fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Dječiji izljevi bijesa

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o dječijim izljevima bijesa. 

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Nekontrolisani napadi bijesa (temper tantrum) su normalna faza dječijeg odrastanja i javljaju se u ranom djetinjstvu. Mogu se javiti oko prve, te kontinuirano trajati do četvrte godine iako su najčešći kod dvogodišnjaka. Govorimo o kratkotrajnoj ali iznenadnoj i intenzivnoj navali bijesa; vrištanju, udaranju, plakanju, bacanju na pod, otpor pokušaju smirivanja i odsustvu samokontrole. Ova ekstremna promjena raspoloženja nastaje kao posljedica različitih potreba djeteta, i često se javlja ako neka od primarnih potreba djeteta nije zadovoljena; dijete može biti gladno, žedno, pospano ili ga muči probava.

Djeca ne mogu razumjeti šta je primarni razlog njihove frustracije, već osjećaju nelagodu koju sami ne mogu prepoznati i riješiti. Čak i onda kada je njihova potreba zadovoljena dijete se ne može smiriti. U ovoj razvojnoj fazi, dijete bori sa svojom ovisnošću o odraslima i željom za neovisnošću (često se može dogoditi da se u jednom trenutku dijete grčevito drži za majku, dok sljedećem trči u suprotnom smjeru). Dijete na ovaj način izražava nezadovoljstvo jer ne može dobiti ono što traži. Ovo je faza kada dijete sve više otkriva svijet oko sebe i svoju ulogu u njemu. Pokušava pratiti pravila i još ne razumije sve. Želi puno reći dok istovremeno ne govori dobro, želi sve uraditi sam,  a ne može. 

Napadi bijesa, iako najčešće ne traju duže od nekoliko minuta, vrlo su neugodni, iscrpljujući i frustrirajući kako za dijete tako i za nas. Dijete ne može (i ne zna kako) prestati a mi odrasli smo nemoćni. U tim trenucima, nerijetko, pokušavamo „raditi na disciplini“. Pored različitih kazni kojim pribjegavamo često ostavimo dijete samo da se smiri ili ga ignorišemo. I zaista, nekada će se ovo pokazati kao riješenje ali moramo biti svjesni da je posljedica ovakvog našeg postupanja dijete koje i dalje ostaje podložno ispadima bijesa (i koja će kao odrasla osoba lakše „eksplodirati“).

U stanjima izlijeva bijesa djetetu smo potrebni smireni (iako to uglavnom nismo, moramo dati sve od sebe da bar tako djelujemo). Moramo dopustiti da „izbaci“ nakupljeni bijes i frustracije a zatim ga kroz zagrljaj ili čvrsto držanje, mirnim tonom glasa polako smirivati. Na ovaj način smirivanje djeteta često traje i sat vremena ali nakon ovakvih iskustava djeca brže izlaze iz ove razvojne faze te ostvaruju sposobnost regulisanja jakih emocija. Iako će većina onih koji prisustvuju izljevu bijesa etiketirati naše dijete kao neposlušno i neodgojeno, a nas kao previše popustljive roditelje ne dozvolimo da ovo utiče na nas. Shvatimo da, nažalost, društvo u kojem živimo ovu razvojnu fazu doživljava kao bezobrazno i neodgojeno ponašanje, odnosno nešto što dijete radi namjerno i da mi, kao odgovor tome, moramo naći način kako bismo „prevaspitali“dijete. Od našeg odnosa prema djetetu u tim, za njega teškim stanjima, zavisi kada će njegov neurološki sistem razviti dovoljno dobru sposobnost razrade frustracije (i prestati s ispadima bijesa) ali i određena ponašanja i socijalne vještine u odraslom dobu.
 
Najvažnije je da kao roditelji razumijemo da su izljevi bijesa normalna razvojna faza i da dijete to ne čini namjerno nego jednostavno još nije dovoljno emocionalno i razvojno spremno drugačije reagovati. Ipak, svako dijete je individua za sebe te će tako neka djeca imati češće i jače izljeve bijesa dok će kod drugih biti jedva primjetna.

Za ovu, i druge teme, pitanja možete postaviti našem stručnom timu.Tu smo da vam pružimo podršku, saslušamo sugestije i zajednički riješimo nedoumice. Besplatno psihološko savjetovalište XY Roditlejskog savjetnika možete kontaktirati putem poruke na našoj stranici, putem e mail adrese ili našeg telefonskog broja – poručuju. 
 

(XY Roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Emotivna poruka Muhameda Mizića djeci: Nikad ne zaboravite na ljubav, maštu i život

Naredna priča

Kidsinfo.ba tema: Od deset kantona u FBiH, dva ne isplaćuju dječiji dodatak, dok u KS on iznosi 1,60 KM po danu!

Najnovije iz Zdravlje

-->