fbpx

Kako izračunati termin porođaja

Trudnoća, period koji svaka žena opisuje kao najljepši, također je i jedan, ako je suditi po iskustvu brojnih mama, od najstresnijih u životu. Ono što zanima sve buduće roditelje, ali i ljude koji su im bliski je kada je termin porođaja. Iako će vam na ovo pitanje odgovoriti ginekolog, trebate znati da termin možete izračunati i sami.

S obzirom na to da neke žene znaju kada su imale spolni odnos koji je doveo do trudnoće, računanje termina porođaja je nešto lakše. Doduše, i dalje je najvažnija informacija to kada je bio prvi dan posljednje mjesečnice.

Najjednostavniji način kako izračunati termin porođaja je zapisati datum prvog dana posljednje mjesečnice. Na to dodajte sedam dana i oduzmite tri mjeseca. Tako, naprimjer, ako vam je prvi dan posljednje mjesečnice bio 5. novembra, na to dodate sedam dana i dobijete 12. novembar, te oduzmete tri mjeseca i dobijete 12. avgust. Ova metoda izračunavanja termina porođaja naziva se i Naegelovo pravilo te ide uz pretpostavku da vam ciklus traje 28 dana.

Ako vam ciklus traje duže, oko 35 dana, a ne znate tačno dan početka prošle menstruacije ovo je druga najbolja metoda kojom možete izračunati termin porođaja. Na prvi dan posljednje ovulacije dodajte 7 dana. Tada dobivate prvi dan posljednje mjesečnice. Nakon toga možete isprobati Naegelovo pravilo.

Prije nego krenete s računanjem uzmite u obzir da dužina trajanja trudnoće, a i pogodak termina nije kod svih žena isti. Zapravo se samo četiri posto mališana  rađa na predviđeni dan termina, dok ostali variraju od jednog dana pa do sedmice.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Aida Beširević: Izazovi s kojima sam se suočila tokom prvih dana sa sinom

Naredna priča

Božićna fotografija kraljevske porodice: Sličnost princeze s kraljicom je nevjerovatna

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->