fbpx

Savjeti doktora: Naviknete bebu da spava u krevetiću

Da li vaše novorođenče preferira da spava u naručju, kolicima ili autosjedalici? Pomoću ovog vodiča kojeg je objavio portal Explore Parents možete naučiti kako svoju bebu naviknuti da spava u krevetiću.

Postoji razlog zbog kojeg roditelji toliko vremena posvećuju izboru pravog krevetića, to je mjesto gdje vaše dijete dobiva potreban san koji pomaže njihovom rastu i razvoju.

Nažalost, neke bebe vrište i plaču kad god ih smjestite u krevetić. Možda spavaju čvrsto samo u vašim rukama, autosjedalici ili kolicima. Međutim, važno je ne odustajati, jer je krevetić najsigurnije mjesto za djetetov san, piše Explore Parents. 

– Nakon što bebe napune šest mjeseci, navike uspavljivanja i noćne navike teže se mijenjaju – kaže doktor Jodi Mindell, saradnik direktora Centra za spavanje u Dječijoj bolnici u Philadelphiji i autor knjige “Sleeping Through Night”.

Istraživanja su pokazala da bebe manje spavaju i češće se bude kad nisu u svom krevetiću, stoga sada imate ozbiljan poticaj za djelovanje.

– Učinite da krevetić bude više sličan mami. Jedan od razloga zašto se beba uznemirava kada je pokušate prebaciti u krevetić jeste drastična promjena temperature. Ona prelazi iz topline vašeg tijela u relativno hladan krevet – pojašnjava doktor Moore.

Ako su vaše bebe mlađe od tri mjeseca, nahranite ih i stavite u krevetić.

– Ukoliko vaša beba i dalje protestuje, stanite kraj krevetića nekoliko minuta i mazite bebu po stomaku, da je smirite – dodaje doktor Mindell.

Prema njenom mišljenju najbolji način da se dijete odvoji od nosača uključuje nekoliko suza.

– Spustite bebu u krevetić kad je budna, ali uspavana. Onda je provjeravajte onoliko često koliko želite, naprimjer svakih pet do deset minuta. Cilj je da sama zaspi. Podsjetite se da je beba koja spava sretnija beba – savjetuje ona.

Stavite bebu u kolica, ali nemojte je šetati. Stavite je u ljuljačku, ali nemojte je ljuljati.Stavite je u autosjedište, ali nemojte voziti nigdje, dodaje doktorica.

– Kad se vaša baba navikne na to, stavite je u krevetić kada je umorna, ali ne i potpuno iscrpljena. Svaki će korak vjerovatno trajati tri ili četiri dana, jer je to postupak, ali budite dosljedni. I isprobajte ove korake samo kad budete spremni. Ako nastavite mijenjati rutinu, zbunit ćete bebu i za cijeli proces će vam trebati više vremena – govori Mindell.

 
(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
 
Prethodna priča

Pedijatar upozorava: Pazite na djecu u malim bazenima

Naredna priča

Trik za savršeno ukusnu lubenicu

Najnovije iz Ostalo

-->