fbpx

Oftalmologinja Alajbegović–Halimić za Kidsinfo: Dijabetes i vid kod djece

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović – Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba piše o povezanosti između dijabetesa i vida kod djece.

Dijabetes kod djece predstavlja značajan zdravstveni i socijalni  problem. U posljednjih 30 godina broj djece oboljele od dječjeg dijabetesa se utrostručio, a broj djece na insulinskoj pumpici u stalnom je porastu. Sam uzrok dijabetesa kod djece još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, ali vjerojatno uključuje uticaj genetskih i drugih faktora, mada kod većine djece sa Dijabetes tip 1  ove bolesti, uopšte nema pojave dijabetesa u porodici.

Kod djece kao i kod odraslih,  dijabetes se može javiti u dva oblika, tip 1 i tip 2. Dijabetes tip 1 najčešće se razvija kod djece, tinejdžera i mladih odraslih osoba, odnosno od 90 do 95 posto djece mlađe od 16 godina s dijabetesom ima ovaj tip dijabetesa. Dijabetes je autoimuna bolest, a tačan uzrok nemogućnosti izgradnje insulina nije tačno poznat, osim što se smatra da je problem u imunološkom sistemu. Kod Dijabetes tipa 2 proizvodnja insulina u početku postoji, ali vremenom slabi. On se obično javlja kasnije u životu i povezuje s gojaznošću. Bilo koja vrsta dijabetesa da je u pitanju, postoje tipični simptomi u smislu, pretjerane žeđi i gladi, te učestalog  mokrenja.

Poznato je da dijabetes, između ostalih organa, utiče na oči i može ugroziti vid. Dijabetes nastao u djetinjstvu povećava rizik od razvoja očnih problema u mlađoj dobi. Visok nivo šećera u krvi može da ošteti oko i pogorša vid, a nerijetko dovodi do sljepila. Djeca sa dijabetesom mogu imati povećani rizik od povišenog očnog pritiska ili glaukoma koji uključuje oštećenje vidnog živca, te od posljedične sljepoće, a veća je i šansa za nastanak zamućenja očnog sočiva ili katarakte. Ipak, najsloženije i najopasnije promjene mogu se desiti na krvnim sudovima očnog dna ili tzv. dijabetička retinopatija. Ponekad brze promjene nivoa šećera u krvi mogu prouzrokovati promjene dioptrije sa prolaznim zamagljenjem vida. Obično se djeca žale da ne vide pročitati slova na tabli ili televizoru. Također je potrebno je obratiti pažnju i na druge moguće simptome poput: suhoće očiju, bljeskanja i preosjetljivosti na svjetlo, slabijeg osjećaja za boje, pojave crnih tačkica ispred oka itd.

Redovno praćenje djeteta sa Dijabetesom od strane oftalmologa je obavezno, a prema Američkoj akademiji za oftalmologiju (AAO), djeca bi trebala ići na godišnje očne preglede oko tri do pet godina nakon početka dijabetesa. Ako se kod djeteta pojave simptomi vezano za oči i vid, potrebno je tim prije obaviti pregled kod oftalmologa. Redovni pregledi oka mogu uočiti sve potencijalne probleme i prije nego što oni postanu ozbiljni. U svakom slučaju potrebno je dobro vođenje od strane pedijatra endokrinologa, jer se na taj način mogućnost nastanka očnih oboljenja smanjuje ili odgađa.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Novi video Zerine Suyabatmaz: Naš divan dan

Naredna priča

Evo kada je najbolje vrijeme da promijenite zaštitnu masku

Najnovije iz VIJESTI

-->