fbpx
///

Prve analize nakon početka školske godine: Kakvo je stanje s brojem oboljelih od COVID-19 u ZDK, KS i RS-u?

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kako su to prenijeli bh. mediji, u posljednjih nekoliko sedmica došlo je do povećanja broja oboljelih od korona virusa.  

Epidemiološka situacija u ZDK-u je u pogoršanju i nije stabilna, ali sam uvjeren da zdravstveni sektor može odgovoriti svim zahtjevima – rekao je prije nekoliko dana ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK dr. Adnan Jupić.

Obzirom na činjenicu da se to desilo neposredno nakon što su se učenici vratili u školske klupe, ispitali smo da li je povratak u školu uticao na trenutnu epidemiološku situaciju u ovom kantonu. Naime, od press službe Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK smo tražili podatke o broju zaražene djece u ovom kantonu u periodu od tri sedmice prije početka školske godine (od 17.08. do 07.09.2020. godine), odnosno u periodu od povratka u školske klupe do kraja septembra (08.09. do 30.09.2020.). Iako smo u zahtjevu naveli da nam dostave podatke o zaraženima uzrasta od šest do 18 godina, iz Instituta su nam objasnili da pri obradi podataka koriste klasifikaciju po drugačijim dobnim skupinama, te su nam dostavili podatke o broju zaražene djece uzrasta od sedam do 14 godina.


Iz podataka se može vidjeti da je u periodu prije početka nove školske godine (od 17.08. do 07.09. 2020. godine) prijavljeno troje djece oboljele od COVID-19, dok je u periodu nakon početka škole (od 08.09. do 30.09.2020.godine) prijavljeno 12 pacijenata uzrasta od sedam do 14 godina.


Iako se  može zaključiti da se broj djece zaražene korona virusom povećao četiri puta, naš sagovornik doc. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, ističe da to nema veze s povratkom učenika u školske klupe.

nino hasanica Archives - Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ)

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, tačnije u Službi za školsku higijenu i u Službi za epidemiologiju, smo došli do zaključka da je polazak djece u školu pokrenuo veliku masu ljudi. Veliki broj osoba je u jednom momentu počeo da se kreće na drugačiji način nego što je to bilo u nekom prethodnom periodu. Kada kažem veliki broj, mislim na 45 do 50 hiljada učenika i nastavnika na području ZDK. No, njihovo kretanje nije dovelo do drastične promjene situacije. U školama, kao i u prethodnom periodu u vrtićima, nije zabilježen nikakav drastičan prenos infekcije unutar same škole. Dakle, nije došlo do prenosa infekcije i zaražavanja s učenika na učenika, odnosno s učenika na nastavnika i obrnuto. Postoji  određeni broj učenika i nastavnika koji su pozitivni, ali je do zaražavanja, prema podacima kojima raspolažemo, najverovatnije došlo u nekim drugim sredinama, na druženjima i slično, a ne u školi – objašnjava nam Hasanica.

U skladu s tim Institut preporučuje da se nastava i dalje odvija po klasičnom modelu koji podrazumijeva boravak učenika u školskim klupama.

Jako je bitno provođenje preventivnih mjera, tačnije fizička distanca u smislu pravilnog razmaka između klupa, provjetravanje prostorija i nošenje maski, kao i mjera poput pranja i dezinfekcije ruku, čišćenja i dezinfekcije prostora i tako dalje. Nošenje maski u učionicama za vrijeme trajanja nastave nas dovodi u situaciju da, ukoliko se nešto i desi u nekom odjeljenju, ne moraju svi automatski da idu u izolaciju. Tačnije, učenici i nastavnici koji su nosili masku moći će da nastave da dolaze uz školu uz pojačan nadzor nad njihovim zdravstvenim stanjem.  Institut je izdao proceduru za rad odgojno-obrazovnih ustanova i prema definiciji rizičnog kontakta osoba koja je nosila masku i bila na distanci nije visokorizični kontakt i nema razloga da bude izolovana. Izolavaće se samo dijete ili nastavnik ukoliko postoji konkretna potreba – dodaje.

Hasanica ne krije da su od početka školske godine imali slučajeve zaraze koronom, te nam otkriva na koji način su te situacije rješavali.

Bilo je nekoliko takvih situacija i nastava je, na jedan kraći period, prebačena na online formu. No, u svim tim slučajevima su ponovo vraćeni na klasični model. Ne možemo isključiti da će u školama biti određeni broj pozitivne djece ili nastavnika, ali u ovom momentu to nije ništa zabrinjavajuće i trenutna epidemiološka situacija nema direktne veze s početkom nastave – kaže on.

No, kako bi stanje i ostalo takvo, Hasanica nam objašnjava na koji način se vrši kontrola poštovanja propisanih mjera.

Mi trenutno, a u sklopu nadzora nad COVID-19 infekcijom, osim PCR testova koji se rade u specifičnim i tačno propisanim situacijama, radimo i procjenu rizika, odnosno imamo metodu provođenja intervjua i nadzora, tačnije vizuelne inspekcije onoga što se dešava na terenu. Kako bismo pojačali provođenje preventivnih higijenskih mjera, naša Služba za školstvo redovno obilazi sve škole, vrtiće, fakultete i ustanove za smještaj učenika i studenata na području kantona i na taj način u savjetodavnom smislu provjeravamo kako sve funkcioniše. Nismo inspekcija nego zdravstvena ustanova. Svoj dio posla obavlja i Kantonalna sanitarna inspekcija, a posljednjih nekoliko dana i Federalna. U tom smislu je sve „pokriveno“. Tu su i higijensko-epidemiološke službe nadležnih domova zdravlja koje vrše procjenu situacije i analizu rizika, te predlažu određene mjere poput mjera izolacije koje su najčešće. Na taj način je zaokruženo upravljanje sumnjivim ili pozitivnim slučajevima na COVID-19 – zaključuje Hasanica.

Kontrola se, kada je riječ o poštovanju propisanih mjera u školama, sprovodi i na području Kantona Sarajevo (KS), ali i na teritoriji Republike Srpske (RS).

Predmet inspekcijskog nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama su kontrola poštivanja mjera poštivanja fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrsta i količina dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizacija produženog boravka te uspostava i pridržavanje Kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova –  rekao je član Kriznog štaba KS Izet Smajić za BHRT.

Dodao je kako izvršen nadzor 126 odgojno-obrazovnih ustanova, od čega 80 u osnovnim školama, 38 u srednjim školama i osam u predškolskim ustanova.

U momentu nadzora u 104 škole, 72 osnovne i 32 srednje, sve naložene mjere su bile u potpunosti ispoštovane – dodao je.

Dodao je kako su nepravilnosti utvrđene u 13 škola, sedam osnovnih i šest srednjih škola, a izdata su rješenja za korektivne mjere koje su ispoštovane u roku 24 sata. Za tri škole, dvije srednje i jednu osnovnu, izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 10.500 KM.

Kada je riječ o stanju na području RS, epidemiologinja Jela Aćimović je izjavila da se prati i porast slučajeva zaraze među djecom u RS, ali do toga ne dolazi zbog prenosa virusa u školama, već da se većina djece zarazila u porodici, na treninzima itd., a u školama je najmanji prenos.

Da bismo smanjili odlazak djece u karantin, potrebno je da se maske nose tokom nastave. One služe da ne moraju djeca ići u karantin, kao i nastavnici, svaki put kada se pojavi neko pozitivan u grupi – ističe Aćimovićeva, a prenosi N1.

Porast broja djece kod kojih je pozitivan nalaz na virus korona je i rezultat pojačanog testiranja među djecom, rekla je Aćimović i dodala da su škole  sigurna mjesta, da ih drže pod kontrolom, ali je veoma važno da se i u zajednici poštuju mjere.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Slađana Ikić: Moje iskustvo s dojenjem

Naredna priča

Epidemiologinja Aćimović: Zbog COVID-19 značaj vakcinacije protiv sezonske gripe veći nego inače

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->