Istraživanje: Zašto bebe plaču kad sjednete, a prestanu čim ustanete?

Koja je prva stvar koju radite kad čujete da vaše dijete plače? Ustajete i uzimate  ga u naručje. Znamo da je to jedan od načina za opustiti i umiriti novorođenče. Praktikuje se vijekovima i nikada nije iznevjerio. Ali jeste li se ikada zapitali zašto bebe prestanu plakati čim ustanete? 

Prema istraživanju objavljenom 2013. godine u Current Biologyju, kad su ih nosile majke, bebe mlađe od šest mjeseci odmah su se umirile i prestale plakati. Srčani puls im je počeo opadati u odnosu na bebe koje su bile u krilu majki koje sjede. Ova reakcija beba ne odnosi se samo na ljude. Sličan obrazac vidljiv je i kod nekih drugih sisara.

Za potrebe tog istraživanja naučnici  su pratili ponašanje 12 zdravih beba u dobi od mjesec dana do šest mjeseci. Cilj je bio utvrditi koji je najefikasniji način umirivanja uplakane ili uznemirene bebe. Pokazalo se da je to nošenje.

Naučnici su zaključili da je uzrok ovakvog ponašanja urođen mehanizam za opstanak koji je bitan dio interakcije između majke i djeteta. Nošenje potiče fiziološke reakcije koje pomažu umiriti dijete, piše Index.hr.

Drugim riječima, ako vaša beba počne plakati, mudro je uzeti  je u ruke. Tako ćete doznati je li samo uplašena ili je ipak gladna.

(Index.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Slađana Ikić: Kako odabrati pravu autosjedalicu

Naredna priča

Samo za mame: Ines Jarak kao modna inspiracija

Najnovije iz BEBE