer će to izdojeno mlijeko stići do do djeteta kojem je neophodno.

Koliko je novca potrebno skupiti da bi se jedna ovakva banka formirala?

Prema našim trenutnim saznanjima, možemo da očekujemo različite iznose i sve zavisi od potreba. Iskustva zemalja u regionu su različita, no na osnovu razgovora sa stručnim osobljem i kompetentnim licima, ta cifra je oko 1 milion konvertibilnih maraka. No, zahvaljujući pokroviteljstvu predsjednice Republike Srpske i humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da pokrenemo prvu Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Koliko je ova banka značajna za prijevremenu djecu?

Banke humanog mlijeka su prvenstveno usmjerene na pružanje donatorskog mlijeka novorođenčadima visokog rizika, A POSEBNO DJECI KOJA SU ROĐENA PRIJEVREMENA. Za djecu koja su u neonatalnim jedinicima intenzivnog lječenja, humano mlijeko je presudno za život.

Koji su sve benefiti majčinog mlijeka?

Dojenje je najbolji način hranjenja novorođenčadi, jer je majčino mijeko i dalje jedino mlijeko po mjeri i jedinstveno prilagođeno djetetu. Kada majka iz nekog razloga nije u mogućnosti da direktno hrani svoje dijete, sljedeća najbolja opcija je korišćenje pasterizovanog donatorskog majčinog mlijeka, iako su neki nutritivni elementi inaktivirani postupkom pasterizacije, ono i dalje ima dokumentovane prednosti u poređenju sa adaptiranim mlijekom.

Na koji način se može uključiti u doniranje i formiranje ove banke’

U okviru akcije, u periodu od 01. do 31. decembra 2020. godine, biće aktivan i m:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj, građani će biti u prilici da podrže akciju sa 1 KM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banja Luka.

Koliko nam je u ovim vremenima u kojim živimo značajna solidarnost prema drugima?

Ovo čudno vrijeme nas čini svjesnima naših jednakosti, bez obzira na sve. Svi  patimo za istim. Osjećaj kontrole nam je narušen, zbog čega socijalni odnosi postaju još važniji, a mi postajemo svjesniji još veće potrebe povezanošću s drugima. Moramo podržavati zajedno dobra djela, pružiti ruku pomoći, posvetiti pažnju humanosti i pokazati empatiju.

Koji su još problemi roditelja prijevremeno rođene djece na koje biste ukazali?

Kada postaneš roditelj prijevremeno rođenog djeteta počinješ sasvim nov i drugačiji život, pun prepreka, poteškoća, brige i straha. Ono što ti treba je hrabrost, jer oni to traže i očekuje od tebe, a to niko ne može da ti pokloni ili da. Potrebno je da te neko sasluša, da sa tobom podijeli svoju priču ili iskustvo, da ti da to zrno nade. Većina prijevremeno rođenih Mrvica, mora biti pažljivo praćena, uz sve neophodne terapije i kontrole. Takođe, prijevremeni porod kod nekih Mrvica ostavlja određene posljedice, koje zahtjevaju dodatno liječenje i praćenje. Borba se često nastavlja i nakon bolnice, zna još dugo da potraje.

(Cijeli tekst preuzet s buka.com)

Kidsinfo - Gordana
Prethodna priča

Gordana Vukićević, majka dječaka s Down sindromom: Priča o Vuku, ljubavi i posebnosti

Naredna priča

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Odgajamo li kućne pomoćnice/ke ako djecu uključimo u obavljanje kućnih poslova?

Najnovije iz BEBE

-->