fbpx

Iskustva mama prijevremeno rođene djece: Ništa vas neće pripremiti za taj osjećaj kada ne možete dijete da uzmete kod sebe

Mjesec novembar obojen je ljubičastom bojom jer je posvećen prijevremeno rođenim bebama, a 17. novembra obilježava se Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Tim povodom se na svom Instagram profilu oglasila vlasnica profila “Život sa trojkama” koja se prisjetila perioda kada su rođena njena djeca.

Kao što znate, ja imam tri prijevremeno rođene bebe što sada više nije važno, ali to se ne zaboravlja. Iako sve vrijeme znate da će vam bebe biti prijevremeno rođene i u inkubatoru, ništa vas neće pripremiti za taj osjećaj kada ne možete svoje dijete da uzmete kod sebe. Prije tri godine nisam ni znala da se danas obilježava dan prijevremeno rođene djece, a samo šest dana kasnije osjetiću na svojoj koži kako je to kad rodiš tri mala diva. Ako u okruženju imate mamu malog diva zagrlite je jako i, ko Boga vas molim, samo joj ne govorite da se naspava dok joj beba ne dođe kući – napisala je ona.

Kako je to biti majka prijevremeno rođene bebe je za portal Buka govorila Marijana Đumić, majka prijevremeno rođene bebe koja živi i radi u Bosanskom Petrovcu, a članica je i Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Borba je bila teška i dugotrajna, 100 dana je Rade proveo na odjeljenju intenzivne njege na UKC Banja Luka. Prvi dani su bili najteži, naravno, ali svi su bili teški, svaki dan je bio borba, prvih sedamdeset dana je bilo pitanje života, svakih par sati sam išla i mislila hoću li ga zateći u inkubatoru, krize su bile stalne, iz jedne u drugu i tako u krug. Vrhunac je bio kada je 60. dan dobio neonatalne konvulzije, tada sam u očima doktorice Milošević vidjela bezizlazni strah i to me je slomilo. Dijagnoze su se nizale, a on se borio, protiv svake, malo tijelo sa hiljadu cjevčica, ljutko koji nije dao da ga diraju, koji je svako malo zamirao, sa kojim je svaka noć bila borba, a to najbolje znaju doktori i sestre koji su bili dežurni, sa njim nije bilo odmora – rekla je, između ostalog, ona.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Moda: Nezira Mehmedović kao inspiracija

Naredna priča

Dva mjeseca nakon porođaja: Poznata manekenka otkrila kako je izgubila kilograme

Najnovije iz RODITELJI

-->