fbpx

Infografika: Koliko je djece i mladih obolilo od COVID-19 u FBiH od početka pandemije?

Manje od pola mjeseca ostalo je do početka nove školske godine, a nadležni u kantonima FBiH odluke o polasku u školu donose na osnovu trenutne situacije sa COVID-19 virusom. Tako će, naprimjer, u Kantonu Sarajevo (KS) djeca od 1. do 4. razreda ići u školu, dok će oni stariji učenici pohađati online nastavu. Plan je da se nastava, za one učenike koji se 1. septembra nađu u školskim klupama, izvodi u grupama od maksimalno 15 učenika, prilikom čega će čas trajati 30 minuta, a odmori samo pet.

Iako su ovu odluku donijeli stručnjaci iz Kriznog štaba, pojedini roditelji su, kako navode iz Vijeća roditelja KS, zabrinuti za zdravlje djece, te ističu da bi kontakt s drugom djecom mogao dovesti do širenja korona virusa obzirom na činjenicu da svjetski stručnjaci u posljednje vrijeme upozoravaju da djeca nisu imuna na ovaj virus.

O povratku u školu je za bh. medije govorila specijalistica pedijatrije Amra Junuzović-Kaljić.

– U zemljama u kojima nisu zatvorene škole, tačnije u zemljama koje su pustile da vrtići i škole funkcioniraju kao i prije ove pandemije se moglo vidjeti da je vrlo mala mogućnost transmisije virusa u školama, tačnije širenja virusa od djeteta prema djetetu. Okupljanje djece u školama se smatra malim rizikom za transmisiju virusa. Djeca češće zarazu dobiju od članova porodice i kroz neposredne kontakte s bliskim osobama, dakle od odraslih  –  rekla je Junuzović-Kaljić i dodala da ni otvaranje vrtića nije doprinijelo povećanju broja oboljelih od korona virusa u našoj zemlji.

Junuzović-Kaljić je kazala da djeca obolijevaju od korona virusa, ali dosta rjeđe, te da je dosadašnja praksa pokazala da je njihova klinička slika blaža u odnosu na starije. Kako bismo vidjeli koji procenat djece, tačnije osoba mlađe životne dobi je obolio u periodu od početka pandemije do 18.08.2020. godine, istražili smo podatke Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, od ukupno 10.049 oboljelih u FBiH, mlađe životne dobi su bila 802 pacijenta, tačnije 7,98 posto.

(Kidsinfo.ba) 

 

 

Prethodna priča

Video: Specijalistica pedijatrije Amra Junuzović-Kaljić o korona virusu kod djece

Naredna priča

Oko 1.500 djece u Sarajevu na listi čekanja za upis u vrtiće

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->