fbpx
//

Nema odgovora iz Ministarstva: Roditelji i dalje ne mogu biti s djecom u bolnici

I petnaest dana nakon što su brojni roditelji iz Banjaluke uputili pismenu inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da se dopusti boravak roditelja na Klinici za dječije bolesti UKCRS prilikom hospitalizacije djece, zvaničan odgovor nisu dobili, niti im se neko iz ove institucije obratio. 

Banjalučanka Nataša Stanković, koja je početkom septembra pokrenula inicijativu da se ova problematika riješi, do sada se pismeno obratila na adrese više institucija, a pokrenula je i Facebook grupu “Pratnja djeci prilikom hospitalizacije”. Ona ne krije razočarenje razvojem situacije i činjenicom da se izbjegava zvanično očitavanje o ovom problemu sa kojim se susreću mnogi roditelji.

Podsjećamo, Nataša je o ovoj temi govorila i za naš portal.

– Tek nedavno sam saznala da roditelji ne mogu biti pratnja djeci prilikom hospitalizacije, a na to, koliko sam imala saznanja, niko nije reagovao jer su prihvatili stav kao takav. Zbog toga sam imala potrebu da saznam na čemu se konkretno zasniva ta odluka i da li je moguće drugačije postupanje uz poštovanje epidemioloških mjera, a da to bude za dobrobit svih. Iz tog razloga sam napravila grupu na Facebooku kako bih druge roditelje obavijestila o značajnim informacijama, upitima koje sam slala, te objavještenjima koja su mi upućena. Suprug i ja nismo prošli kroz iskustvo odvajanja od djeteta, ali nas to nije spriječilo da pokušamo izboriti drugačiji način postupanja s djecom prilikom hospitalizacije. Nijedno dijete ne bi trebalo proći kroz to traumatično iskustvo u najranijem dobu razvoja – kazala nam je tada.

Naime, boravak roditelja ili staratelja uz dijete dozvoljen je samo ukoliko je riječ o djeci oboljeloj od hematoonkoloških oboljenja ili dijabetesa, djeci s posebnim potrebama, onoj koja doje,  djeci iz posebnih kategorija, poput onih pacijenata sa stranim tijelom u respiratornom traktu, te djeci za koje ljekar preporuči da je neophodna pratnja staratelja.  Ostali roditelji za stanje djeteta mogu saznati telefonski.

Podsjećamo, nedavno smo istražili kakvo je stanje u najvećim kliničkim centrima u našoj zemlji kada je riječ o boravku majke uz bolesno dijete. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Andrea Tomašević Kolenda: Kad mi cijeli svijet stane u jednu sliku

Naredna priča

"Mačak u čizmama" dva dana u Lutkarskom kazalištu Mostar

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->