fbpx

Serijal „Dijete svijeta“: Svakog četvrtka pričamo s mamama koje grade porodicu daleko od svoje domovine

Dragi naši, s ponosom vam najavljujemo serijal „Dijete svijeta“ koji ćemo realizovati na našem portalu, a koji za cilj ima otkrivanje vrijednosti koje posjeduje različite svjetske kulture. Naime, kroz intervjue s poznatim mamama, koje su napustile zemlju u kojoj su odrasle, te osnovale svoj porodični život u nekoj od zemalja svijeta, želimo saznati kroz šta su to one prošle, da li je bilo više pozitivnih ili negativnih iskustava i kako je to, prije svega, uticalo na njihovo poimanje porodičnih vrijednosti. Prvi intervju na našem portalu čitajte 05.11.2020. godine, a mi vam obećavamo da ćemo svakog četvrtka objavljivati iskustva mama s kojima smo razgovarali.  

Nije tajna da i male životne promjene često mijenjaju naše stavove i način ponašanja, te da mogu  probuditi nove želje i otvoriti nove puteve. U skladu s tim se nameće pitanje šta velike promjene, poput promjene životne sredine, sa sobom donose. Mame ćemo, između ostalog, pitati da li su veća očekivanja imale one od novog okruženja ili je, ipak, okruženje to koje je imalo veća očekivanja od njih?

Nekada zaboravljamo koliko kulturološke vrijednosti utiču na naše ponašanje i zanemarujemo taj nevidljivi faktor. No, onda kada se susretnemo s razlikama postanemo svjesniji vrijednosti koje mi živimo. Sve ono što se vidi, prije svega ponašanje i običaji, samo je vrh ledenog brijega, a ispod su sve usvojene „stvari“, poput načina razmišljanja, uvjerenja i slično, koje utiču na ponašanje. Zato se kultura i predstavlja slikovito kao ledeni brijeg obzirom na to da je najveći dio njen nevidljiv.

No, koliko je nevidljiv onima koji se tek susreću s onim „vidljivim“ dijelom kulture i kako teče proces razumijevanja? Da li su nekada nailazile na čudne situacije koje su bile neugodne ili su, pak, kroz upoznavanje drugih kultura spoznale nedostatke vlastitih principa življenja? Postoje ljudi koji se lako prilagođavau promjenama, ali i oni koji na promjene reaguju jako sporo ili su čak protiv njih. Šta je razlog konzervativnosti i kuda ona vodi, te glavno pitanje šta bi nam moglo pomoći u procesu formiranju društva koje ne poznaje razlike kao prepreku već kao priliku?

Kroz iskustva mama koje smo intervjuisali želimo vam pokazati kako su one reagovale na sve ono na  šta su nailazile u novom okruženju i koliko ih je to promijenilo i izgradilo kao osobu?  No, u svemu tome one nisu gradile samo sebe, već i porodicu. Upravo tom pitanju ćemo posvetiti najviše pažnje jer je to, zasigurno, i najteži zadatak ne samo za njih koje su u novom okruženju počele podizati svoje mališane, već i za sve majke pred kojima je ista obaveza i odgovornost, a to je vaspitati „Dijete svijeta“. To je dijete koje će biti svjesno svojih vrijednosti ali i vrijednosti drugih, a  kojem razlike neće predstavljati prepreku niti dovoditi do pojave neugodnosti.

Pozivamo vas da zajedno s nama prođete kroz ovaj serijal za koji vam obećavamo da će biti zabavan i edukativan, a koji smo pripremili samo za vas. Intervjue s mamama koje će nam govoriti o svom životu u drugim državama čitajte svakog četvrtka.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dogs Trust: Potpisan Memorandum o saradnji za zakonsko, efikasno i humano rješavanje problema pasa lutalica u Mostaru

Naredna priča

TUSPAS.ba platforma Vam izdvaja najbolje popuste i pogodnosti

Najnovije iz VIJESTI

-->