fbpx
//

Oftalmologinja Alajbegović–Halimić za Kidsinfo: Šta uzrokuje proširene zjenice i kada potražiti pomoć stručnjaka

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović – Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba govori o proširenim zjenicama, te savjetuje o čemu treba voditi računa. 

Ponekad se primijeti da su zjenice šire nego obično što, ako su u pitanju djeca, dosta  zabrine roditelje. U većini slučajeva, ako se zjenice pri jačem svjetlu uredno skupljaju, stanje je bezopasno. Inače, zjenice kod naših očiju se šire i skupljaju (tzv. midrijaza i mioza) zavisno od rada mišića koji su smješteni u šarenom dijelu našeg oka ili šarenici, te na taj način  kontrolišu količinu svjetlosti koja ulazi u oko. Uobičajena širina zjenice pri jakom svjetlu iznosi od 2,0 do 4,0 mm,  a u mraku od  4,0 do 8,0 mm.

Međutim, u  slučajevima kada izostane skupljanje zjenice pri jačem svjetlu, treba potražiti mišljenje oftalmologa. Postoji više uzroka i stanja koji mogu dovesti do neregularnosti u radu zjenica.  U prvom redu treba pomisliti na traumatski (povrede glave i oka), upalni, tumorozni i medikamentozni uzrok, a  ponekad i hormonalni disbalans. Također, ako su u pitanju starije osobe, treba pomisliti  na moždani udar, pri čemu može biti zahvaćeno jedno ili oba oka.

Jedan od uzroka nastanka proširenih zjenica je tzv.  Adiejev sindrom ili Adijeva tonička zjenica, opisan kao rijedak neurološki poremećaj kada su zjenice široke i sporo, gotovo nikako ne reaguju na svjetolst. Uzrok nije poznat, ali u nekim slučajevima to može biti povezano s traumom, operacijom, lošom cirkulacijom krvi,  infekcijom itd.

Mnogi lijekovi također mogu uticati na širinu zjenica, u prvomo redu midrijatici (npr.Atropin), zatim antihistaminici, dekongestivi, lijekovi protiv mučnine, lijekovi za liječenje Parkinsove bolesti, Botox i dr. Određene droge i halucinogni isto djeluju na širenje zjenice, kao kokain, amfetamini, LSD, ekstazi itd.

Također su opisane i benigne epizode široke zjenice na jednom oku. Djeluje neobično, ali je bezopasno, kada se zjenica iznenada proširi, što može biti popraćeno zamućenim  vidom i  glavoboljom, čemu su više sklone  mlađe  ženske osobe koje inače imaju migrenu.

U svakom slučaju, reakcija zjenica je važan dijagnostički znak u medicini, te svaka njena neregularnost u reakciji zahtijeva stručno mišljenje i pregled oftalmologa, nakon čega se  može reći da li je u pitanju fiziološka, benigna promjena ili je u pitanju ozbiljno stanje.

(Kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Video: Porodična destinacija po mjeri Jelene Blagojević Harbinja

Naredna priča

Tim UNICEF-a BIH u posjeti školama

Najnovije iz Zdravlje

-->