fbpx

Nataša Karavdija, majka četvero mališana za Kidsinfo: Neophodno je da svaka mama ima vrijeme za sebe

Nataša Karavdija, koju oni koji je prate na Instagramu znaju kao vlasnicu profila @mommy_star_butterfly, majka je četvero mališana. Naime, ona ima tri kćerke; četverogodišnju Emili, trogodišnju Ester i dva mjeseca staru Evu, te dvogodišnjeg sina Vanju.

Nataša za naš portal, između ostalog, govori o izazovima koje je majčinstvo pred nju stavilo, a na početku razgovora nam otkriva u čemu ju je rođenje svakog djeteta promijenilo.

Nataša: Dolazak svakog novog člana porodice me je dosta promijenio u smislu organizacije. Mnoge stvari sam morala mnogo brže da radim, manje da spavam, a više obaveza da završavam. Takođe, naučio me je da balansiram i da naučim da svakom djetetu posvetim podjednako pažnje.

Kidsinfo: U čemu Vas je majčinstvo generalno promijenilo?

Nataša: Mnogo toga se promijenilo. Promijenili su mi se prioriteti i pogled na neke stvari u životu. Ali su se promijenili na bolje. Smatram da mi je, do sada, ovo najljepši period u životu. Postala sam mnogo organizovanija i upornija. Mnogo toga sam i naučila.

Kidsinfo: Sigurno je da Vi djecu učite svemu, no šta je ono čemu oni svakodnevno uče Vas?

Nataša: Uče me da budem smirena. U njima vidim onu najiskreniju dobrotu. Nekada svijet pogledam njihovim očima i bude mi lakše.

Kidsinfo: Život sa četvero mališana sigurno nije lagan kada je o njihovim svakodnevnim potrebama riječ. Na koji način Vi uspijevate da se organizujete?

Nataša: Uspjevam lako da se organizujem jer njih troje idu u vrtić, a ja sam sama s bebom prije podne. Sad nije uopšte nezgodno. Ali dok oni nisu krenuli u vrtić, a dosta kasno su krenuli (Emili sa tri i po godine, a Ester i Vanja sa dvije), bila sam sama s njima dok je muž na poslu. Tada je trebalo i zapisivati obaveze. Ali se nekako stizalo. Naravno, ne sve uvijek, ali bitno je postaviti prioritet i voditi se time. Ne postižem sve, naravno, ali postavljam uvijek prioritete.

Kidsinfo: Imati veliku porodicu je sigurno lijepo, no, šta je ono što je u svemu tome teško?

Nataša: Iskreno da Vam kažem, ima dana kada smo umorni i kada nam nije dan, ali ja se vodim time da će proći i da je sutra novi dan i sve će biti lakše. Jeste tempo ubrzan, ali navikne se čovjek. Naučite funkcionisati s jednim, pa s dvoje, troje i četvoro djece…. Upadnete u rutinu i tako naviknete. Nije toliko strašno i teško kao što ljudi misle da jeste.

Kidsinfo: Šta je ono najljepše u velikim porodicama?

Nataša: Najljepše je to što nam nikad nije dosadno i što su nam uvijek pune ruke djece. Tu su i  zagrljaji, zajednička putovanja, te to kada smo svi zajedno ušuškani.

Kidsinfo: Šta biste savjetovali roditeljima koji su, eventualno, u dilemi oko toga da li da imaju više djece?

Nataša: Ako imaju uslova i mogućnosti, samo naprijed.

Kidsinfo: Koje su to situacije u kojima Vas djeca najlakše izbace iz takta?

Nataša: Trudim se da uvijek budem smirena, ali jedina stvar koja me izbaci iz takta je kada krenemo negdje. Već svi obučeni i obuveni, Eva u kenguru, i na vratima im padne na pamet da im se, zapravo, ne ide u tome što su obukle i onda krenu da se presvlače i onda sve ponovo.

Kidsinfo: Ko Vam najviše pomaže kada je briga o djeci u pitanju?

Nataša: Što se tiče brige o djeci, suprug i ja brinemo o njima. A što se tiče pomoći, tu su baba i deda koji uvijek „uskoče“ kada Miloš i ja želimo da odemo negdje sami, tačnije s Evom jer je još uvijek  mala, ili kada nam bilo šta treba. Kada vikendom imamo ručak, to meni najviše znači. Ali svakako idu u vrtić, pa dosta doga mogu da završim dok su tamo.

Kidsinfo: Uspijevate li naći vrijeme samo za sebe i koliko je to vrijeme bitno za jednu mamu?

Nataša: Imam uvijek vrijeme za sebe. Uveče poslije devet sam slobodna i tada muž i ja najviše volimo zajedno da gledamo serije i filmove. Svakodnevno treniram, pet puta sedmično kod kuće, a volim i da odem kod frizera ili kozmetičara. Mislim da je neophodno da svaka mama ima vrijeme za sebe jer na taj način napuni baterije i svakako se osjeća ljepše. Koliko je bitno da mama ima vrijeme za sebe, toliko je bitno i da mama i tata imaju zajedničko vrijeme.

Kidsinfo: Djeca uvijek misle da znaju bolje od roditelja. Postoji li nešto što ste, kada je odgoju riječ, svojoj majci zamjerali, a sada te iste stvari primjenjujete u odgoju svoje djece?

Nataša: Mislim da će to doći do izražaja tek kad dođu u pubertet.

Kidsinfo: U kakve ljude biste voljeli da izrastu Vaša djeca?

Nataša: Vrijedne, radne, odgovorne, poštene i dobre ljude. Da cijene prave ljudske vrijednosti.

Kidsinfo: U današnje vrijeme je česta pojava da roditelji, čak i malim bebama, daju telefon, tablet ili kompjuter, samo da bi bili mirni. Šta Vi mislite o „modernim“ načelima odgoja?

Nataša: Emili i Ester dobiju od tate telefon na pola sata kada dođe s posla. Imaju neke igrice u kojima boje haljine, te da Emili slika i to je to. Koriste ga umjereno i smatram da djeci ne treba skroz zabraniti pametne uređaje jer treba da idu u korak s tehnologijom. Emili ide na robotiku gdje od Lega pravi robote i tu koristi kompjuter kako bi pokrenula robota. Od mene u čekaonicama nikada ne dobijaju telefon jer nosimo bojanke, naljepnice i slično. Jedino što kod mene mogu je da zajedno gledamo naše slike i snimke. Ne koristimo telefon da bismo ih umirili. Znaju da mogu da dobiju u određeno vrijeme i to je to. Vanja uopšte ne uzima telefon. Crtiće na TV-u gledaju, ali nisu nešto posebno zainteresovani. Sve umjereno.

Kidsinfo: Na koji način volite provesti zajedničko, porodični vrijeme kada ste svi na okupu?

Nataša: Kod kuće uvijek nešto bojimo i slažemo, a svakako više volimo da idemo u šetnju, negdje vani, na sladoled…. Najljepše je kada smo svi zajedno.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Poznata voditeljica ne krije sreću: Naša mala škorpija napunila je jednu godinu

Naredna priča

Novi video Gordane i Nikoline: Pitanja i odgovori o Down sindromu

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->