fbpx
/

Lejla Malkić Alagić za Kidsinfo: Veoma sam aktivna, vesela i optimistična trudnica

Većina žena period trudnoće definiše kao najljepši kroz koji su prošle, a kao glavni razlog navode činjenicu da u svom stomaku nose novi život. Upravo kroz ovo životno razdoblje prolazi Lejla Malkić Alagić, koju oni koji je prate na Instagramu znaju pod imenom @lejla.enigma. Naime, Lejla bi početkom februara, kada joj je termin, na svijet trebala da donese djevojčicu, svoje prvo dijete.

Na početku razgovora za naš portal otkriva kako se osjećala kada je saznala da je trudna.

Lejla: Ovo je moja prva trudnoća i sigurno nikada neću zaboraviti osjećaje koji su se javili kada sam na testu ugledala dvije linije, linije koje život znače. Dominirao je osjećaj sreće, a potom se pojavila i mrvica straha od nepoznatog.

Trudnoća me promijenila u mnogim stvarima. Postala sam mnogo opuštenija i emotivnija. Ne nerviraju me gluposti kao prije i fokusiram se samo na lijepe stvari i uživanje u trenutku. Možda je i ova situacija s korona virusom doprinijela tome da sam, kao i mnogi drugi, uvidjela bitnost ili pak nebitnost nekih stvari u životu

Kidsinfo: Jeste li od onih osoba kojima je jedan od životnih prioriteta uvijek bio da imaju svoju porodicu?

Lejla: Obzirom na to da dolazim iz velike porodice oduvijek sam imala želju da se ostvarim u ulozi majke i da što prije osnujem vlastitu porodicu. Iako me od moje porodice dijeli mnogo kilometara, naš odnos je odličan. Čujemo se svaki dan i nastojimo da se viđamo što je više moguće.  Suprugov i moj trenutni život u dvoje je zaista divan, ali će dolaskom bebe, sigurno, postati još ljepši.

Kidsinfo: Kako ste suprugu saopštili lijepe vijesti i kakva je bila njegova reakcija?

Lejla: Za supruga sam priredila malo iznenađenje i poklon. Uspjela sam snimiti njegovu reakciju, koja je bila više nego emotivna, tako da imamo divnu uspomenu.

Kidsinfo: Brojni parovi dolaze u „konflikt“ kada na red dođe izbor imena za bebu. Postoje li kod Vas takve situacije ili ste već odlučili koje ime ćete dati kćerki?

Lejla: Što se tiče imena za bebu mi, srećom, nismo imali probleme. Još iz perioda zabavljanja nam se dopada isto žensko ime, pa smo, nakon potvrđenog spola, znali da je ime već riješena stvar.

Kidsinfo: Kako podnosite trudnoću?

Lejla: Iskrena da budem, iznenađena sam kako podnosim cijelu trudnoću. Veoma sam aktivna, vesela i optimistična. Tokom nekoliko sedmica na početku trudnoće su bile prisutne mučnine, ali kasnije nisam imala veće poteškoće. Uistinu sam sretna što sam imala tu sreću.

Trenutno nemam strah od porođaja. Prisutan je strah od nepoznatog, onoga što slijedi poslije porođaja, strah od nove uloge…

Kidsinfo: Jeste li „zahtjevna“ trudnica?

Lejla: Rekla bih da nisam. Čak je i moj suprug veoma iznenađen tom činjenicom. Imam osjećaj da sam u trudnoći postala veoma popustljiva i ne nerviram se kao što sam znala prije trudnoće.

Kidsinfo: Kako provodite trudničke dane?  

Lejla: U trudnoći sam veoma aktivna i nadam se da ću istrajati u tome do samog porođaja. Svaki dan idem šetati dva do tri sata i skoro pa sam se odrekla vožnje autom.

Kidsinfo: Koliko ste zbog trudnoće promijenili svoje navike kada je riječ o ishrani?

Lejla: Mogu reći da u trudnoći malo više pazim na svoju ishranu, mada sam se generalno zdravo hranila. Hranim se po planu ishrane koji mi je napisao nutricionista i veoma sam zadovoljna rezultatima.

Kidsinfo: Na koji način brinete o svom tijelu tokom trudnoće? Jeste li promijeli svoje beauty navike?

Lejla: Što se tiče beauty navika, nisam pravila neke veće izmjene, te i dalje koristim svoje omiljene proizvode. Jedino sam od petog mjeseca počela da koristim i specijalne proizvode za njegu stomaka, a riječ je o proizvodima na bazi ulja.

Kidsinfo: Jeste li jedna od onih budućih mama koje su već odavno kupile sve stvari za bebu?

Lejla: Već sam počela da kupujem stvari za bebu jer me od termina porođaja dijeli samo nekoliko sedmica. Trudim se da ne kupujem previše stvari jer sam svjesna da bebe veoma brzo rastu. Oko izbora namještaja i bebinih kolica sam imala najviše problema jer je na tržištu prevelik izbor proizvoda, pa ni sama nisam znala šta, ustvari, želim.

Kidsinfo: Imate li strah od porođaja?

Lejla: Trenutno nemam strah od porođaja. Prisutan je strah od nepoznatog, onoga što slijedi poslije porođaja, strah od nove uloge… Svaka mama mi kaže da se nakon porođaja ne rađa samo beba, nego i sama uloga majke pa se nadam da ću se i ja brzo snaći.

Kidsinfo: Trudnoću definišu kao drugo stanje. U čemu je Vas najviše promijenila?

Lejla: Trudnoća me promijenila u mnogim stvarima. Postala sam mnogo opuštenija i emotivnija. Ne nerviraju me gluposti kao prije i fokusiram se samo na lijepe stvari i uživanje u trenutku. Možda je i ova situacija s korona virusom doprinijela tome da sam, kao i mnogi drugi, uvidjela bitnost ili pak nebitnost nekih stvari u životu.

Kidsinfo: Koliko i kako se informišete o tome na koji način bi korona virus potencijalno mogao uticati na trudnice?

Lejla: Na prvom terminu sam s doktoricom popričala o temi korona virusa i to je bilo to. Ne čitam o toj temi i ne želim da sama sebi stvaram dodatni strah i stres. Pazim na sebe onoliko koliko mogu i nadam se da će sve što prije proći i da će samo ostati sjećanje iz ovog teškog perioda. Obzirom na to da u Austriji trudnice nisu bile oslobođene rada, vjerujem da nisu u većem riziku nego neke druge osobe.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

CHICovnik 2021: Planer za žene koji je najtraženiji poklon ovih blagdana!

Naredna priča

Samo za mame: Samra Menzilović Ćatić kao modna inspiracija

Najnovije iz Put do trudnoće

-->