fbpx
/

Dojenje i COVID-19: Aktuelne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Veza između dojenja  COVID-19 poteže za sobom niz pitanja i potpitanja poput da li majke koje su COVID-pozitivne smiju dojiti, koliko dojenje pogoduje širenju virusa, kako se zaštititi?

Tim Vakcine.ba #VakcineDjeluju navodi materijal za koji ističu da su im ustupili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF BiH.

Sadržaji smjernice su dostupni na stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kako se budu mijenjala saznanja o ovome, tako će se možda i preporuke mijenjati. Generalna preporuka WHO je da pozitivne majke trebaju dojiti da bi se održao kontakt koža na kožu, a da treba mjerama poput pranja ruku i nošenja maske smanjiti mogućnost prenosa respiratornim kapljicama virusa na dijete – navodi se.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je, kako ističu, da majke kod kojih postoji sumnja na infekciju virusom COVID-19 ili kod kojih je infekcija već potvrđena treba ohrabriti da započnu s dojenjem ili da dojenje nastave.

Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa. Majci i bebi treba omogućiti zajednički boravak tokom cijelog dana i noći da bi upražnjavali kontakt koža-na-kožu, uključujući i tzv. klokansku majčinsku njegu, posebno odmah nakon poroda te tokom početka dojenja, bez obzira da li kod njih ili njihovih beba postoji sumnja na zarazu ili već potvrđena infekcija virusom COVID-19 – dodaje se.

Kako navodi u saopćenju za javnost Tim Vakcine.ba#VakcineDjeluju, kao dodatak njihovom tekstu o dojenju, majčinom mlijeku i imunizaciji te vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom ovdje je tekst o dojenju i COVID-19.

Ovo nije direktno vezano za vakcinaciju, ali smatramo da je dobro i korisno da i ovdje postoje informacije o tomeističu.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Video: Vježbe za lakši i brži porođaj

Naredna priča

Riječ oftalmologa: Kada i zašto se bebama mijenja boja očiju

Najnovije iz BEBE

-->