fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY roditeljskog savjetnika za Kidsinfo: Depresija u tinejdžerskom periodu

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o dječjoj ljubomori.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforme Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

U svakodnevnom razgovoru, nerijetko čujemo riječ „depresija“. Njom opisujemo razna stanja i raspoloženja, često da bi naglasili težinu onoga što se desilo ili dešava. Međutim, olako nazivanje svakog stanja tuge, razočarenja ili nedostatka volje depresijom zapravo umanjuje njeno značenje i težinu koju ona sa sobom nosi. Zbog toga joj često, kada se pojavi u pravom obliku, ne pristupamo s noviom ozbiljnosti koju ona zahtijeva. Depresija obuhvata čitav niz simptoma koji loše utiču na doživljaj i razmišljanje osobe o okolini koja je okružuje, ali i njoj samoj, te dolazi do otežanog funkcionisanja.

Kontinuirano sniženo raspoloženja u stanju depresije se reflektira kroz određene simptome, koji u tinejdžerskom uzrastu mogu biti slični onima u odraslom dobu ali mogu biti i skroz različiti (što je često razlog njenog neprepoznavanja).

Potreba za odvajanjem i samostalnosti izlaže tinejdžere različitim doživljajima gubitka (npr. gubitak sigurnosti koju pružaju roditelji). Depresivni tinejdžeri su češće mrzovoljni, frustrirani, neprijateljski raspoloženi, te skloni agresivnim ispadima. Također se često žale na tjelesne bolove kao što su glavobolja ili bolovi u stomaku. Vrlo su osjetljivi na kritiku, odbacivanje i neuspjeh jer su preplavljeni osjećajem vlastite bezvrijednosti.

Za razliku od odraslih, koji se nastoje izolovati od drugih, tinejdžeri najčešće održavaju prijateljstva. Međutim, mogu se družiti manje nego ranije, povlačiti od vlastitih roditelja ili naći potpuno novo društvo.

Često depresiju shvatamo kao prolaznu slabost, nedostatak samopouzdanja i osjećaj manje vrijednosti koji se može prevladati snagom volje. Takav stav okoline navodi osobu, u ovom slučaju tinejdžera,  da se osjeća lošije.

Šta možemo (i trebamo) poduzeti?

Zapamtimo, razgovor i pružanje podrške je početak oporavka.

Kroz otvorenu komunikaciju, koja ga ne osuđuje, iskažimo svoju zabrinutost (promjena koja je nastala i koja nas brine). Upoznajmo tinejdžera sa simptomima depresije i ohrabrimo ga da nam se povjeri (nekada  je posramljen zbog tegoba, uplašeno, teško izražava šta osjeća); potrebno je mnogo strpljenja ali i spremnosti da istinski slušamo suzdržavajući se od mnogobrojnih pitanja. Ako osjetimo da smo preplavljeni, preplašeni, zbunjeni u redu je potražiti podršku stručnih osoba.

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.

(XY Roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sara Bero: Rođendanska zabava za drugi rođendan kćerke Ine

Naredna priča

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Stvara li klasična muzika male genijalce?

Najnovije iz VIJESTI

-->