fbpx
///

Ajla Kurtović za Kidsinfo: Povratak na posao nakon porodiljskog isprepleten je različitim emocijama

Za većinu žena je povratak na posao nakon porodiljskog prilično stresan period koji podrazumijeva prilagođavanje kako majke, tako i ostatka porodice. Upravo kroz ovo životno razdoblje prolazi poznata bh. blogerica i influenserica Ajla Kurtović čije je sin Mak nedavno proslavio prvi rođendan. Ona za naš portal govori o ovom iskustvu.  

Ajla: Povratak na posao nakon godinu dana, koliko je trajalo moje porodiljsko odsustvo, je bio isprepleten različitim emocijama koje, sigurna sam, svaka majka osjeća. S jedne strane sam bila jako tužna i osjećala, na neki način, i krivicu što ostavljam svoje dijete u nepoznatim rukama, ali s druge strane sam osjećala ushićenje i radost što ću konačno izaći iz te neke rutine, te imati nešto vremena za sebe i biti korisnija.

Kidsinfo: Zbog čega Vam je odvajanje od Maka bilo posebno teško?

Ajla: Proteklu godinu se nismo nikada odvojili duže od nekoliko sati i Mak je jako vezan za mene, kao i ja za njega. Najteža mi je bila pomisao kako je njemu bez mene, da li je uplašen, tužan… Na svu sreću osoblje vrtića u koji Mak ide se trudi da mi pošalje fotografije i videe tokom dana tako da vidim da je sve u redu i to mi zaista mnogo olakša.

Kidsinfo: Kako je izgledao Vaš prvi radni dan? Jeste li bili jedna od onih mama koje su svako malo provjeravale je li sve OK s djetetom?

Ajla: Kao što rekoh, odgajateljice se zaista trude da mi se jave onda kada su u prilici. Ja se trudim da ih ne ometam u njihovom radu jer mi je jasno da je djece, a i zabrinutih roditelja poput mene, puno. Moram priznati da sam se u ove protekle 3 sedmice možda samo 2-3 puta ja javila prva njima, ali vjerovatno je to tako jer me često i preduhitre.

Kidsinfo: Kako je Mak reagovao na odvajanje od Vas i polazak u vrtić?

Ajla: Još uvijek smo u fazi adaptacije. Mak tek ide 3 sedmice u vrtić i odgajateljice kažu da je jako dobar, dobro jede i spava, igra se sa drugom djecom i učestvuje u aktivnostima. Još uvijek zna ujutro malo da plače kada ga suprug ostavlja u vrtiću, ali to razumijem jer se i nama odraslima nekad plače kad moramo na posao.

Kidsinfo: Kojim parametrima ste se vodili kada ste birali vrtić za sina, šta Vam je bilo posebno važno?

Ajla: Prije svega bila nam je važna lokacija vrtića jer smo željeli da je blizu našeg stana i suprugovog posla, jer on ide nešto kasnije na posao ujutro nego ja i vozi Maka u vrtić. Naravno, bilo nam je važno i da vrtić ima jasličku grupu, te da su ispunjeni svi higijenski i drugi uvjeti. Nismo imali previše nekih zahtjeva, zapravo nam se vrtić sam po sebi dopao tako da nismo mnogo ni tražili.

Kidsinfo: Koliko je, sada kada ste krenuli na posao, teško organizovati vrijeme i uskladiti poslovne i privatne obaveze?

Ajla: Suprug i ja smo poprilično dobar tandem. Oduvijek imamo neki dobro uhodani ritam i podijeljene obaveze prema tome koliko ko može da stigne. Uglavnom nastojimo da navečer, nakon što Mak zaspi, pripremimo sve za naredni dan, od odjeće do ručka, tako da nakon posla samo ručamo i odmah izlazimo vani. Da je ritam poprilično ubrzan, jeste, ali se trudimo provesti što je više moguće kvalitetnog vremena s njim, a te neke kućanske obaveze obavljati nakon što zaspi.

Kidsinfo: Na koji način nastojite da provedete vrijeme sa sinom?

Ajla: Niko od nas troje nije preveliki ljubitelj boravka u zatvorenom, tako da se, čim završimo s jelom, oblačimo i izlazimo van. Radnim danima smo većinom u parku koji je blizu naše zgrade, a vikendima smo  van grada, na obližnjim planinama i u prirodi. Uvijek gledamo da su to i neke lokacije sa sadržajem za djecu tako da je svima zabavno.

Kidsinfo: Mak je nedavno proslavio prvi rođendan. Šta je ono što ste mu poželjeli za rođendan?

Ajla: Ono što, sigurna sam, svi roditelji žele svom djetetu najviše na svijetu, a to je zdravlje. Za sve drugo ćemo se boriti i truditi da ostvarimo zajedničkim snagama i naporima.

Kidsinfo:  Kada pogledate na godinu iza sebe, na šta ste najviše ponosni? 

Ajla: Da budem iskrena, na sve. Na to u kakvog dječaka Mak izrasta, ali i na supruga i sebe i način na koji smo prebrodili sve te neke izazove koje prva godina sa sobom nosi. S razlogom kažu da je najteža.

Kidsinfo: U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

Ajla: Prestala sam da se nerviram oko nevažnih stvari. Moj prioritet je moja porodica i sve drugo jednostavno pada u sjenu.

Kidsinfo: Čime Vas sin u svom odrastanju najviše oduševljava? U kakvu osobu biste voljeli da izraste?

Ajla: Svaki dan nas iznenadi nekom novom forom ili fazonom, ali posebno nas oduševljava svojom upornošću da uradi ili dobije ono što želi. Njemu odustajanje zaista nikada nije opcija. Voljela bih da ostane veseo, istrajan i uporan, znatiželjan i da zna da je voljen i da voli.

(Milica Brčkalo)

Prethodna priča

Iskustvo Jelene Jugović Tuncel: Mješoviti brak, razlika u godinama i odnos s bivšom ženom

Naredna priča

Prva porodična fotografija: Nekadašnja Miss BiH i fudbalski reprezentativac dobili sina

Najnovije iz BEBE

-->