fbpx

Milica Đorđević, majka uskoro trogodišnje Lenke za Kidsinfo: Mjesec dana sam pokušavala da uspostavim dojenje i da izbacim dohranu

U periodu od 1. do 7. avgusta se u više od 170 zemalja svijeta, među kojima je i BiH,  obilježava Svjetska sedmica dojenja. Stručnjaci preporučuju majkama da dijete doje do druge godine života, no statistika ukazuje na drugačiju praksu. Naime, smatra se da je mali postotak dojilja rezultat nepostojanja podrške sistema, kao i slabe informisanosti, te se majke često ne snalaze u ovom načinu prehrane djeteta i odustaju na prvoj prepreci.

O svom iskustvu kada je dojenje u pitanju za Kidsinfo govori Milica Đorđević, koja kćerku Lenku staru dvije godine i sedam mjeseci i dalje doji. Ona ne krije da je u početku nailazila na prepreke, ali želja da doji svoje dijete joj nije dala da odustane.  

Kidsinfo: Možete li se prisjetiti koje su Vam bile najveće nedoumice kada je dojenje u pitanju? 

 Milica: Prije i tokom trudnoće nisam imala nikakve nedoumice i čak sam se čudila trudnicama koje su željele da se informišu o dojenju. Smatrala sam da je to nešto najjednostavnije na svijetu i da ima drugih stvari koje moram pripremiti i spremiti prije nego što se ona rodi. Ne mogu da kažem da sam mislila da su druge stvari važnije, ali, možda, svakako kompleksnije, komplikovanije i meni više strane. Imala sam sreću da je porođaj prošao uredno, da je meni mlijeko, iako sam imala carski rez, odmah nadošlo i sve mi se činilo da neće tu biti nikakvih problema. U bolnici su joj davali dohranu, ali u dogovoru s medicinskim sestrama, nakon što sam rekla da želim samo da ja dojim, sam shvatila da, kada dođem kući, samo treba češće da je stavljam na grudi. Koliko sam ja bila srećna što dojim svoje dijete, što sam ja mama i što mogu da nahranim svoju bebu. Meni je to bilo čudesno. I sve je bilo predivno. Dilema nije bilo dok nismo izašle iz porodilišta, odnosno dok mi patronažna sestra nije rekla da griješim u tome što joj non-stop nudim da sisa jer „beba mora da se uobroči i ne može non stop da sisa“.

Kidsinfo: Jeste li imali faze u kojima ste željeli da odustanete od dojenja?

 Milica: Osim toga što mi je patronažna sestra rekla da ne može beba non-stop da bude na grudima, te da i ja moram nekad da odmorim, rekla mi je i da je najbolje da joj dajem adaptirano mlijeko, da je nervozna i da plače jer je gladna. Naravno da niko ne može da ostane miran s idejom da mu je dijete možda gladno, te sam nastavila s dohranom. Dohranu sam davala nakon dojenja u nadi da će se nešto čudesno dogoditi i da će ona odbiti flašicu. To mi je bilo mnogo naporno. Malo dojim, malo pravim dohranu i svaki dan mi se oko toga vrtio. Imala sam utisak da ne provodim vrijeme s njom, već se samo vrtim oko dojenja, koje još na sve to i ne ide kako sam očekivala. Nadala sam se da će zaspati poslije podoja, ali to se nije dogodilo. I to mi je stvaralo nemir. Mjesec dana sam pokušavala da uspostavim dojenje i da izbacim dohranu i mjesec dana sam plakala. Imala sam svu podršku da odustanem od dojenja, ali ne i da uspostavim laktaciju. Nakon prvog mjeseca ona je minimalno napredovala i pedijatar nam je rekao da nastavimo s dohranom. Svi su imali razumijevanja za to da je moje mlijeko ili „slabo“ ili ga nema dovoljno i to su iz ljubavi prema meni govorili, što jeste bila vrsta podrške. Na kraju dana, moja majka mene nikada nije dojila i to je ispalo OK, ali ja sam željela da dojim. Sreća, Lenka i njen tata su, također, željeli da uspijem u dojenju i već nas je bilo troje koji se za to borimo.  

Kidsinfo:  Kako ste pronašli rješenje?

Milica: Bilo mi je jako teško dok nisam naišla na savjetnicu za dojenje koja je ustanovila skraćeni frenulum, koji smo jako brzo sanirali i nakon nekoliko sedmica je kćerka zaspala nakon podoja i poslije toga nisam dodavala adaptirano mlijeko. I dana se sjećam te posljednje flašice koju ona nije popila. Mnogo sam bila ponosna na nas tada. Dojenje nije uvijek lako. Sigurno da, možda, bude lakše ako hranjenje može da se podijeli između roditelja, ali i to može uz majčino mlijeko. Saplitala su nas pitanja i dileme: Da li ona sada ne spava cijelu noć zato što se budi da sisa? Da li bi trebalo da joj dam dudu? Da li ipak da počnem s flašicom, možda će spavati… jer se meni mnogo spava? A onda odlučim da spustim ogradicu, a poslije i izbacim krevetac i stavim bebu pored sebe i naučim da dojim u ležećem položaju. Tu su bila i druga pitanja poput: Hoće li prestati da traži da sisa svaki put kada zaplače? Može li ona sama da reguliše to što joj se sada dešava, a ne da traži sisu? Vezujem li je previše za sebe? A onda ona jednog dana više ne potrči ka meni već me samo pogledom potraži i nastavi da se jurca po parku i shvatim da s dojenjem ne možemo da pogriješimo kako se nekad mislilo. Spriječavanje djeteta da bude samostalno je posljedica nekih drugih poteza.  

Kidsinfo:  Koji su to najveći benefiti koje je dojenje donijelo Vama i kćerki? 

Milica: Možda bi sve bilo drugačije da se nismo pomučile na početku, ali dojenje je oduvijek bilo vrijeme za nju i mene. Dojenje je meni bilo vrijeme kada stanem i zaustavim se. Sigurna sam da je dojenje njoj pomoglo kada bi se razboljela, kada ništa drugo nije mogla ili nije htjela da jede, a ja znam da je unosila dovoljno putem majčinog mlijeka. Bilo je noći pod temperaturom u kojima je dojenje jedina utjeha. A opet, nije ni bila bolesna koliko, možda, neka druga djeca iz okruženja. Ona je danas jedna živahna, hrabra, radoznala, druželjubiva i pametna djevojčica. Sigurna sam da nam je naša veza koju smo izgradile, a u čijoj izgradnji dojenje igra ulogu, pomogla da ona bude takva.

Kidsinfo: Šta biste poručili svim majkama koje tek treba da se porode, a kada je dojenje u pitanju?

 Milica: Nemojte da bježite od toga da se informišete o dojenju prije rođenja djeteta, mislim da je to bila moja osnovna greška. Što sam mislila da o dojenju znam više prije nego što sam počela da dojim. Ja nisam znala da je beba u početku mnogo, ali mnogo na grudima i da je to, najčešće, sasvim normalna pojava. Ideja o slabom mlijeku je, naučila sam, prevaziđena stvar. Ukoliko želite da dojite, vaše mlijeko je pravi izbor za vašu bebu, a ukoliko naiđete na probleme, postoje savjetnice za dojenje koje vam u tome mogu pomoći. To uglavnom nisu patronažne sestre, ali ja ni to nisam znala. Budite hrabre da znate da je dojenje, iako može da bude teško na početku, kada se uspostavi daleko jednostavnije od dohrane i traje dokle god vama i bebi odgovara, a ne dokle komšiluk ili familija budu mislili da je optimalno vrijeme.

Kidsinfo: Vi ste se odlučili za produženo dojenje. Zbog čega?

 Milica: Mislim da se to dogodilo spontano, ja sam pratila nju…. Kada sam počela da radim, naša dinamika se promijenila, kao i, naravno, intezitet dojenja. Znam da će se intezitet smanjivati još više, ali želim da ona bira kada ćemo prestati, a nadam se da ću u tome moći da je ispratim.

Prethodna priča

Mama troje školaraca i epidemiologinja Andrea Jurić za Kidsinfo: Za djecu je najbolje da se krene s klasičnim modelom školovanja

Naredna priča

Dolores Radonić, certificirana savjetnica za dojenje i nošenje beba za Kidsinfo: Dojenje se preporučuje do druge godine djetetovog života

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->