fbpx

Istraživanje: Djeca mogu sedmicama biti zaražena korona virusom bez pokazivanja simptoma

Korona virus može se tjednima nalaziti u nosu i grlu djece, a da ona ne pokazuju nikakve simptome, što bi moglo objasniti kako se virus može širiti a da se to ne zna, izjavili su istraživači iz Južne Koreje.

– U ovom istraživanju serije nevidljivih infekcija kod djece mogu biti povezane s takozvanim tihim prijenosom Covida-19 –   napisali su istraživači.

– Zanimljivo je da se ova studija poklapa s podacima za odrasle u kojima do 40 posto odraslih može ostati asimptomatsko u odnosu na infekciju – napisale su Dr. Roberta DeBiasi and Dr. Meghan Delaney iz Dječje nacionalne bolnice u Washingtonu. Njih dvije nisu sudjelovale u ovom istraživanju.

– U ovoj studiji autori procjenjuju da bi 93 posto zaražene djece propustilo korištenje strategije testiranja fokusirane samo na testiranje simptomatskih pacijenata – napisali su.

Studija izlazi u trenutku kada su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kritizirani zbog promjene smjernica o asimptomatskom testiranju, što je Američka akademija za pedijatriju u svojoj izjavi nazvala “opasnim korakom unazad”.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Program IV Internacionalnog festivala GRAD

Naredna priča

Ajla Kurtović ne krije sreću: Naš medo je napunio godinicu

Najnovije iz Uncategorized

-->