fbpx

Dogs Trust: Potpisan Memorandum o saradnji za zakonsko, efikasno i humano rješavanje problema pasa lutalica u Mostaru

Grad Mostar je pokrenuo inicijativu za uspostavljanjem i dosljednim provođenjem zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa u ovom gradu uz podršku Fondacije Dogs Trust i u saradnji sa skloništem za napuštene životinje kojeg vodi udruga za zaštitu i udomljavanje životinja, „Animal Care Centar“ iz Mostara.

U okviru ove inicijative, u srijedu, 28.10. 2020. godine, u gradskoj Vijećnici je upriličena prezentacija Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH o ovom Sistemu, nakon čega su Memorandum o saradnji potpisali gradonačelnik Grada Mostara,  g. Ljubo Bešlić, šef Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH, g. Anel Bećirović, i predsjednica udruženja i voditeljica skloništa „Animal Care Centar“ Mostar, g-đa Emica Ćorić.

Ovu inicijativu svojim prisustvom je podržao i britanski ambasador u BiH, Matthew Field.

Grad Mostar može biti prvi u Bosni i Hercegovini koji će uspostaviti i dosljedno provoditi zakonski Sistem za upravljanje populacijom pasa, uz podršku Fondacije Dogs Trust i skloništa “Animal Care Centar”.  Uz aktivno učešće svih aktera, velika je mogućnost da se sistem uspostavi u kratkom periodu, te da se uspješno provede, čime bi se riješio problem sa napuštenim psima na human, održiv i troškovno efikasan način – rekao je ambasador Field.

Gradonačelnik Bešlić je istakao da je sve više građana Mostara koji su vlasnici pasa, te da je ovo pitanje potrebno riješiti trajno, sistemski, u skladu sa Zakonom i najboljom praksom, među kojima je i Zagreb kao regionalni primjer.

On je dodao da je to moguće uraditi jedino kroz djelovanje na dva glavna izvora pasa na ulicama  – neodgovorno vlasništvo, tj. sprečavanje napuštanje pasa, i sprečavanje nekontrolirane reprodukcije pasa na ulici, tj, masovnu sterilizaciju.

Ovakvo rješenje će osigurati da problem bude riješen trajno, da se više ne ponovi, da psi ne predstavljaju rizik za građane, i da ni sami ne trpe težak život na ulici, a sve ovo je jako važno i s obzirom na to da je Mostar važan i popularan turistički centar –  zaključio je Bešlić.

Dogs Trust u BiH od 2012. godine provodi brojne programe koje kreira, koordinira i u potpunosti finansira, a koji se provode u saradnji sa lokalnim partnerima. Programi kao što su masovna sterilizacija napuštenih, besplatna sterilizacija vlasničkih pasa, edukacija školske djece, te edukacija i podizanje svijesti javnosti se u HNK u saradnji sa AAC provode od prošle godine.

Do sada smo pokrenuli više projekata vezanih za životinje, ali ovo je jedan od važnijih čije provođenje će rezultirati u rješavanju jednog ključnog pitanja za građane. Vjerujem da ćemo zajednički, i uz podršku organizacije kao što je Dogs Trust, uspješno doći do cilja –  rekla je Emica Ćorić

Pozivamo vlasnike pasa da budu odgovorni prema svojim ljubimcima kroz adekvatnu brigu o njima, što je i njihova zakonska obaveza, te da iskoriste podršku Fondacije Dogs Trust koja je tu da im u tome pomogne i kroz naše programe –  rekao je Bećirović.

Dogs Trust je organizacija poznata po svojim vrhunskim standardima u udomljavanju pasa, ali i po visokoj ekspertizi u upravljanju populacijom pasa. Upravo zbog toga Fondacija je pod zaštitom Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, i uživa podršku Britanske ambasade u BiH.

Za više informacija o podršci Fondacije Dogs Trust u BiH, posjetite www.dogstrust.ba.

(dogstrust.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Uskoro proširenje porodice: Sabrina Tubić otkrila da je trudna

Naredna priča

Serijal „Dijete svijeta“: Svakog četvrtka pričamo s mamama koje grade porodicu daleko od svoje domovine

Najnovije iz VIJESTI

-->