fbpx

5 stvari koje ne smijete činiti kada dijete dobije temepraturu

S obzirom na činjenicu da nam stiže jesen, a samim time i hladnije vrijeme, djeca će biti nešto izloženija prehladama. Sama pomisao na temperaturu u vremenu korona virusa može biti iznimno stresna za roditelje. No, ukoliko se doista ne radi o tom oboljenju, postoji nekoliko stvari koje ne biste trebali raditi kada dijete dobije temperaturu.

Ne utopljavajte dijete

Utopljavanjem djece podržavamo rast temperature, potičemo njegovo pregrijavanje te riskiramo razvoj konvulzija u febrilitetu, posebice u djece mlađe od 2 godine. Učiniti treba upravo suprotno – razodjenuti dijete, napojiti ga, dati mu paracetamolski čepić ili sirup, istuširati ili okupati ga u mlakoj vodi, lagano ga osušiti tapkanjem, obući u prozračnu, široku pamučnu odjeću, pokriti ga pamučnom, laganom dekicom ili plahticom, te ga smjestiti da se odmara pod vašim nadzorom u prethodno prozračenoj prostoriji na 20 ºC. Svakih 5 minuta nuditi mu gutljaj napitka: vode, čaja, soka… svaki sat provjeravati temperaturu.

Za paniku nema mjesta

Nikako ne dopustite da vas uhvati panika i krenete u ambulantu s djetetom koje ima vrućicu, a da prethodno niste dali barem čepić ili antipiretski sirup te ponijeli bočicu tekućine. Naime, počesto do ambulante treba više vremena nego što ste predvidjeli (silazak s kolicima iz kuće, automobil koji je zastao u prometu), a da ne govorimo o velikoj mogućnosti čekanja kod pedijatra gdje zasigurno postoji čekaonica puna djece s istim i sličnim simptomima. A temperatura vašeg djeteta raste… ono plače, stenje od neugode i općeg lošeg stanja, žedno je, klonulo. Izgleda vam lošije nego što to realno jest, a vas hvata dodatan strah i panika.

Ne rashlađujte dijete alkoholnim oblozima 

Alkohol za par minuta izaziva crvenilo kože i dodatnu hiperemiju i toplinu, apsorbira se kroz kožu te može doći do trovanja alkoholom, kao i alkoholnim parama koje se dižu s vruće kože, a dijete ih udiše. Njemu nema mjesta u snižavanju temperature u djece!

Ne dajte djetetu acetilosalicilnu kiselinu

U djece je moguć razvoj Reyevog sindroma, pogotovo u kombinaciji s nekim virusnim bolestima (npr. gripom).

Poštujte doze i učestalost davanja antipiretika s obzirom na dob

Prečesto davanje, prevelike doze, kao i nesretna kombinacija ibuprofena, paracetamola ili čak voltarenskih čepića koji su indicirani tek u djece starije od 2 godine života – može temperaturu naglo srušiti na 35 ºC! i pothladiti dijete – što je opasnije nego održavati umjereno povišenu temperaturu stalno.

(Roditelji.hr)

Prethodna priča

Ivan Bonić nakon svjetskih priznanja za sviranje harmonike: Vezan sam od malena za harmoniku, to mi je sve u životu!

Naredna priča

Tata blizanaca na društvenim mrežama ženi poručio: Moram da spavam čitavu noć jer ujutro idem na posao

Najnovije iz Zdravlje

-->