fbpx

Jasmina Alajbegović-Halimić: Kada je potrebno odvesti dijete na pregled kod oftalmologa?

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović-Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba otkriva kada je potrebno odvesti dijete na pregled kod oftalmologa. 

Smatra se da 5% do 10% djece predškolske dobi i čak 25% djece školske dobi ima problem sa vidom – ističe oftalmologinja Jasmina Alajbegović-Halimić. 

Oftalmologinja Alajbegović - Halimić: Važnost pravilne ishrane za normalan razvoj vida kod djece

Sistematski pregledi djece pri upisu u školu su obavezni i rade se sa ciljem ocjene psiho-fizičkog stanja djeteta, odnosno pravovremenog otkrivanja eventualnih poremećaja vida i  sluha, te bolesti zuba i anomalija u držanju kičme, stopala itd. Često se pri ovakvim pregledima ustanovi da određni broj djece ima neke problem s vidom. Na sreću, ti problemi su lakše rješivi i odnose se većinom na korekciju refrakcionih anomalija nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva.

Većina roditelja bude iznenađena, pa dijelom i razočarana što će njihovo dijete nositi naočare i često se pitaju da li su ranije mogli primijetiti da dijete ima problem s vidom. U većini slučajeva i nisu mogli primijetiti, jer da je dijete imalo bilo kakve vanjske znakove u smislu crvenila, bježanja oka, treptanja, žmirkanja tikova i slično, već bi puno ranije obavili pregled kod oftalmologa. Ovo nas upućuje na zaključak da je potrebno obaviti prvi oftalmološki pregled kod djece ranije, tačnije prije upisa u školi. Optimalno bi bilo između 3. i 4. godine, što se posebno odnosi na djecu čiji roditelji, starija braća ili sestre već nose naočare. Prijevremeno rođena djeca i djeca rođena sa određenim drugim bolestima i stanjima, obavljaju pregled kod oftalmologa odmah po rođenju ili najdalje u prvoj godini života.

Pedijatar ili porodični ljekar su često prvi koji vide dijete već u prvoj godini života, pa mogu tokom rutinskih fizičkih pregleda posumnjati na probleme s očima, u smislu lošeg praćenja, tikova, strabizma, spuštenosti kapka, igranja i nejednakosti zjenica itd. Obično su oni i prvi koji upućuju oftalmologu na kompletan pregled u smislu procjene vidne oštrine prema dobi djeteta, ispitivanja položaja i pokretljivosti očiju, binokularnosti, ocjena koloronog vida, određivanje refrakcine anomalije, propisivanje korekcije u naočarama, te davanje daljnjih smjernica u praćenju i liječenju.

Prema Američkom udruženju oftalmologa i optometrista, oftalmološki pregledi kod djece, gdje i ne postoji pozitivna porodična anamneza na očne bolesti, trebali bi se obaviti slijedećim ritmom: prvi pregled po rođenju ili u prvih 6 mjeseci života, zatim između 3 i 4 godine, te prije upisa u školu. Za djecu školske dobi preporučuje se pregled očiju svake dvije godine iako nemaju korekcije vida, a djeca kojima trebaju naočale ili kontaktne leće trebaju se pregledati svake godine ili u skladu s preporukama ljekara.

U zaključku, potrebno je uvesti rani preventivni pregled vida kod djece, između 3-4 godine života kao obavezan, jer rano prepoznavanje problema omogućava njegovo pravovremeno i adekvatno liječenje.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Novi video Jelene Jugović Tuncel: Porodično vrijeme

Naredna priča

Prijave u toku: Počinje novi ciklus muzejsko-obrazovnih radionica Umjetničke galerije BiH

Najnovije iz Zdravlje

-->